SAVUNAMA SANAYİ KESİNTİSİNE OLUMSUZ SEBEP OLANLAR

SAVUNAMA SANAYİ KESİNTİSİNE OLUMSUZ SEBEP OLANLAR

Bölgemizdeki ateş çemberi Ülkemizi elbette çok yakından ilgilendiriyor Ukrayna Rusya savaşı, İsrail in Gazze ye bir yıldır uyguladığı soykırım, ardından Lübnan a saldırması, Suriye ye saldırması İsrail İran gerginliği zaman zaman bir birlerine saldırmaları veya saldırma tehditleri. Hatırlayalım Cumhurbaşkanınım Sayın Recep Tayyip Erdoğan ın Ankara nın savunması Gazze den başlar sözü.

Gündemde Savunma Sanayi Destekleme Fonuna yeni ve ikinci el araç satışından, limiti yüzbin TL. olan kredi kartlarından ödeme yapılması yönünde TBMM den karar çıkartılması. Limiti yüzbin TL olan kredi kartlarından yapılacak kesintinin 2025 yılına ertelenmesi gündemde.

Savunma sanayi Destekleme Fonuna kredi kartlarından yapılacak kesintiler üzerinde kamuoyunda yoğun bir tartışma koptu. Basın Yayın organlarında Gazeteciler, Akademisyenler görüşlerini açıkça ortaya koydular. Sonuç olarak Savunma Sanayi Destekleme Fonuna yüzbin TL limitli kredi kartı kesinti karar 2025 yılına ertelendi.

Tartışmada bulunanlar; argüman olarak Savunma Sanayine daha fazla ödenek ayrılması, tasarruf tedbirlerine uyması gerekenlerin uymadığı vb. durumları gerekçesi ile tasarruf tedbirlerine uyularak oluşacak tasarrufun bu fona aktarılması. Kişiler bakış açılarından görüşlerini olumlu, olumsuz beyan ederken görüşlere saygı duymak gerek.

Ukrayna Rusya savaşında başta ABD olmak üzere nerdeyse tüm Avrupa ülkeleri Ukrayna ya yardımda bulunuyor. İsrail Gazze, Lübnan savaşında İsrail İran geriliminde yine başta ABD olmak üzere tüm Avrupa ülkeleri İsrail in yanında oldukları gibi inanılmaz derecede silah, mühimmat yardımında bulunuyorlar. Bun hep birlikte görüyoruz. Dönelim Ülkemize 40 yılı aşkındır PKK terör örgütü ile mücadele etmekteyiz, Kıbrıs meselemiz, İşit, Föte ile mücadelemiz. Unutmayalım Batımızda Yunanistan Adalar Denizi sorunumuz. Yunanistan ne demişti; Batıdan aldıkları silahlara güvenerek Ankara yı vururuz. Pekiyi biz bunlarla mücadele ederken kim var yanımızda ABD mi? Batı mı? kısaca Ukrayna ve İsrail gibi bizim yanımızda destekleyecek birileri olmadığı gibi bunların ülkemize karşı uyguladıkları ambargo ile karşı karşıyayız. Hani bir söz var ya kendi göbeğimizi kendimiz keseceğiz. Bunun içinde güçlü bir savunmaya ihtiyacımız var. Güçlü bir savunma içinde yüksek miktarda paraya ihtiyaç var. Savunma Sanayimize yapacağımız katkı bizlerin güvenliğini sağlayacak.

Sizleri otuziki yıl öncesine götüreceğim. Doksanlı yıllar ülkemizde PKK terör örgütünün sivil halka ve güvenlik güçlerine karşı saldırıları azmış durumda. Şırnak ilinde görev yapıyorum 1992 yılı ilk ayları bölgede gerginlik hat safhada 21 Mart 1992 Nevruzu, 21 Marttan birkaç gün önce Cizre ilçesinde; benim düşüncelerime göre iki-üçbin kişinin Devlete başkaldırma eylemleri. 21 Mart 1992 Şırnak da sabah saati gösterileri ve ardından adına Kanlı Nevruz denilen olayların yaşanması. Tahminlerimize göre 350 civarında PKK nın ve şehirdeki tahminen 700-800 civarında milislerin saldırıları. Şırnak İl Emniyet Müdürlüğünde tüm görevli personelin saldırıya karşı yaptığı destansı mücadele. Olayları şimdi hatırlayanlar var mı? bilmiyorum. Hani yukarda bahsettim Savunma Sanayine yapılacak yardım güvenliğimizi sağlayacak diye. PKK terör örgütü ve Şehir milislerine karşı girdiğimiz silahlı çatışmanın ikinci günü 22 Mart 1992 Şırnak İl Emniyet Müdürlüğünde görevli tüm Polislerde G3 ve M16 uzun namlulu silah var. Cephane azaldı, takviye gerekli hatta Şehrin giriş, çıkış ve dış kısımlarında görevli arkadaşlar beylik tabancaları ile teröristlerin AK47(Kaleşinkof) silahlarına karşılık veriyorlardı. Şırnak Piyade Tümen Komutanlığından mühimmat desteği istenmiş 22 Mart 1992 günü takriben 21.30 saatleri civarında 7.62 mm G3 mühimmatı Şırnak İl Emniyet Müdürlüğüne ulaştı. Ben ve birkaç arkadaşımız mühimmatı biten noktalara ivedilikle mühimmat takviyesi yaptık. Ben bunu niye anlattım! Maksat yaşanmışlığı, realiteyi Vatan savunmasında Savunma Sanayi ürünlerine ihtiyacın önemini.

Ne demiştik; etrafımız ateş çemberi. Bu ülkede yaşayan makam mevki sahipleri, kurum çalışanları, tüm halkımız Savunma Sanayimize katkı vermeli. Katkı; tasarruf yapacaklar tasarrufla, vergiyle yükümlüler vergisiyle, bağış yapabilecekler bağışlarıyla. Son nokta; savunma sanayi destekleme fonu için yapılacak kesintilerde tasarruf tedbirlerine uymayanlar, vergisin vermeyenler, gözü doymayanlar kısaca halkımızda olumsuz düşünceye sebep olanlar, aynı ülkede yaşıyoruz.                

  

İhsan BİÇKİN

18.10.2024