Peribacalarının korunması için Kapadokya Alan Başkanlığı, UNESCO ve ICOMOS Türkiye Milli Komisyonları ile istişare toplantısı düzenlendi.

Kapadokya Alan Başkanlığı, Göreme Açıkhava Müzesi ve Paşabağları bölgesinde risk altında olan peribacalarının korunmasına yönelik olarak UNESCO (Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu) ve ICOMOS (Uluslararası Anıtlar ve Sitler Konseyi) Türkiye Milli Komiteleri ile uzmanların görüşlerini alarak müdahale yöntemlerini belirliyor.

Kapadokya Alan Başkanlığı, Türkiye’nin en önemli doğal ve kültürel miraslarından bir olan peribacalarının korunması ve gelecek nesillere aktarılması için çalışmalarını sürdürüyor.

Başkanlık, UNESCO Türkiye Milli Komitesi, ICOMOS Türkiye Milli Komitesi, akademisyenler, uzmanlar, belediye başkanları, sivil toplum kuruluşları ve sektör temsilcilerinin katılımıyla bir toplantı düzenledi. Kapadokya Alan Başkanı Birol İnceciköz ve UNESCO Türkiye Millî Komisyonu, Doğa Bilimleri İhtisas Komitesi Başkanı Prof. Dr. Nizamettin Kazancı’nın açılış konuşmasını yaptığı toplantıda Göreme Açıkhava Müzesi ve Paşabağları bölgesinde kaya kopması ve şapka düşmesi gibi risklerin önlenmesi için öneriler görüşüldü.

Prof. Dr. Nizamettin Kazancı, kültürel değerlerin bulunduğu yerde yaşayanların ve yetkililerin aslında bu zenginlikleri gelecek nesillere aktarabilmek için çabalayan bekçiler olduğunu belirtti.

Kapadokya Alan Başkanı Birol İnceciköz de ilk günden itibaren katılımcı bir anlayış sergilediklerini vurgulayarak, “Alınan kararlar öncesinde istişare toplantıları düzenliyoruz. Risk altındaki peribacalarına nasıl bir müdahale yöntemi uygulamamız gerektiği konusunda tarafların görüşlerini alıp ona göre yol haritamızı belirleyeceğiz” dedi.

Tarafların çözüm önerileri sunduğu toplantının ardından heyet, daha sonra Göreme Açıkhava Müzesi ve Paşabağları bölgesinde incelemelerde bulundu.

İncelemelerin ardından gazetecilerle bir araya gelen Kapadokya Alan Başkanı Birol İnceciköz, şöyle konuştu:

“Kapadokya’da Sayın Kültür ve Turizm Bakanımızın da tensipleriyle peribacalarında bir restorasyon süreci başlattık. Bu konuda Paşabağları gibi yoğun ziyaretçi alan bölgelerde de ören yeri çevre düzenleme çalışmalarında sona geldik. Bu kapsamda önümüzde sorun teşkil eden, nasıl müdahale edilmesi gerektiği noktasında bir bilene danışmamız gereken konular vardı. Bu konulardan biri de Paşabağları’nda şapkası düşmek üzere olan peribacası. Diğeri ise Göreme Açıkhava Müzesi’nde freskolu kiliselerimizin iklimsel sebeplerden dolayı su alması ve çatlaklar üzerindeki kaplamalara nasıl müdahale edileceği konusuydu. Bunun gibi önemli ve kritik konularda hocalarımızla, sivil toplum kuruluşlarımızla istişarelerimizi tamamladık. Bu iki gün çok verimli geçti. Bu sonuçlara göre Kapadokya Alan Başkanlığı olarak üniversitelerimizle karşılıklı işbirliği protokolü imzalayarak buradaki yapılacak süreçleri birlikte yürütmeyi planlıyoruz. Doğası gereği peribacalarının oluştuğu, zamanla yıpranıp bir süre sonra da şapkalarının düşerek varlığını kaybettiğini, bu doğal seleksiyonun korunmasının da önemli bir durum olduğunu ifade ettiler. Burası ziyaretçi alan bir yer, ziyaretçileri etkilemeyecek şekilde gerekli tedbirlerin alınması gerektiğini, şapkanın doğal yollarda düşmesinin daha doğru olacağını ifade ettiler. Bunu sonuç bildirgesinde hocalarımıza imzalattırdık. Biz bunun çalışmasını Nevşehir Üniversitemizle birlikte kayanın hangi yöne, nasıl bir ivme ile düşeceğinin çalışmasını birlikte yapacağız. Sonrasında hocalarımızın tavsiye ettikleri, kayanın düştükten sonra yuvarlanmasını engellemek için yakın çevresine doğal malzemeyle koruma bandı çekeceğiz. Sonraki süreci restorasyonla yönetmiş olacağız.”