Bugün 04 Eylül 2024. Bağımsızlık yolunda en önemli adımlardan biri olan Sivas Kongresi'nin 105'inci yıl dönümü. Gazi Mustafa Kemal Paşa önderliğinde yurdun birçok ilinden delegeler, Sivas Kongresi'nde kurtuluş mücadelesinin yol haritasını belirledi.

Sivas Kongresi’ne Nevşehir delegesi olarak Delalzade Hacı Osman Efendi katıldı.

“Manda ve himaye kabul edilemez” kararıyla tüm dünyaya “ulusal bağımsızlık” yolunda mücadeleye girişildiğini duyuran Sivas Kongresi’ne Nevşehir'i temsilen Dellalzade Hacı Osman Efendi delege olarak katıldı.

4 Eylül 1919 tarihinde düzenlenen kongre tarihi Sivas Lisesi'nde başladı ve 8 gün sürdü.

Kurtuluş mücadelesi için önemli kararların alındığı kongrede, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün de ifadesi ile Cumhuriyet'in temelleri atıldı.

Sivas Kongresi üzerinden “105” yıl geçti…
Milli kahramanlarımız bugün ulusumuzun kalbindeler, ilelebet yerlerini koruyacaklar.

105 yıl önce bugün Sivas’ta, Türk milletinin bağımsızlık meşalesini yakan Ulu Önderimiz Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK ve silah arkadaşlarını rahmet ve minnetle anıyoruz.

Nevşehirli Dellalzade Hacı Osman Efendi (DELALZADE HACI OSMAN ÖĞÜT)

Hacı Osman Efendi 1868 yılında Nevşehir’de doğmuştur. Babası Mahmut Efendi, annesi Meryem Hanım’dır. Yusuf, Mustafa, Mahmut, Meryem ve Osman adlarında beş çocukları olmuştur. (Emekli Sandığı Arşivi, MT 98708)

Nevşehir'de medrese tahsili yaptıktan sonra Konya Darülfünündan diploma almıştır. Bir süre İzmir'de vaizlik yapar ve Nevşehir'e dönerek Rüştiye mektebinde eğitmenlik yapar. Aynı zamanda hafızlık, serbest vaizlik, idadide mubassırlık (Lise dengi okulda yöneticilik) yapar. Nevşehir Mondros Mütarekesi günlerinde 12. Kolorduya bağlı 11. tümenin denetim alanı içindeydi. Karargâhı Niğde’de bulunan tümenin önemli silah ve cephane depolarından biri de Nevşehir'de idi.

Orta Anadolu, Mütareke'nin belirlediği paylaşım alanlarının dışında kaldığı için Nevşehir, Milli Mücadele yıllarında önemli bir siyasi olaya tanık olmadı. Bununla birlikte 4 Eylül 1919'da toplanan Sivas Kongresi’ne, Nevşehir adına bir delege katıldı: Dellalzade Hacı Osman Efendi. Hacı Osman Efendi, kongrede alınan bütün vilayet ve kazalarda Anadolu ve Rumeli Müdafa-i Hukuk Cemiyeti Şubeleri oluşturulmasını öngören kararın Nevşehir'de uygulanmasına öncülük etti. Bu cemiyetin önde gelenleri Eyüp Bey, Müftü Süleyman Hakkı Efendi, Belediye Başkanı Ahmet Efendi idi. Bugün Nevşehir'e bağlı olan Avanos'ta da cemiyetin bir şubesi kurulmuştu. Bu cemiyetin çalışmalarında en etkin kişi Belediye Başkanı Nuri Bey’dir. Hacı Osman Bey, 12 Temmuz 1950 tarihinde 82 yaşında iken vefat etmiştir.