Özellikle yeni buluğ çağına giren gençlerin en çok merak edip öğrenmek istediği soruya sizler için cevap veriyoruz... Ramazan ayında Oruçlu iken İstimna (mastürbasyon) orucu bozar mı?

İşte gençlerin sorduğu ve öğrenmesi gereken o soru ve cevaplar;

1- Hocam, istimna (mastürbasyon) orucu bozar mı?
 
2- Meni ve mezi arasındaki farkın orucumuza etkisi nedir?
 
3-Rüyada istemsiz boşalmak orucumuzu etkiler mi?
 
4- İstimna sonucu bozulan orucun cezası nedir?

1-İSTİMNA/elle boşalma, Ramazan ayında oruçlu iken yapıldığında orucu bozar. Bu bir şehvet ile boşalma durumudur. Bunu yapanın orucu bozulur. İstiğfar ederek bu günahtan kurtulması gerekir. O gün Ramazan günü olduğu için geri kalan saatlerde hürmetten ötürü yemek yemez ama o günü kaza eder. Sadece bir gün tutması yeterlidir.
 
2-Orucu bozan MENİ olur. MEZİ orucu bozmaz. Mezi ile abdest bozulur ve çamaşırda kirlenen yer yıkanır. Meni katıdır, kokusu vardır. Mezi ise sidikten biraz daha koyudur ama meni gibi katı ve kokulu değildir. Mezi tefekkür ve izleme ilgilenme, hafif sürtünme gibi hallerde çıkar.
 
3-Uykuda ister rüya ile olsun isterse de rüyasız olsun boşalmış olmanın oruca zararı yoktur. Gusledilir ve normal hayat devam eder.
 
4-İstimna ile bozulan orucun cezası o günü aynen kaza etmektir. İlave bir cezası yoktur. Ortada bir ağır bir günah bulurduğu için de tevbe ve istiğfar edilir.

Oruçluyken elle tatmin olan kimsenin orucu bozulur mu?
Oruçlu iken elle tatmin olmak orucu bozar, kazayı gerektirir. Bu fiili işleyen kimselerin bozmuş oldukları orucu kaza etmekle yetinmeyip ayrıca tövbe etmeleri de gerekir.

Şu husus unutulmamalıdır ki, oruç, nefsin isteklerinden bilinçli olarak uzak durma yönüyle bir irade eğitimidir. Nefsin isteklerinin kontrol altına alınmasında, ruhun arındırılıp yüceltilmesinde etkili bir yoldur. Şehevi arzularına mağlup olanların bu irade eğitiminde başarısız oldukları ortaya çıkar.

Elle tatmin olmanın keffareti gerektirmemesi, bu fiilin önemsiz bir günah olduğunu göstermez. Bilakis özürsüz olarak orucunu bozan kimseler büyük günah işlemiş olurlar (Zeylaî, Teybînü’l-Hakâık, Kahire 1313, I, 323; İbn Nüceym, el-Bahru’r-Râık, Beyrut ts. , II, 293). 

Oruçlu iken cinsel ilişkinin sınırı nedir?
Oruçlu olan kimse orucu bozacak şeylerden kaçındığı gibi orucun sevabını azaltacak şüpheli durumlardan da kaçınmalıdır. Oruçlu olduğunu bile bile cinsel ilişkide bulunmakla oruç bozulur, hem kaza ve hem de kefaret gerekir (Buhârî, Savm, 30). Kişinin hanımını sadece öpmesiyle orucu bozulmaz (Buhârî, Savm, 24). Ancak kendine güveni olmayan, işi daha ileri götürmek endişesi olan kişinin hanımını öpmesi ve kucaklaması mekruhtur (Ebû Dâvûd, Savm, 35). Eğer öpmek veya kucaklamakla boşalma meydana gelirse, sadece mekruh olmakla kalmaz, aynı zamanda oruç bozulur ve gününe gün kaza gerekir (Merğinânî, el-Hidaye, I, 123).

Yıkanmak orucu bozar mı? Oruçlu iken denize ve havuza girilir mi?
Ağız ve burnundan su girip sindirim cihazına ulaşmadıkça oruçlu kimsenin yıkanması orucuna zarar vermez. Nitekim Hz. Aişe ve Ümmü Seleme validemiz Hz. Peygamber (s.a.s.)’in Ramazan’da imsaktan sonra yıkandıklarını haber vermişlerdir (Buhârî, Savm, 25). Bu itibarla, ağız ve burnundan su kaçırmamak şartıyla oruçlu kişi yıkanabileceği gibi, havuz veya denize de girebilir (Fetâvây-ı Hindiyye, Beyrut 1980, II, 199). Ancak yüzme esnasında su yutmaktan kaçınmak zor olduğu için ihtiyatlı davranmak uygun olur.

Oruca niyetlenen bir kişi gün içinde adet görmeye başlarsa ne yapmalıdır?
Kadınlar ay hali (hayız) ve lohusalık (nifas) denilen özel hallerinde namaz kılmazlar, oruç tutmazlar. Daha sonra tutamadıkları oruçlarını kaza ederler. Oruca niyetlenen bir bayan, gün içersinde âdet görmeye başlarsa orucunu bozar, temizlenince bu günün orucunu da kaza eder (Merğinânî, el-Hidâye, I, 129). Akşama kadar sanki oruçlu imiş gibi davranıp yeme içmeyi terk etmesi doğru değildir.