Ekonomi

Taşıt İpotekli Kredi Nasıl Çekilir

Bankalar, kredi başvurusu yapan kişilere kredi vermek için onlardan bazı teminatlar istemektedir. Bu teminatlar içinde en çok kabul göreni de kişinin almış olduğu belgeye dayalı maaşıdır. Ama maaşı olmayan yani sigortasız çalışan, geliri olmayan kişiler kredi başvurusu yaptığında bu sefer banka ya kefil ya da taşınır ve taşınmaz mal ipoteği istemektedir. Bu yazımızda bankalardan taşınır mal yani araba ipoteği ile kredi çekmek mümkün müdür sorusuna yanıt vereceğiz.

Önemli Not: Uygun faizli kredi veren banka araştırması yapıyorsanız, o zaman bu bilgiye dikkat ediniz. Çünkü, diğer bazı adresler bankalar ile anlaşmalı olduğu için bütün indirim yapan bankalar tam verilmezler. Bu yazımızda hiçbir banka ayırmadan en iyi kredi seçeneklerini sunan bankaları yazdık. 

Araç Teminatı İle Kredi Veren Bankalar
İhtiyaç kredisi çekmek isteyenlerin gelirinin olmaması ya da gelirinin yetersiz olması durumunda aşağıda sayacağımız bankaların tamamı ipotekli bireysel kredi vermektedir. Bankaların vermiş oldukları kredi limitleri, standart olmayıp her banka aracın değerine göre bir kredi limiti çıkartmaktadır. Örneğin, Ak Bank taşıt ipotekli kredilerde, ikinci el araçların eksper değerinin sadece %50’sine kredi vermektedir. Ama TEB Bankasında bu oran %60’a çıkabilmektedir. Bu iki basit örnekten yola çıkarak en düşük faizli ve en yüksek limitli kredi için bankaların karşılaştırılması daha doğru olacaktır.

Taşınmaz Mal Teminatlı Kredi Şartları
Krediye acil ihtiyacı olanlar, gelir belgesi ya da kefil bulamadıklarında son çare olarak ev, arsa gibi teminatları gösterebilirler. Ama değerli oldukları ya da arsa ve evin ipotek ettirilmesi tehlikeli olduğu için kişiler öncelikli olarak araçlarını teminat olarak gösterebilir. Fakat burada unutulmaması gereken bir durum vardır. İpotek ettirilecek aracın çekilecek krediden çok daha değerli olması ve yine çok eski olmaması gerekmektedir. Bankalar genelde 10 yaş üstüne kredi vermez. Çünkü, çekilen kredi ödemesinin yapılmaması sonrası banka araba el koyacağı için aracın da ihale ile kolay satılabilecek bir durumda olması gerekmektedir.

Eski Araba İpoteği Kabul Edilmez
Gerek taşıt satın almak gerekse başka ihtiyaçlar için kredi çekmek isteyen kişiler bankaya teminat olarak sunacağı aracın belli bir yaş üstüne olması ona çıkacak  kredi onayı için yardımcı olacaktır. Bankalar şu anda çok özel eksper değeri olmayan araçlar hariç standart araçlarda 10 yaş üstüne kredi çıkartmaz. Çekilecek kredi miktarı, gelir belgesi ve son olarak kredi notuna göre belirlenecek kredi limitinde aracın yaşı da önemli bir unsur olarak kabul edilmektedir.

2. El İpotekli Araç Kredi Limiti Ne Kadar Olur
İkinci el araç satın almak isteyenler için belli bir limit sınırı yoktur. Daha doğrusu araca yapılacak eksper sonrası alınabilecek kredi limiti ortaya çıkacaktır. Ayrıca aracın çok değerli olması kişiye yüksek kredi çıkacak anlamına gelmez. Örneğin, 200 bin TL’lik ticari kamyon gibi bir aracı ipotek ettiren ama aylık geliri en fazla 2000 TL olan birine banka 48 aylık vade seçeneği ile kredi vermez. Bunun yerine, hem aracın eksper değeri hem de kişinin ödeyebileceği rakam hesaplanır ve ona göre kredi onayı verilir. Örnek hesaplama yapacak olursak;
Aracın eksper değeri 50 bin TL çıktı ise ve Vakıf Bank’tan kredi başvurusu yapılacaksa o zaman bu araca 25 bin TL kredi çıkar. Vade olarak da 48 ay hesaplanır. Kredi faiz oranları şu anda %1,40 olduğundan 48 aylık bir kredi için toplam geri ödeme ortalama olarak 36 Bin TL olacaktır. 36 bin TL 48 aya bölündüğünde aylık ortalama olarak, 750 TL gibi bir ödeme yapılması gerekmektedir. Kişinim maaşının %80’ini geçmedikçe bu kredi onayı çıkacaktır.

Altın Bilgi: İpoteksiz Taşıt Kredisi Çekmek İçin Bu Yazımızı Mutlaka Okuyun.

Kaskosuz Araç İpotek Edilir Mi?
Bankaların tamamı araç kredisi olsun ya da araç ipoteği ile çekilen ihtiyaç kredilerinde kesinlikle araçların hem sigortasını hem de kaskosunun tam olmasını istemektedir.

Araba İpotekli Kredi İçin İstenen Belgeler
Kredi için istenen belgeler;
  • Kişinin T.C kimlik belgesi
  • Kefil varsa onların da kimlik fotokopileri
  • Aracın ruhsatı
  • Araç kasko ve sigorta poliçeleri
  • Gelir belgesi
  • Esnaflar için sicil kaydı ve dükkan ruhsatları
Belgeleri tamamlayan kişiler gerekli başvurular için; Yapı Kredi, TEB Bankası, Ak Bank, Halk Bankası, Ziraat Bankası, HSCB Bank, Garanti Bankası gibi bankaların güncel faiz oranlarını karşılaştırıp kredi başvurusu yapabilir.
Kaynak: https://www.kredihesabi.com/tasit-ipotekli-kredi-veren-bankalar.html