Matematikçiler Derneği tarafından Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) ve Kapadokya Üniversitesi (KÜN) iş birliği ve ev sahipliğinde “Alev Alatlı Anısına Kapadokya’da Matematik” teması ile düzenlenen “Uluslararası Matematik ve Matematik Eğitimi Konferansı-ICMME-2024” NEVÜ’de başladı.

NEVÜ Vali Şinasi Kuş Kültür ve Kongre Merkezi’nde açılışı yapılan konferansa; NEVÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Adem Çatak, KÜN Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İlhan Öztürk, Avanos Belediye Başkanı Mustafa Kenan Sarıtaş, Nevşehir İl Milli Eğitim Müdürü Yusuf Yazıcı, Matematikçiler Derneği Başkanı Prof. Dr. Hasan Hüseyin Sayan, NEVÜ Matematik Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Seydi Battal Gazi Karakoç, Türkiye, Hindistan, Endonezya, Özbekistan, Azerbaycan, Çekya, İtalya ve Kazakistan’dan akademisyenler, alanında uzman bilim insanları, öğrenciler ve davetliler katıldı.

Saygı duruşu, İstiklal Marşı’nın okunması, NEVÜ ve KÜN tanıtım filminin gösteriminin ardından konferans açılış konuşmalarıyla başladı.

Açılışta konuşan Matematikçiler Derneği Başkanı Prof. Dr. Hasan Hüseyin Sayan, 1995 yılında kurulan ve merkezi Ankara’da olan Matematikçiler Derneği olarak matematiğin etkinliğini arttırıcı çalışmalarda bulunmayı, matematikçiler arasında birlik ve dayanışmayı sağlamayı, kamuda çalışan meslektaşlarının özlük hakları ile ilgili sorunları çözmeyi, yeni mezunların mesleki gelişimlerini arttırmayı, eğitim kurumlarının ihtiyaç ve beklentilerini kaliteli hizmet anlayışı ile gidermeye yönelik çalışmaları temel hedef edindiklerini söyledi.

Toplumda matematik kültürünü yaygınlaştırmak, her seviyedeki öğrenciye matematiği sevdirmek, bilimde ve fende toplumsal gelişmeye katkıda bulunmakla birlikte topluma ve eğitime katma değeri yüksek projeler üretmeye yönelik çalışmalara devam ettiklerini belirten Sayan, “Bildiğiniz üzere ülkelerin kalkınmaları, teknoloji üretmek için teknolojide sergiledikleri atılımlara paralel olarak gelişim göstermekte. Bu atılımlar ancak bilimsel faaliyetlerin seviyeli ve aktif bir biçimde yürütülmesi ile mümkün. Seminer, panel, konferans ve kongreler ise bilimsel faaliyetlerin gelişmesinde etkin rol oynamakta. Bu sayede bilim insanları kendi alanlarındaki gelişme ve yenilikleri takip ederek hem kendilerini geliştirir hem de ülkelerinin kalkınma stratejilerinin belirlenmesine ve uygulanmasına daha verimli katkıda bulunabilirler. Ulusal ve uluslararası düzeyde yapılan bu faaliyetlere ülke genelinde düzenli ve yaygın bir şekilde ne kadar katılım olursa bilimsel gelişme ve ülke kalkınması da o derece güçlenecektir” dedi.

Sayan devamında “Matematikçiler Derneği olarak daha önceki yıllarda düzenlediğimiz uluslararası konferansımızı bu yıl ‘Alev Alatlı Anısına Kapadokya’da Matematik’ teması ile Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi ve Kapadokya Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştiriyoruz. Konferansımızın tüm eğitim camiası ile özellikle matematik eğitim ve araştırmalarına yararla olmasını dilerken, konferansımızın düzenlenmesinde emeği geçen, katkıda bulunan ve siz değerli katılımcılara organizasyon komitesi adına bir kez daha teşekkür ediyorum” diye konuştu.

KÜN Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İlhan Öztürk ise “Sempozyum, konferans ve panel gibi etkinler bilim adamları, genç akademisyen ve öğrenciler açısından önemli bir buluşma platformlarıdır. Biz Kapadokya Üniversitesi olarak matematik bölümüne sahip bir üniversite değiliz. Ama bizim mütevelli heyeti başkanımız, değerli yazar, düşünür ve Türkiye’nin önemli entelektüellerinden biri olan rahmetli Alev Alatlı matematiğe büyük önem veren biriydi.  Ülkemizden ve dünyanın farklı ülkelerinden yoğun bir katılımla bildirilerin sunulacağı konferansımızın Alevli Alatlı’nın anısına düzenlenmesi bizler için büyük önem arz etmekte. Ben bu vesileyle bu organizasyonun düzenlenmesinde emeği ve desteği olan herkese teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Yapılan konuşmaların ve Matematikçiler Derneği tarafından her yıl belirlenen ‘Ömür Boyu Matematiğe Hizmet Ödülü’nün Prof. Dr. Ömer Akın’a verildiği konferans, protokol ve katılımcılar tarafından ‘Matematik Sanatları ve Sergisi’nin açılışı ve gezilmesiyle devam etti. 

Konferans 3 Gün Boyunca Devam Edecek

Matematikçiler Derneği tarafından Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) ve Kapadokya Üniversitesi (KÜN) iş birliği ile düzenlenen ve 13 ülkeden katılımcının yer aldığı konferans,  üç gün boyunca 11 oturumda ve 124 bildirinin sunumu ile devam edecek.

Konferans kapsamında ayrıca ‘Matematik Sanatları ve Sergisi’nin yanı sıra liseler arası matematik yarışması, satranç turnuvası gibi etkinlerde yer alacak.