Eğitim

Rektör Aktekin’den Öğrencilere ‘4. Üniversiteler Patent Yarışması’na Katılma Çağrısı

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) Rektörü ve Kapadokya Teknopark Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Semih Aktekin NEVÜ’lü öğrencilere, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından bu yıl 4’üncüsü düzenlenen “Patentle Türkiye 4. Üniversiteler Patent Yarışması”na katılmaları çağrısında bulundu.

Patentle Türkiye Yarışması’nın öğrencilerin buluş yeteneklerini geliştirmeleri ve patent sürecini öğrenmelerine yönelik önemli bir fırsat sunduğunu belirten Rektör Aktekin, patent konusunda farkındalık oluşturulması, Türkiye’nin teknolojik gelişmesinde önemli bir yer tutan buluş faaliyetlerinin arttırılması ve öğrencilerin yenilikçi düşüncelerini somut projelere dönüştürülmesi hususunda önemli katkı sağlayacak olan bu yarışmaya öğrencilerin katılımının önemi ve gerekliliğini belirtti.

Prof. Dr. Semih Aktekin, NEVÜ bünyesinde faaliyet gösteren Teknoloji Transfer Ofisi ve yakın zamanda Avrupa Patent Ofisi (EPO) tarafından Bilgi Merkezi (PATLIB) olan Sınai Mülkiyet Danışma Birimi aracılığıyla Türk Patent ve Marka Kurumu’nun “Patentle Türkiye 4. Üniversiteler Patent Yarışması”na başvuruda bulunmak isteyen öğrencilere, yarışma sürecinde her türlü desteği sağlayacaklarını söyledi.

Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından üniversitelerde ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora programlarında öğrenim gören üniversite öğrencilerine yönelik bu yıl 4. defa düzenlenecek olan patent yarışması için başvurular 1 Mayıs -  15 Aralık 2024 tarihleri arasında TÜRKPATENT Elektronik Başvuru Sistemi – EPATS (epats.turkpatent.gov.tr/) üzerinden online olarak alınacak.  

Ulusal Üniversiteler Patent Yarışması

4. Ulusal Üniversiteler Patent Yarışması, üniversite öğrencilerinde küresel rekabetin önemli araçlarından biri olan patent konusunda farkındalık oluşturulması, üniversite öğrencilerinin buluş faaliyetlerine özendirilmesi ve akademik çalışmalarda veya profesyonel meslek hayatlarında patent dokümanlarını kullanmalarının sağlanmasını amaçlıyor.

Yarışma kapsamında alınan başvurular, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından oluşturulacak jüri heyeti tarafından değerlendirilecek. Başvuru unsurlarının hazırlanışı, teknik çözüm getirilen problemin tanımlanması, buluş basamağı, teknik etki, sanayiye uygulanabilirlik, ticarileşme potansiyeli unsurları bakımından değerlendirmenin yapılacağı yarışmada birinciye 100 bin TL, ikinciye 80 bin TL ve üçüncüye ise 60 bin TL ödül verilecek. Öğrencilerden yarışma kapsamında yapılacak patent başvurularından herhangi bir ücret alınmayacak.