Beyaz Tv yayınlanan 'Ne Var Ne Yok' programının sunucusu Türker Akıncı, Nevşehir Kapadokya Bölgesini ziyaret etti.

Her hafta birbirinden farklı konu ve konuklarla gündemin nabzını "Ne Var Ne Yok"ta tutan Beyaz Tv'nin başarılı sunucusu Akıncı, Türkiye'nin önemli turizm merkezlerinden Kapadokya'daki Ören yerlerini ve Hacıbektaş ilçesini ziyaret etti.

Akıncı; "Kapodakya bir başka güzel"

Nevşehir'de "Zelve ören yeri mutlaka görülmeli" açıklamasında bulunan Türker Akıncı, "Burası 1952 yılına kadar köy meydanı olarak kullanılmış. Mutlaka buraya gelmelisiniz." diyerek herkesi Kapadokya bölgesini görmeye davet etti.

Zelve Kapadokya bölgesinin en eski ve en uzun süre kullanılmış yerleşim yeridir. Hıristiyanlığın bölgede ilk yayılmaya başladığı yer olarak bilinir. İçinde manastırlar, kiliseler ve yerleşim yerleri bulunmaktadır. Bölge hıristiyanlık döneminin sonra ermesinden sonra da 1952'li yıllara kadar köy olarak kullanılmış. O yıllarda kaya evler içinde yaşayan insanlar daha sonra vadiye 2 km uzaklıkta kurulan Zelve Köyü'ne taşınmışlar.

Zelve ve Paşabağları Ören Yeri

Göreme-Avanos yolunun sağında, yoldan 1 km içeridedir. Eskiden “Rahipler Vadisi” bugün ise Paşabağları olarak adlandırılan bu alan kendine özgü peribacaları ile kaplıdır. Çok gövdeli ve çok başlı olan bazı peribacalarının içlerine şapel ve oturma mekânları oyulmuş olup üç başlı peribacalarından birinde Aziz Simeon adına yapılmış bir şapel ve inziva hücresi bulunmaktadır.
Peribacalarının en yoğun olduğu yer olan Zelve ören yeri Göreme-Avanos karayolu üzerinde yoldan 2 km içerdedir. 3 vadiden oluşan bu alan 9. ve 13. yüzyıllar arasında Hristiyanların önemli yerleşim ve dini merkezlerinden biridir. Zelve ören yeri aynı zamanda papazlara ilk seminerlerin verildiği yöre olma özelliğini de taşımaktadır. Balıklı Kilise, Üzümlü ve Geyikli Kiliseler vadinin en önemli kiliseleri olup İkonoklastik Dönem öncesine aittir.
III. Vadide hem cami hem de manastır bulunmakla birlikte bu alandaki yamaçlara oyulan güvercinlikler dikkat çekicidir. 1952 yılına kadar iskân edilmiş vadide manastırlar, kiliseler, yerleşim yerleri, iki vadiye açılan tünel, değirmen, cami gibi yapılar bulunmaktadır.