Eğitim

NEVÜ'lü Akademisyenlerin "Balık İndeksi Hesaplama Sistemi" TÜRKPATENT’ti Tarafından Tescillendi

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) tarafından yapılan patent başvurusu, Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT) tarafından yapılan değerlendirme neticesinde patent almaya hak kazandı.

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) tarafından yapılan patent başvurusu, Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT) tarafından yapılan değerlendirme neticesinde patent almaya hak kazandı.

NEVÜ adına; Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü öğretim üyeleri Prof. Dr. Erdoğan Çiçek ve Doç. Dr. Sevil Sungur, Hacıbektaş Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu öğretim elemanları Öğr. Gör. Alper Görgün ve Öğr. Gör. Orçun Bağra’nın biyolojik materyallerin su kalitesinin belirlenmesinin yanı sıra izlenmesi amacıyla kullanılmasını içeren ve balıkların değerlendirilmesi için bir balık indeksi hesaplama sistemine odaklayan “Balık İndeksi Hesaplama Sistemi” başlıklı buluşları, TÜRKPATENT tarafından tescillendi.

NEVÜ’lü akademisyenleri başarılı çalışmalarından dolayı tebrik eden NEVÜ Rektörü ve Kapadokya Teknopark Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Semih Aktekin, Üniversite olarak, araştırmacı akademisyenlere bilimsel çalışmaları için gerekli olan tüm altyapıyı sağlamakla birlikte desteklemeye devam ettiklerini belirten Aktekin, inovatif projelerin geliştirilmesi ve projelerin ekonomik katkıya dönüşmesinin temel hedefler arasında yer aldığını söyledi.

2024 yılı itibarıyla Avrupa Patent Ofisi (EPO) tarafından Bilgi Merkezi (PATLIB) olarak yetkilendirilen Türk Patent Sınai Mülkiyet Danışma Birimi ile araştırmacılara daha geniş bir destek sunmayı amaçladıklarını açıklayan Aktekin, “Bilimsel çalışmaların tescillenerek koruma altına alınması, bu projelerin ekonomik ve ticari değer kazanmaları açısından büyük bir öneme sahip. Üniversite olarak, bu süreçlerde tüm araştırmacılarımızın yanında olmayı sürdüreceğiz. Bu patent başarısı, NEVÜ’nün Ar-Ge ve yenilik odaklı projelere verdiği önemi ve sanayi iş birliklerini güçlendirme vizyonunu bir kez daha kanıtlamaktadır” dedi.

Patent sürecine katkı sağlayan tüm akademisyenleri tebrik eden Aktekin, NEVÜ’nün bilimsel çalışmalarını sürdürülebilir başarılarla taçlandırmaya devam edeceklerini sözlerine ekledi.