ŞABAN AYI VE BERAT GECESİ

ŞABAN AYI VE BERAT GECESİ

Kameri ayların sekizincisi olan Şaban, Üç Ayların ikincisini teşkil eder. Bu mübarek ayda gaflette olmayıp, bol bol ibadet ve taatle, dua ve niyazla, mümkün mertebe hayır ve hasenatla, kısaca Allah ve Resûlü(SAV)in razı olacağı şekilde amellerde bulunarak ramazan ayına hazırlık yapmamız gerekir.

ŞABAN AMELLERİN RABBİMİZE ARZEDİLDİĞİ AYDIR

Peygamberimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) Ramazan ayı dışında en çok oruçu bu ayda tutmuştur. Kendilerine bunun hikmeti sorulduğunda şöyle buyurmuştur: “Şaban, Recep ile Ramazan arasında insanların gafil bulunduğu ve amellerin âlemlerin Rabbi olan Allah'a yükseldiği aydır. Bu ayda ameller Allah’a Arz edilir; ben amellerimin oruçlu iken Allah’a Arz edilmesini arzu ediyor ve bu ayda oruç tutuyorum” buyurmuştur. (Nesâî, “Ṣavm”, 70; Ahmed, Müsned, 5/201) Şâban ayında oruç tutulması mendup tur.Hz. Aişe Validemizin bizlere aktardığına göre Efendimiz pek az bir kısmı hariç, Şâban ayını baştan sona oruçlu geçirirdi.(Müslim, Sıyâm 176)

BU AYLAR VESİLESİYLE GÜNAHLARIMIZA TÖVBE ETMELİYİZ

Bu aylar dua ve tövbelerimizin kabul edilme ümidini daha fazla hissedeceğimiz aylardır. Recep Ayı ile başlayan, Şaban ile devam eden ve Ramazan Ayı ile sona eren üç ayları dualarla ibadetlerle geçirmek çok önemlidir. Bu ayların üzerimize yağdırmış olduğu merhamet ve mağfiret yağmurlarından istifade etmeli, isyanlarımıza, hatalarımıza ve günahlarımıza tövbe etmeliyiz. Çünkü Yüce Rabbimiz tövbe edenlerin tövbelerini kabul ettiğini bizlere şöyle müjdeliyor:

Kim bir kötülük yapar veya nefsine zulmeder de sonra Allah’tan mağfiret dilerse, Allah’ı çok mağfiret sahibi ve esirgeyici bulacaktır.(Nisa, /110) Buyurmuştur.

BERAT GECESİ ALLAHIN MÜSLÜMANLARI AF VE BAĞIŞLANMA GECESİDİR

Berat gecesi Müslümanlarca kutsal sayılmış, bu gecenin diğer gecelerden farklı bir şekilde geçirilmesi, bu gecede daha fazla ibadet edilmesi âdet halini almıştır. Şabanın on beşinci gecesinde Müslümanların, Allah’ın affı ve bağışlaması ile günah yükünden kurtulacağı umularak bu geceye Berat gecesi denmiştir.

Hz. Peygamber(SAV): “Allah Teâlâ -rahmetiyle- şâbanın on beşinci gecesi dünya semasında tecelli eder ve Kelb kabilesi koyunlarının kılları sayısından daha fazla kişiyi bağışlar” buyurmuştur.(Tirmizî, “Ṣavm”, 39)

Diğer bir rivayete göre de Hz. Peygamber(sav): “Şâbanın ortasında gece ibadet ediniz, gündüz oruç tutunuz. Allah o gece güneşin batmasıyla dünya semasında tecelli eder ve fecir doğana kadar, ‘Yok mu benden af isteyen onu affedeyim, yok mu benden rızık isteyen ona rızık vereyim, yok mu bir musibete uğrayan ona âfiyet vereyim, yok mu şöyle, yok mu böyle!’ der” buyurmuştur (İbn Mâce, “İḳāme”, 191)

BU GECEDEN İSTİFADE EDEMİYECEKLER DİKKAT ÇEKİCİ

Bu mübarek gecenin feyzinden ve bereketinden istifade edemeyecek olanlarda var onlar;

1-Allah'a şirk koşanlar.

2-Ana-babalarına isyan eden, onlara asi olanlar.

3-Alkollü içecekleri içmeye devam edenler.

4-Büyücülük yapıp gaipten haber verme işiyle meşgul olanlar.

5-Müslümanlara karşı kin ve düşmanlık besleyenler.

6-Adam öldürüp, yaptığı bu büyük günahtan pişmanlık duymayanlar.

7- Gururlu ve kibirli olanlar.

8-Akrabalarla ilişkileri kesenler.

Bu gecenin feyzinden ve bereketinden istifade edemezler. (Elmalılı, Hak Dini Kuran Dili VI/4293)

Bizler bu geceden önce kendimize çeki düzen vermeli davranış ve alışkanlıklarımızı gözden geçirmeliyiz. Günah ve hatalarımızdan vazgeçmeli Allahü Teâlâ’dan af ve bağışlanma dilemeliyiz.

BU GECEYİ NASIL İHYA ETMELİYİZ

Hz. Peygamber(sav)’in Şaban ayına ve özellikle bu ayın on beşinci gecesine ayrı bir önem vererek onu ihya ettiğine dair rivayetleri göz önüne alan bazı âlimlerimiz bu geceyi namaz kılarak, Kur’an okuyarak ve dua ederek geçirmenin sevaba vesile olacağını, bu geceye mahsus olmak üzere belli bazı ibadet ve kutlama şekilleri ihdas edip âdet haline getirmenin ise dinde yeri bulunmadığını söylemişlerdir. Kaynakların belirttiğine göre Berat gecesine ait özel bir namaz yoktur.(TDV İslâm Ansiklopedisi’nin 5. cildinde, 475-476)

Bu bereketli mevsimler vesilesiyle; Ey Yüce”Allahım, azabından affına, gazabından rızana sığınırım. Senden yine sana iltica ederim. Sana gereği gibi hamd etmekten acizim. Sen kendini sena ettiğin gibi yücesin. Şaban ayımız Berat gecemiz Ülkemiz, İslam âlemi ve tüm insanlık için Beratımıza (kurtuluşumuza) vesile olsun. Rabbim Recep ve Şaban aylarından istifade edip Ramazan-ı Şerife kavuşmayı hepimize nasip eylesin.

HÜSREV ÖNDEGELEN