Nevşehir'in Ürgüp İlçesi köy sınırlarında bulunan ve mera olarak tescil edilen alanlarımız özellikle küçükbaş hayvancılık açısından son derece önemlidir. Meralarımızın her yönüyle korunması, geliştirilmesi ve ekonomiye kazandırılması amacıyla mera komisyonu ve Ürgüp ilçe Kaymakamlığıişbirliği halinde çalışmaktadır.

Ürgüp İlçemiz Çökek köyü sınırları içerisinde bulunan bazı parsellerdeki yüzlerce dönüm mera alanı 20 seneden fazla süredir, ‘’kaçak betonarme binalar  ve izinsiz ekim-dikim yapılarak ayrıca turizm amaçlı mera arazisi üzerine farklı yapılar inşa ederek işgal edildiği ve haksız kazanç sağlandığı ihbarı üzerine Ürgüp ilçe Kaymakamlığınca başlatılan idari ve hukuki işlemler neticesinde gerekli müdahaleler yapılmıştır.

Alınan kararlar doğrultusunda 20 seneden uzun süredir işgal edilen yüzlerce dönüm mera arazisi üzerinde bulunan kaçak betonarme yapıların kaldırılması, izinsiz yapılan her türlü müdahalenin sonlandırılmasıyla söz konusu alan yeniden köy tüzel kişiliğine teslim edilmiştir. Sorumlular hakkında adli makamlara da gerekli suç duyurusunda bulunulmuştur.

Benzer şekilde Sofular, Bahçeli ve Karacaören köylerimizde bulunan ve kısmen işgal edilen mera alanlarıyla ilgili Ürgüp İlçe Kaymakamlığınca idari ve hukuki süreçler başlatılmıştır. Ülkemiz adına son derece kıymetli bir üretim alanı olan hayvancılık ekonomisi açısından meralarımızın amacı dışında kullanılmak suretiyle işgalinin önlenmesi, korunması ve ıslah edilerek gelecek nesillere aktarılması için elbirliği ile meralarımızı korumamız gerekmektedir.