Endemik bir tür olan Nevşehir Soğanı (Allium nevsehirense)" ilimizde geniş alanda yayılım göstermektedir.

Tür Koruma Eylem Planı kapsamında ilimiz Nevşehir local endemiklerinden olan Nevşehir Soğanı izleme çalışmaları devam ediyor. 

"Allium nevsehirense" Dünya botanik literatürüne giren yeni endemik bitki türü…

Diğer yabani sarımsak türlerinden oldukça uzundur. Boyu 1 metreyi, hatta 1.2 metreyi bulabilir. Doku yaşlanma ve yavaşlatma kürü için vazgeçilemez bir bitkidir. Deri hastalıklarına karşı da çok başarılıdır.

Nevşehir Soğanı İzleme Çalışmaları Devam Ediyor...

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünce yürütülen "Tür koruma eylem planı" kapsamında ilimiz Nevşehir endemiklerinden Avanos keveni (Acantholimon avanosicum) sonrası bu kezde yine ilimiz endemiklerinden Nevşehir Soğanı (Allium nevsehirense) izleme çalışmaları devam ediyor.

Çalışma kapsamında Nevşehir Soğanı’nın korunarak gelecek nesillere aktarılabilmesi hedefleniyor.

Nevşehir yabani soğanı (Allium nevsehirense) EndemikBitki, genellikle bildiğimiz sarımsağın özelliklerini taşır. Ancak çok daha güçlüdür. Diğer yabani sarımsak türlerinden oldukça uzundur. Boyu 1 metreyi, hatta 1.2 metreyi bulabilir. Doku yaşlanma ve yavaşlatma kürü için vazgeçilemez bir bitkidir. Deri hastalıklarına karşı da çok başarılıdır. Taze tüketilmelidir. Van’da endemik olmayan normal yabani sarımsakla otlu peynir yaparlar.

Dünyada Sadece Nevşehir'de yetişen ( endemik ) bir soğan türü, " Allium nevsehirense " den görüntüler;

Editör: Fikret Capacı