UÇHİSARLI FOTOĞRAF SANATÇISI TAHİR UZUN

UÇHİSARLI FOTOĞRAF SANATÇISI TAHİR UZUN

Doç. Dr. Faruk GÜÇLÜ

Uçhisarlı emekli TRT çalışanı, fotoğraf sanatçısı Tahir Uzun, ailesiyle  birlikte 11 yaşında daha iyi bir eğitim amacıyla Ankara’ya taşınmıştır. Nevşehir’in Uçhisar kasabasında belediye başkanlığı yapan merhum Durmuş Uzun’un oğludur. 20 Ocak 1952 tarihinde Üçhisar’da doğan sanatçı  Uçhisar İlkokulu, Ankara İstiklal Orta Okulu, Ankara Ticaret Lisesi, Başkent İktisadi Ticari İlimler Yüksek Okulu’nun muhasebe bölümünü bitirmiştir. Kapadokya ve Ankara fotoğrafları konusunda çok sayıda çalışması vardır. Milli Eğitim Bakanlığı’nda üç yıl özel kalem müdürlüğünde çalıştıktan sonra TRT’ye geçen Tahir Uzun, 1976 yılında televizyon daire başkanlığında büro şefi olarak görev yapar. 1976 yılından, 1979’a kadar “5 Dakika” isimli programın yapım ve yönetmen yardımcılığını üstlenen Uzun, daha sonra yirmi yıl reklam dairesinde çeşitli kademelerde çalışmıştır. Emekli olmadan önce televizyon dairesinde dizi yaptırma komisyonunda görev alarak, “Leyla ile Mecnun” ve “Diriliş” gibi dizilerde komisyon üyeliği yapmıştır.  2017 yılında emekli olan Uzun, 2004 yılından itibaren dijital fotoğraf makinesiyle çalışmaya başlamış. 1 Şubat 2007 tarihinde ilk sergisini açmıştır. Kapadokya sevdalısı olarak bir çok fotoğraflarına Kapadokya'yı işlemiştir.

FSK (Fotoğraf Sanatı Kurumu) ve KAFSİD(Kapadokya Fotoğraf ve Sinema Amatörleri Derneği) üyesi olmuştur. Dört Fotoğraf Sergisi açan Uzun ,FİAP Bronz Madalya sahibidir.

Kapadokya Renk Ahenkleri isimli bir kitabını baskı aşamasına getirmiştir. Umarım bu kitabı Nevşehir ya da Uçhisar Belediyesi basar.

Ritim-doku-uyum,Yansımalar, Sudaki soyut izler, Ülkemden Manzaralar,Kapadokya, Kapadokya’da Kış gibi albümler hazırlamıştır.

Sanatçı Tahir Uzun’u 26 Haziran 2023 tarihinde kaybettik. Mekanı cennet olsun, ışıklar içinde uyusun.

Son Ankara fotoğraflarından birisi

Sineson’dan bir fotoğrafı