Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı arasında imzalanan işbirliği protokolü dahilinde hayata geçirilen ‘Türkiye Sportif Yetenek Taraması ve Spora Yönlendirme’ programı Nevşehir’de başladı.

Programda ilkokul 3. sınıftaki yaklaşık 5 bin öğrencinin test ve ölçümleri gerçekleştiriliyor. Çalışmalar, Nevşehir Gençlik ve Spor İl Müdürlüğünün koordinesinde uzman antrenörler ve beden eğitim öğretmenleri tarafından yapılıyor. Öğrencilere boy, kilo ölçümü, kulaç uzunluğu testi, esneklik testi, sıçrama testi, geriye sağlık topu fırlatma, kavrama kuvveti testi, 20 metre sürat testi ve çeviklik testi yapılırken, tarama sonucunda yetenekli öğrenciler spora yönlendirilecek. Program Merkez’de başlamış olup Ürgüp, Gülşehir, Derinkuyu, Acıgöl, Avanos, Hacıbektaş ve Kozaklı ilçelerimizde devam edecektir.

Nevşehir Gençlik ve Spor İl Müdürü Muhsin Özdemir, Türkiye Sportif Yetenek Taraması ve Spora Yönlendirme Programı ' ile ilgili detaylı bilgi verdi.

Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından hayata geçirilen Türkiye Sportif Yetenek Taraması ve Spora Yönlendirme Programı kapsamında Nevşehir’de ilköğretim 3. sınıf öğrencilerine yönelik 2024-2025 dönemi 'Yetenek Taraması' Nevşehir Merkez’de başladığını belirtti.

Nevşehir Gençlik ve Spor İl Müdürü Muhsin Özdemir, 2017 yılında başlatılan Türkiye Sportif Yetenek Taraması ve Spora Yönlendirme Projesinin aralıksız devam ettiğini belirtti. Çocukları erken yaşta sporla tanıştırmayı ve yetenekli gençleri keşfetmeyi amaçlayan bu proje, geleceğin şampiyon sporcularını belirlemek için titizlikle yürütülüyor. Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü koordinesinde gerçekleştirilecek taramalarda yaklaşık 5 bin öğrencinin boy ve kilo ölçümleri yapılacak. Temel motor beceri, dayanıklılık, koordinasyon ve esneklik testlerinden elde edilen veriler, detaylı bir analizle değerlendirilerek sistemde kayıt altına alınacak. Yeteneği belirlenen sporcular, bir yıllık  sporcu eğitimi ve gelişimi programına alınacak. Bu süreçte düzenli antrenmanlara katılacak sporcular, kapsamlı bir tarama sonrasında en yatkın oldukları branşlara yönlendirilecek. Bilimsel yöntemlerle yapılan analizler sonucunda spor karneleri oluşturulacak ve öğrencilerin güçlü olduğu branşlardan başlayarak sıralamaları belirlenecek.

Projenin son aşamasında ara ölçümler tamamlandıktan sonra spor karneleri e-Devlet üzerinden erişime açılacak. Böylece sporcular, bilimsel verilere dayalı olarak kendilerine en uygun branşlarda profesyonel gelişimlerine devam edebilecekler. Sporu geniş kitlelere yaymanın ve sporu çocuklara sevdirirken spor kültürü aşılamanın gerekliliğini vurgulayan Özdemir "Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından düzenlenen Türkiye'nin en büyük alt yapı organizasyonunu oluşturan Türkiye Sportif Yetenek Taraması ve Spora Yönlendirme Programı 2024-2025 dönemi genel taraması başladı. İnşallah testler tamamlandıktan sonra sporcularımızı yetenekli oldukları branşlara yönlendirerek ülkemize yeni yetenekler kazandırmanın gururunu yaşayacağız" dedi.