Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) Spor Bilimleri Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Serkan Uzlaşır, TUBİTAK  "2219-Yurt Dışı Doktora Sonrası Araştırma Burs Programı" kapsamında Amerika Birleşik Devletleri'nin Kuzey Karolina eyaletinde bulunan The University of North Carolina at Chapel Hill Exercise and Sport Science departmanında “Visual Perturbations to Improve Dynamic Postural Control During Gait In Those with Chronic Ankle Instability” isimli çalışmasını yürütmek için görevlendirildi. Dr. Uzlaşır çalışmasında, “Virtual Hall” teknolojisi olarak adlandırılan görselliği değiştirebilen inovatif cihaz ile egzersiz ve rehabilitasyon protokollerine katkı sunmayı hedefliyor.

TUBİTAK "2219-Yurt Dışı Doktora Sonrası Araştırma Burs Programı" kapsamında görevlendirilen Dr. Uzlaşır, aynı zamanda University of North Carolina Chapel Hill’de  çalışmakta olan Nobel Ödüllü bilim insanı Prof. Dr. Aziz Sancar ve  Prof..Dr..Gwen Sancar’ın kurmuş olduğu Aziz and Gwen Sancar Foundation (Aziz ve Gwen Sancar Vakfı)’na bağlı   Sancar Turkish Cultural and Community Center (Sancar Türk Kültür ve Toplum Merkezi)’ne de destek veriyor. Sancar Türk Evi, Türk tarihi ve kültürünün birçok yönünün tanıtılmasında çalışmalar yürütmekte.

Prof. Dr. Aziz Sancar’dan Öğrencilere Mesaj: Yaptığınız her işte hep en iyi olmaya çalışın daha da önemlisi insanlığa ve memleketinize değer katmaya çalışın.

Her yıl dünyanın bir çok bölgesinden milyonlarca insanın ziyaret ettiği Kapadokya’nın merkezinde yer alan Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi’nde görev yapmanın ve öğrenim görmenin avantajlarına değinen Sancar, The University of North Carolina at Chapel Hill Exercise and Sport Science departmanında görevlendirilen Dr. Uzlaşır’ı başarılarından dolayı kutlayarak Sancar Türk Kültür ve Toplum Merkezi’ne sağladığı katkılardan dolayı kendisine teşekkür etti. Doğal güzellikler, yerel ve uluslararası kültür açısından son derece zengin bir bölgede yer alan Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi’nde öğrenim gören öğrencilerin uluslararası boyutta gerek akademik gerekse sosyal ve kültürel yönden kendilerini yetiştirmeleri noktasında avantajlı olduğunu belirterek bu durumu çok iyi değerlendirmeleri gerektiğini ifade etti.

Kendisi için en önemli konuların başında ‘Türk Dünyası’nın kalkınması ve Türk gençlerinin en ön sıralarda yer alması’ olduğunu dile getiren Sancar, öğrencilere yönelik olarak   “Yaptığınız her işte hep en iyi olmaya çalışın daha da önemlisi insanlığa ve memleketinize değer katmaya çalışın. Dürüst, ahlaklı ve adaletli olun. Eğer bu şekilde çalışırsanız mutlaka ödülünüzü alırsınız. Ayrıca, yaptığınız işlere karşı duyduğunuz tutkunun sönmesine izin vermeyin. Sevgili gençler, memleketinizi sevmekten asla vazgeçmeyin. Memleketinize, insanlarınıza fayda sağlamayan işlerin kalıcı olmayacağını bilin” şeklinde tavsiyelerde bulundu.  

Sancar Türk Kültür ve Toplum Merkezi

Sancar Türk Kültür ve Toplum Merkezi, Nobel ödüllü bilim insanı Aziz Sancar ve eşi Gwen Sancar tarafından Aziz ve Gwen Sancar Vakfı’na bağlı olarak kuruldu. Merkezin temel misyonu, Türkiye'nin uluslararası alanda anlaşılmasını artırmak ve  Amerika Birleşik Devletleri ile Türkiye arasındaki ilişkileri güçlendirmek için eğitim ve yardım faaliyetleri sunmaktır. Merkez ayrıca Kuzey Carolina'nın Triangle bölgesindeki öğrencilere Türkiye'de yurtdışı eğitim programlarına katılmaları için destek sağlıyor.

Aziz Sancar (1946 - )

Türk bilim insanı, biyokimyager ve moleküler biyolog. Aziz Sancar, 1946 senesinde Mardin'in Savur ilçesinde dünyaya geldi. İlk ve orta öğrenimini Savur ve Mardin'de tamamladıktan sonra İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim gördü. 1969 yılında tıp fakültesini bitirdikten sonra Savur'da iki yıl sağlık ocağında hekimlik yaptı. Daha sonra Dallas'a giderek Teksas Üniversitesinde Moleküler Biyoloji dalında doktora yaptı. Yale Üniversitesi'nde DNA onarımı dalında doçentlik tezini tamamladı. 1997 senesinden beri Amerika Birleşik Devletleri Kuzey Karolina Üniversitesi, Chapel Hill'de biyokimya ve biyofizik bölümünde profesör olarak görev yapan ve DNA onarımı, hücre dizilimi, kanser tedavisi ile biyolojik saat üzerinde çalışmalarını sürdüren Sancar, 400'ün üzerinde bilimsel makale ve 33 kitap yayınladı. Sancar, kanser tedavisinde sirkadiyen saat kullanımıyla ödüller aldı. Hücrelerin hasar gören DNA'ları nasıl onardığını ve genetik bilgisini koruduğunu haritalandıran araştırmaları sayesinde 2015 Nobel Kimya Ödülü'nü kazandı. Aziz Sancar, eşiyle birlikte ABD'de okuyan Türk öğrencilerine yardım etmek ve Türk-Amerikan ilişkilerini geliştirmek amacıyla Aziz&Gwen Sancar Vakfı'nı kurdu. Vakfın ABD'nin Kuzey Karolina eyaletinde "Karolina Türk Evi" isimli bir öğrenci misafirhanesi de bulunuyor.