Nevşehir'in bağlarında yetiştirilen meşhur üzümleri pekmez oldu. Nevşehir'de Üzüm Pekmezi İşte Böyle Yapılıyor...

Nevşehir'de geleneksel pekmez kaynatımı kuşaktan kuşağa devam ediyor...

Nevşehir'in meşhur üzümünün tarihçesine baktığımızda, yaklaşık 300 sene önce Nevşehirli Sadrazam Damat İbrahim Paşa'nın memleketine bağlar kurdurup bu bağların çubukları kütükleri o döneminden kalmaktadır. Nevşehir’in bir çok ilçe, belde ve köylerinde yörenin kendine has kokusu ve özelliği ile dikkat çeken meşhur Nevşehir kara üzümün pekmezi halen geleneksel yöntemlerle hazırlanıyor.

Nevşehir pekmezi tamamen organik...

Nevşehir'de pekmez yapımının çok eskilere dayandığını, kış aylarında ise adeta şifa niyetine tüketildiğini belirten Gülşehir Gümüşkentli üzüm üreticisi Serkan Tunç, "Pekmez, özellikle çocuklarımızın gelişimde yararlı olmaktadır. Soğuklarda pekmez yarım bardak içildiğinde, soğuk algınlığına iyi gelmektedir. Kan yapıcı özelliği bulunduğunu biliyoruz. Enerji vermektedir. Nefes darlığına iyi geliyor. Karabiberi az miktarda pekmezin içersine koyarak içildiğinde öksürüğe de bire bir gelmektedir. Sabah kahvaltılarda iştah açma özelliği de bulunmaktadır’’ dediler.

İşte Nevşehir Gülşehir'in Üzümleri ile meşhur Gümüşkent'te tamamen organik hazırlanan pekmez yapımından kareler...

Nevşehir üzüm pekmezi siparişi için: 0 534 242 54 94 (Gülşehir/Gümüşknet)

Nevşehirli ev hanımları, kış aylarında yenilmek üzere bağlarından topladıkları üzümle pekmez yapıp kış için sakladılar.

Şimdi sizleri üzüm diyarı Nevşehir'in Ürgüp ilçesine bağlı Yeşilöz köyüne götürüyoruz.

Yeşilöz köyünde hanımlar, "Pekmez şifadır’’diyerek, pekmez yapımını da şöyle anlattılar: "Bağlarımızdan güzel ve kaliteli üzümlerimizi topluyor, bol su ile yıkıyoruz. Sonra, üzümlerimizi çuvallara pekmez toprağı katarak, suyu çıkana kadar ayaklarımızla çiğneyerek şırasını çıkarıyoruz. Çıkarılan şırayı bu kez de kazanların içerisine katarak, koyu kırmızı renk alana kadar kaynattıktan sonra, soğutuyoruz. Soğuyan pekmezimizi daha sonra, cam kavanozlara koyarak kilerimize bırakırız. Pekmezimiz kış aylarında sabah kahvaltılarında afiyetle yenir.’’ dediler.

Şimdi sizleri Ürgüp ilçesine bağlı Yeşilöz köyünde pekmez yapımına götürüyoruz.

 Nevşehir Üzüm Pekmezi İşte Böyle Yapılıyor...

detail-photo-fancybox-0

detail-photo-fancybox-1detail-photo-fancybox-3

Foto/Video: Sadi Gökpınar - Yeşilöz / Ürgüp

Serkan Tunç - Gümüşkent / Gülşehir