Nevşehir'in Ürgüp ilçesine bağlı Bahçeli ve merkez ilçeye bağlı Basansarnıç köylerinde vatandaşlar tarafından dünyanın en zehirli örümceklerinden birisi olan ‘argiope lobata’ türü örümcek bulundu.

FİB Haber Merkezi WhatsApp İhbar Hattı'na ilk ihbar Ürgüp ilçesine bağlı Bahçeli köyünden geldi. 

Bahçeli köyünde yaşayan Osman Dirican isimli vatandaş, Tilkilik mevkiinde kayısı toplarken ağ kurmuş bir örümcekle karşılaştı. Ardından örümceğin fotoğrafını çeken Dirican, internetten yaptığı araştırmada büyük bir şok yaşadı. Örümceğin argiope lobata türü yani dünyanın en zehirli örümceklerinden birisi olduğunu fark eden Dirican sonrasında yaşadıklarını şöyle anlattı:

“Kayısı toplarken bu örümcek ile karşılaştım ve ilk başta biraz irkildim. Haberlerde de görmüştüm ve internetten araştırdığım zehirli olduğunu fark ettim. Şuanda argiope lobata örümceğini kavanoza koydum” dedi.

FİB Haber Merkezi WhatsApp İhbar Hattı'na aynı konu hakkında günün ikinci ihbarı bu kez Nevşehir Merkez ilçeye bağlı Basansarnıç köyünden geldi. 

Basansarnıç köyü sakinlerinden Mustafa Türk; "Bahçede domateslerin arasına ağ kurmuş. Bahçede büyük bir örümcek olduğunu hanım söyleyince yakaladım biraz araştırdım en zehirli örümceklerden biriymiş." dedi.

Mustafa Türk isimli vatandaşımızın Basansarnıç köyünde gördüğü örümceğin Dünyanın en zehirli örümceklerinden birisi argiope lobata olduğunu ve örümceği dikkatlice kavanoza koyarak ilçe tarım müdürlüğüne teslim etmeye karar verdi.

Argiope lobata örümceği zehirli mi?

Farklı desenleri ile ilgi çekici türe sahip olan argiope lobata örümceği oldukça zehirlidir. Örümcek vücudunda taşıdığı zehir ile insan vücudundaki sinir hücrelerini öldürebilmektedir. Aynı zamanda ölümcül olabilen argiope lobata tıp dünyasında 'nörodejeneratif' hastalığının tedavisi için kullanılır.

Bu tür örümcekler çocuklar, yaşlılar ve bağışıklı düşük olan insanlara zarar verebilir. 

Loplu Örümcek (Argiope lobata) Nedir?

Loplu örümcekler (Argiope lobata) ağ ören örümcekler ailesinde yer alır. Genellikle Afrika, Güney Avrupa ve Asya'da yaşarlar. Açık ten renginde, sahil kumu tonlarında ya da sarı tonlarında olabilirler. Oldukça iri örümceklerdir.

 Erkekleri yaklaşık 6 mm boyutlarındayken, dişileri erkeklere kıyasla yaklaşık dört kat daha uzun olabilir, yaklaşık 25 mm boyutlarına ulaşabilirler.

Loplu örümcekler adını, karınlarının kenarlarındaki tırtıklı ve loplu görünümden alırlar. Ayrıca ağlarını zikzak şeklinde örme eğilimindedirler ve genellikle çekirge gibi düz kanatlı böceklerle beslenirler.

Türkiye’de iki türü olduğu bilinen örümcek, dünya genelinde ise Afrika, Asya ve Güney Avrupa’da yaşam alanı buluyor.

Loplu Örümcek Zehirli mi?

Bu örümcekler zehirli olarak kabul edilir, ancak insanlar için genellikle tehlikeli değillerdir. Ancak, özellikle bebekler, sağlık sorunları bulunan yetişkinler veya örümcek ısırığına karşı hassasiyeti olan bireyler dikkatli olmalıdır.