Nevşehir'in Avanos ilçesinde Kızılırmak Nehri üzerinde bulunan asma köprü yasak olmasına rağmen motosiklet kullanıcılarının yolu haline geldi.

Avanos ilçesinde görüntüsüyle insanı adeta büyüleyen Kızılırmak Nehri üzerinde bulunan asma köprü yayaların karşıdan karşıya geçişlerinde büyük kolaylık sağlıyor. Köprüde, demir ayaklar, çelik halatlar ve köprü zeminine yerleştirilen tahtalar bulunuyor. Köprü üzerindeki tahtalar yağmurun ve yayaların kullanımı nedeniyle zaman zaman aşınıyor. Aşınan bu tahtalar rutin olarak Avanos Belediyesi tarafından köprü bakıma alınarak değiştiriliyor. Ancak bu tahtaların aşınmasının ve kırılmasının çok önemli nedenlerinden bir tanesi de sadece yayalara ait olan asma köprülerin motosiklet kullanıcılarının aşırı kullanım alanı haline gelmesi olarak gösteriliyor.

MOTOSİKLETLİLERİN GEÇMESİNİ ENGELLEYİN

FİB Haber Merkezine açıklamada bulunan Avanoslu vatandaşlar, bu köprünün kendileri için önemli bir yer taşıdığını söylüyor. Köprünün Kızılırmak Nehri’ne ayrı bir güzellik kattığını dile getiren vatandaşlar, “Gerçekten hem güzel bir görüntü oluşturuyorlar, hem de yayalar gönül rahatlığı ile bu köprüleri kullanabiliyorlar. Ancak motosikletli kişiler maalesef köprü üzerinden geçmemiz esnasında bizleri tehlikeye sokuyorlar. Motosikletlerin geçmesi ile köprü sallanıyor. Öyleki üzerinde durulmaz hale geliyor. Köprünün tahtalarının yerinden oynadığını görebiliyoruz zaten. Madem bu köprü yayalar için yapıldı ve araçlara yasak öyleyse, motosikletli kişilere bir çözüm bulsunlar.” dediler.

Başka bir vatandaşımızda; "Avanos'ta yasak olmasına rağmen zaten kalabalık olan asma köprüde bazı bilinçsiz kişilerce son hız motorsiklet sürüyorlar. Motorsiklet gibi araçlar köprünün daha da çok sallanmasına sebep oluyor ve tehlikeye sebep oluyorlar. Özellikle yaşlılar zaten taş köprü kapalı olduğu için burasını zorla geçiyor bir de üstüne motorlar daha da zorlaştırıyor. Burayı polis yada zabıta kontrol etmeli yada en azından kamera bile takılabilir. Yetkililerin bu konuya acil bir çözüm bulmasını bekliyoruz" 

Tahta köprü ;

Sallanan asma köprü Avanos ilçe sınırları içerisinden geçen Kızılırmak nehri üzerinde yer almaktadır. 1973 yılında yapılan köprü 180 metre uzunluğa sahiptir. 2,30 m. eninde, sadece yaya yürüyüşüne uygun olacak şekilde ve demir ayaklar üstüne ahşaptan yapılmıştır. 1994´te onarım gören, Türkiye´nin 2. asma köprüsü olma iddiasındaki köprünün, özellikle Kızılırmak üstündeki bölümü hafif salıncak gibi sallanmasıyla, konuklarına keyifli dakikalar yaşatmaktadır. Tahtadan yapılmış olan bu köprü Kızılırmak üzerinden karşıya geçilebilmesi amacı ile yapılmıştır. Araçların bu köprü üzerinden geçmesi yasaktır. Yalnızca yayalar geçebilmektedir. Asma Köprüdür. Türkiye’nin en uzun ikinci büyük asma köprüsü olarak kayıtlara geçirilmiştir.

Foto: Mustafa Taşkın