Nevşehir'de Bugün

Ozan Sağdıç ve Ruhi Oğuz Sağdıç Kapadokya Üniversitesinde

Türk ve Dünya Fotoğraf Sanatının Önemli İsimleri Ozan Sağdıç ve Ruhi Oğuz Sağdıç Kapadokya Üniversitesine Konuk Oldular.

Kapadokya Üniversitesi Grafik Tasarımı bölümü tarafından düzenlenen “Ozan ve R. Oğuz Sağdıç ile Temel Fotoğraf Uygulamaları” etkinliği Fabrika Yerleşkesinde yapıldı.

Ara Güler’le beraber Hayat Mecmuası’nın iki fotoğrafçısından biri olan, Türkiye’yi dolaşarak görsel arşivinin oluşmasında önemli bir rol oynayan, dünyada ve Türkiye’de foto muhabirliğin önemli temsilcilerinden biri sayılan Devlet Fotoğraf Sanatçısı Ozan Sağdıç ile UNICEF ve Birleşmiş Milletler için fotoğraf ve tasarım danışmanı olarak çalışan, sanat ve tasarım alanında birçok ulusal ve uluslararası sergide katılımcı, yarışma jüri üyeliklerinde görevli olarak yer alan Ruhi Ozan Sağdıç, Grafik Tasarımı bölümümüzün konuklarıydılar.

Moderatörlüğünü Kapadokya Üniversitesi Mimarlık, Tasarım ve Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayşe Çakır İlhan’ın yaptığı seminerde, Ozan Sağdıç'ın ilk fotoğrafçılık deneyimlerinden günümüze kadar olan yolculuğu, Kapadokya'daki fotoğrafçılık süreci ve Kapadokya kitabı, fotoğrafları konuşuldu. Ruhi Oğuz Sağdıç tarafından 1987 yılında UNESCO Dünya Mirası olarak onanmasına dair multi-vizyon sunumunun Paris’teki UNESCO Genel kurulunda gerçekleştirmesi aktarıldı. Ruhi Oğuz Sağdıç, izleyicileri modern dansın büyülü dünyasına çektiği ve sahne sanatları ile fotoğrafçılık sanatının buluşmasıyla yaratılan “mBale” sergisini tanıtırken, fotoğraf gösterimleri ve fotoğraf ile fotoğraf teknolojilerinin geçirdiği evrim izleyicilerle paylaşıldı.

Seminerde fotoğraf ve fotoğraf teknolojilerinin yıllar içinde evrimi, analogdan dijitale geçiş sürecinde dijital makinelerin gelişmesi, teknolojinin fotoğraf sanatını nasıl dönüştürdüğü tartışıldı.