ÜÇ AYLAR, RECEP AYI VE REGAİP KANDİLİ

ÜÇ AYLAR, RECEP AYI VE REGAİP KANDİLİ

Üç aylar, kamerî aylardan Recep, Şaban ve Ramazan aylarıdır. Recep, Şaban ve Ramazan ayları, yüce Allah'ın bizlere ikram ettiği faziletli ve feyizli bir zaman dilimidir. Yapılan duaların, isteklerin Allah’a ulaştığı, pişmanlıkla dökülen gözyaşlarının günahları silip yok ettiği bereketli zaman dilimleridir. Üç aylar, günahlardan arınma, sevaplara bezenme mevsimidir.

HANGİ MUBAREK GECELER BU AYLARDADIR?

Beş mübarek kandil gecesinden dördünün(diğeri mevlit gecesi) bu aylar içinde olması bu aylara ayrı bir önem ve değer atfetmektedir. Bu geceler şunlardır.

Recep ayında Recep’in ilk cuma gecesi; Regaip ve Recep’in 27. gecesi Miraç gecesi.

Şaban’ın 15. gecesi Berat gecesi;

Ramazan ayının 27. gecesi ise bin aydan daha hayırlı olarak tarif edilen Kadir gecesi. Bu aydadır.

Yüce Allah’ın insanlara rahmetini ve nimetlerini çokça ihsan ettiği belli vakitler, belli mevsimler vardır. Haftanın günleri arasında Cuma; kameri aylardan olan Recep, Şaban ve Ramazan bu türden feyiz ve bereketi bol zaman dilimlerindendir.

DUALARIN KABUL OLDUĞU BEŞ GECE

Rasulullah(sav) buyurdu ki:

“Beş gece vardır ki, onlarda (şartlarına uygun olarak yapılan) dua reddolunmaz, bunlar da Recebin ilk gecesi, Şabanın yarı (Berâet) gecesi, Cuma gecesi, Ramazan bayramı gecesi ve Kurban bayramı gecesidir.” (Suyûtî, el-Câmiu’s-sağîr, no: 3952)

RECEP AYI HARAM (HÜRMET GÖSTERİLEN)AYLARDANDIR

Recep ayı , İslam gelmeden önce Araplar arasında haram aylardan sayılan ve kendisine hürmet gösterilen bir aydı. İslam diniyle beraber bu aya verilen hürmet devam etmiştir. Allah-u Teala Recep ayını haram aylardan saymış(Bakara,/217)Nitekim Hz. Peygamber(sav), Recep ayı girdiğinde “Allah’ım! Recep ve Şaban’ı bize mübarek kıl ve bizi Ramazan’a ulaştır.”diye dua etmiştir (Ahmed b. Hanbel, Müsned, I, 259)Recep ve Şaban aylarında: Hz. Peygamber’in (sav) diğer aylara oranla daha fazla nafile oruç tuttuğu, ancak Ramazan’ın dışında hiçbir ayın tamamını oruçlu geçirmediği hadis kaynaklarında yer almaktadır (Buhârî, Savm, 52-53;)

REGAİP KANDİLİ RECEB AYININ İLK CUMA GECESİDİR

Recebin ilk cuma gecesi Müslüman toplumların dinî kültüründe Regaip kandili olarak kutlanır. Âlimler bu geceyi vesile ederek ibadet, dua, zikir ve hayırlı işlerle meşgul olmayı faydalı görmüştür. Regaip Kandili Üç ayların ilki olan Recep’in ilk cuma gecesidir. Yüce Allah'ın ilâhî ihsan ve manevi hediyelerinin diğer zamanlardan daha çok tecelli etmesi, samimi kalple Allah'a yönelenlerin affedilmelerinin çokça ümit edilmesi ve müminlerin samimiyet ve iştiyakla yüce Allah'a yönelmeleri sebebiyle bu geceye "Regaip" denilmiştir.

Sözlükte “kendisine rağbet edilen şey, bol ve değerli bağış” anlamındaki ragībenin çoğulu olan Regaip kelimesi hadis ve fıkıh literatüründe “bol sevap ve mükâfat, faziletli amel recebin ilk perşembesini cumaya bağlayan geceye verilen ad olmuştur.(TDV İslâm Ansiklopedisi’nin 34. cildinde, 535-536)

BU AYLARA ÖZEL İBADET ŞEKLİ VARMIDIR? ÜÇ AYLAR ORUCU NEDİR?

Üç aylarda yerine getirilmesi gelenek halini almış nâfile ibadetlerden biri oruçtur. Recep ve Şaban aylarının tamamının oruçlu geçirilerek ramazanla birleştirilmesi “üç aylar orucu” şeklinde adlandırılır. Resul-i Ekrem’in(sav) Şaban ayında diğer aylara oranla daha fazla oruç tuttuğu, bazen de tamamını oruçlu geçirdiği hadis kaynaklarında yer almaktadır.(Müslim, “Ṣıyâm”,175,176) Ancak Resûlullah’ın Receb ve Şâban aylarını birleştirerek aralıksız oruç tuttuğuna, böylece üç ayları oruçlu geçirdiğine dair sahih kaynaklarda herhangi bir rivayet mevcut değildir.

Bu aylarda yedi sene oruç tutulduktan sonra kurban kesilmesi gibi özel ibadet şekilleri kaynaklarda yer almamaktadır.

Üç aylarda vefat eden kimsenin sorgusunun yapılmayacağı yolundaki inanışın da aslı yoktur.(TDV İslâm Ansiklopedisi, 42.c.276)

Bu itibarla, Recep ve Şaban aylarının aralıksız olarak oruçlu geçirilmesinin dinî bir dayanağı yoktur. Kişi, sağlığı müsait olup güç yetirdiği takdirde bu aylarda dilediği kadar nafile oruç tutabilir. Ramazan ayında ise oruç tutmak farzdır (Bakara, 2/184-185) (Diyanet fetvalar,268)

RECEP VE ŞABAN AYLARI RAMAZAN-I ŞERİFİN MÜJDECİSİDİR

Recep ve Şaban ayları, rahmet ayı olan Ramazanı karşılayan aylar olup Ramazan ayının müjdecisidir. Dinimizde ayrı bir yeri ve önemi olan üç ayların, kişinin İslami ve insanî özelliklerinin olgunlaşmasında ve iradenin kontrol altına alınmasında rolü büyüktür. Zira Recep ve Şaban aylarının feyzinden ve bu aylarda bulunan Regaip, Miraç ve Berat gecelerinin rahmetinden istifade yolunu tutan kişi Ramazan ayında ise her türlü kötülükten kendini uzak tutar ve insanî vasıflarının artmasına gayret eder. Nihayet Kadir gecesinde yapacağı ibadet ve tövbe ile manevî hazza ulaşır.

Recep ayı ile günahlarımızdan istiğfar edip tövbe etmeliyiz, Şaban ayı ile azalarımızı kusur ve ayıplardan arındırmalıyız. Rahmet ayı Ramazana da Rabbimizin lütuf ve bağışlamasına layık bir halde kavuşmalıyız. Cenabı Hak Şu eşsiz mevsimler den istifade edebilmeyi, kendisine hakiki kul Habibi Edibine ümmet olmayı hepimize nasip eylesin. Üç aylarımız, Recebi şerifimiz, Regaip kandilimiz, Mübarek olsun.

HÜSREV ÖNDEGELEN