Nevşehir gündemin adresi FİB Haber’in; geleceğe yönelik yayınları, bilim insanlarına / iş insanlarına, ilham kaynağı olmaya devam ediyor. İlimizde “hava taşıtları yolu” için ilk adım atılmış oldu ve bizim haberimiz 3 yıl sonra gerçekleştirildi.

Meslek Lisesi’nin “Nevşehir’de Trafik Güvenliği” adlı TÜBİTAK projesi kapsamında yayımlanan kitapta “Uçan Taksiyle Ulaşım” sayfasında konu edilen [1] ve Nevşehir’in Haber Sitesi FİB Haber’de “Uçan Taksi, Kapadokya’ya Yakışır” başlığında yayınladığımız [2] haber ile ilgili olarak;

29.07.2024 tarihinde (dün) İhlas Haber Ajansı (İHA), “İHA’lar için ilk ‘hava otoyolu’ Kapadokya’da oluşturuldu” başlıklı haber yayınladı. İnsansız Hava Aracı (İHA) ve dronlara özel bir hava koridoru oluşturmak için çalışma yapan Kapadokya Üniversitesi ilk test uçuşunu da Ürgüp - Mustafapaşa arasında başarı ile yaptı. Bu sayede ilk ‘hava otoyolu’ Kapadokya’da kurulmuş oldu [3].

“Uçan Taksi, Kapadokya’ya Yakışır” başlıklı yazımızdan konuyla ilgili alıntı;

Drone; bir merkezden kontrol edilebilen ve/veya otonom taşıt sistemi özelliklerine sahip olabilen hava aracı anlamında kullanılmaktadır. …

Ticaret, turizm gibi öncelikli belirlenen noktalar arasında hizmet sunacak olan bu hava taşıtlarının, çok yakın gelecekte hava otobanında ulaşım aracı, pitoresk görselli doğada cam tabanlı konseptiyle panoramik bir gezinti aracı olarak hizmet vermesi öngörülmektedir. …

Kapadokya’nın merkezi olan İlimizin, gelecekte uçan taşıtlara ev sahipliği yapabilecek altyapı potansiyeline sahip hale getirilmesi, farklı bir avantaj sağlayacaktır. Bu taşıtların; hem hava otobanına taksi olarak / hem de Kapadokya’nın eşsiz güzelliklerine bir bakış aracı olarak kullanılabilmesi için şimdiden fizibilite çalışmalarına başlanmalıdır.

Kentsel planlamalarda, uçan taksi iniş-kalkış alanlarından / güzergâh rotalarından / bina yüksekliklerinden / modern toplu taşıma hatlarının bağlantılarına kadar belirlenerek, geleceğin şehir planlarında yer alması sağlanmalıdır.

Gençlerimize, drone teknolojisi ve drone kullanımı hususlarında, üniversite destekli uygulamalı eğitim imkanları oluşturulmalıdır.

Bu altyapı çalışmaları yapıldığında, milli uçan taşıt Cezeri’nin, lansman programı belki de Kapadokya’da Nevşehir’de gerçekleştirilecektir.

[1] M. TUNCEL, Nevşehir’de Trafik Güvenliği, Ofset Matbaacılık, Nevşehir 2017

[2] https://www.fibhaber.com/ucan-taksi-kapadokyaya-yakisir   (16.02.2021)

[3] https://www.iha.com.tr/nevsehir-haberleri/ihalar-icin-ilk-hava-otoyolu-kapadokyada-olusturuldu-103199179   (29.07.2024)