Dünya Sağlık Örgütü (WHO), maymun çiçeği olarak da bilinen mpox virüsü nedeniyle küresel halk sağlığı acil durumu ilan etti. Peki, nedir bu maymun çiçeği? Öldürücü mü, bulaşıcı mı? Aşısı var mı, tedavisi nasıl oluyor? Yine evlere mi kapanacağız? Kısıtlamalar olacak mı? Maske geri gelir mi, yeni bir salgın mı başlıyor?

Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu:  "Sağlık sistemimiz buna (M-Çiçeği) hazır. Her türlü önlemi aldık. Bilim kurulumuzun hazırladığı rehberimizde her şey ayrıntılı şekilde anlatılıyor. Sağlık Bakanlığı olarak alarmdayız, vatandaşımız rahat olsun." dedi.

"(M-Çiçeği) Şu ana kadar ülkemizde herhangi bir hastalıkla ilgili tanı konulmadı. Bizde şu ana kadar yok, inşallah olmaz." açıklamasında bulunan Sağlık Bakanı Memişoğlu; "(M-Çiçeği) Bilim insanları kovid gibi olmayacağını ifade ediyor. Dünyadaki bütün bilim insanları kovid gibi bir pandemi beklemiyorlar, pandemi olacağını düşünmüyorlar."

T.C. Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü tarafından “M-Çiçeği (MPox) Rehberi” güncellenerek yayımlandı.

“M-Çiçeği (MPox) Rehberi” kitapçığında; virüsün ve hastalığın adı, hastalık hakkında genel bilgiler, hastalığın bulaşma yolları, belirtileri, tanısı, tedavisi, aşısı, vaka temaslısının izolasyonu ve izlenmesi gibi bilgiler yer alıyor.

M-ÇİÇEĞİ (MPOX) REHBERİ

“M-Çiçeği (MPox) Rehberi” kitapçığına aşağıdaki bağlantıdan ulaşılabilir:

https://hsgm.saglik.gov.tr/depo/Yayinlarimiz/Rehberler/Mpox-Rehberi.pdf