Büyük zafer 102 yaşında… İşgalci Yunan ordusunun Türk taarruzu sonrası geri çekilmeye başladığı ve Milli Mücadele’nin zafere döndüğü günün yıl dönümü her yıl olduğu gibi bu yıl da coşkuyla kutlanıyor. Peki, 30 Ağustos’ta ne oldu? İşte, büyük zaferle ilgili detaylar…

TAARRUZ 26 AĞUSTOS'TA BAŞLADI...

26 Ağustos 1922’de başlayan 30 Ağustos 1922 gününe kadar beş gün beş gece devam eden Büyük Taarruz, Türk ordusunun kesin zaferi ile sonuçlanmıştır. Taarruzun planlaması büyük bir gizlilik ve titizlik içinde yapılmıştır. Taarruzun zamanından Gazi Mustafa Kemal Paşa ve yanındaki bir iki yakın mesai arkadaşından başka kimse haberdar olmamıştır.

“Ya İstiklal Ya Ölüm” Parolasıyla 30 Ağustos’ta Zafere Ulaşıldı

Büyük Taarruz ve Başkomutanlık Meydan Muharebesi, Türk tarihine altın harflerle yazılan en büyük kahramanlık destanlarından biridir. Öyle bir destan ki; yokluğun varlığa, haklının haksıza, mazlumun zalime,  müminin küffara haddini bildirdiği, tüm imkânsızlıklara karşın üstün geldiği bir destan.

Elleri gibi saçları da kınalı, daha bıyığı terlememiş gençlerin sarsılmaz imanlarıyla itilaf devletlerini bozguna uğrattığı, “Hürriyet ve istiklal benim karakterimdir” dedirten bir destan. Öyle bir destan ki; millet olma bilincinin tüm fertlerde kendini bulduğu, teslim olmayı değil küllerinden yeniden doğmayı, doğmasa da yok olup gitmeyi göze almış, “Ya İstiklal, Ya Ölüm” düsturuyla kazanılmış, dosta cesaret, düşmana korku veren bir destan.

Reşat Bey gibi nice kahramanların bırakın başarısız olmayı verdikleri sözün yarım saat gecikmesi sebebiyle canlarını feda ettiği, “Mevzu vatansa gerisi teferruattır” sözünün anlam kazandığı bir destan. Öyle bir destan ki;  yalnız Türk tarihinin değil dünya tarihinin dönüm noktası olan, genç Türk Cumhuriyeti'nin temelinin sağlamlaştırıldığı bir destan.

Zafer Bayramımızın 102. yıl dönümünde Cumhuriyetimizin banisi Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü, silah arkadaşlarını ve vatan uğruna şehadete eren tüm kahramanlarımızı rahmet ve şükranla yâd ediyoruz.

30 Ağustos'ta tarihe yazılan şanlı destanın tüm kahramanlarının, bu vatan uğruna can veren tüm yiğitlerin anısına Saygı, hürmet, dua ve minnetle...

Alıntı: Sinan Uçar