Sınava hazırlanan gençlere Ömer Hoca’dan mesaj var!

SIKI SARIL, GELECEĞİN ÜŞÜTMESİN! 

Sınava hazırlanan sevgili kardeşim;

Gecelerin uzun, gündüzlerin kısa ve sisli olduğu kış günlerinde uyku ihtiyacı artar ve vücudumuz melatonin hormonu salgılamayı artırır. Melatonin hormonu uyku hormonu olarak da bilinir. Böylece  gündüzleri melatonin hormonun artmasıyla insan vücudu uykulu bir hal alır, hareketsizleşir ve yorgun hisseder.  Peki kışın hem soğukla hem uyku haliyle mücadele ederken nasıl ders çalışmalıyız? 

Olumsuzlukları ortadan kaldır. 

Öncelikle verimli çalışabilmek için bazı şartları sağlamamız gerekir. Uykusuzluk, ağrı, yorgunluk, kaygı, dikkat dağıtacak sesler(müzik de dahil) ya da görseller, açlık veya aşırı tokluk, yoğun olumsuz duygular, çok sıcak, çok soğuk veya karanlık ortamda bulunmak gibi şartların giderilerek ders çalışmaya başlanılması gerekir. 

Kendi ortamını yarat. 

Özellikle kış aylarında ortamın daha aydınlık olmasını ve iç mekanın sıcaklığının fazla olmamasını sağlamak faydalı olacaktır. 

Sık sık çalış. 

Hiç ara vermeden uzun süre ders çalışmak, verimi düşüren en büyük etkenlerdendir. Doğru olan kısa süreli ve sık sık çalışmak olacaktır. Örneğin; 45 dakikalık çalışmanın devamında 15 dakika mola vermek verimli olacaktır. 15 dakikalık mola dağılan dikkatimizi toparlamak için yeterli bir süredir. 

Dik otur, verimli çalış. 

Çalışırken uzanmak veya masaya başımızı koymak her ne kadar rahat görünse de dikkatimizi toplamaya engel olarak çalışma verimini oldukça düşürmektedir. Bunun yanına bir de kış günlerinin üzerimizdeki etkisini ekleyecek olursak minimum verimle çalışıyorsun diyebiliriz.  

Kalın giyinip yanma, ince giyinip donma.

Öğrenci kardeşlerimize bu dönemde iç mekan ve dış mekan arasındaki ısı farkını daha az hissedecekleri şekilde giyinmelerini tavsiye ederim. Örneğin; kalın bir kazakla kapalı bir mekanda oturmak uyku halimizi artıracakken daha ince bir kazak üzerine ince bir hırka kapalı mekan için ideal olacaktır. 

Vazgeçme!

Hayallerinin peşinde geleceğe emin adımlarla koşan genç kardeşim, unutma ki her kışın sonu bahardır. Bahanelerden arınmış bir çalışma temposu seni hayalini kurduğun hedefe elbette götürecektir. Vazgeçme ve bahane değil uygun şartlar üretip çalışmaya devam et. 

Kışın karanlığında yaptığımız çalışmalar bizi aydınlık yarınlara kavuşturacaktır. Orada görüşmek üzere.. 

Başarılar!

Psikolojik Danışman Ömer SEVİÇ 

HİPOTEZ KURS KURUM MÜDÜRÜ

TÜRK PDR DER İL BAŞKANI