Turizm

Görünmez bir el düğmeye bastı: Kapadokya Balonuna sahip çık!

Bazı basın yayın kuruluşlarında 'Kapadokya tehdit altında: Balon turizmi zarar veriyor' şeklinde yapılan haberlere bölge turizmcileri tepki gösterdi.

Son günlerde bir takım basın yayın kuruluşlarında yer alan "Kapadokya tehdit altında: "Balon turizmi zarar veriyor" şeklinde yapılan haberle, "kim? kime? ne için?" ne amaçla mesaj verdiği Nevşehir'de bölge turizmcileri arasında iyiden iyiye sorgulanmaya başlandı.

Kapadokya balonuna sahip çık!

FİB Haber Merkezine açıklamada bulunan Nevşehirli turizmciler böyle bir konunun gündeme taşınmasının altında art niyet olduğu düşüncesiyle adeta  "Görünmez bir el düğmeye bastı" şeklinde yorumladılar.

Görünmez bir el düğmeye bastı

Kapadokya'da sıcak hava balon turizmini baltalayan safsata şeklinde yorumlayan bölge turizmcileri bu iddialara sert tepki gösterdiler.

Neymiş, bölgede balonların kalkışları ve inişleri ile takibi esnasında toprak yoldan geçerken çıkan tozlar kanser yaparmışmış...

Balon turizmininin ekonomik getirisi birilerinin iştahını mı kabarttı?

Bölge turizmcilerinin yaptığı değerlendirmelere göre, Biz bu toprakların insanlarıyız. Ve bu özel coğrafyanın ekmeğini yiyiyoruz. Bu yüzden bizim kadar kimse bu bölgenin değerini bilemez. Yapılan haberde yer alan onca iddialar arasında sadece "Balon turizmi peribacalarına, doğal dokuya zarar vermeyecek şekilde düzenlenmelidir.” cümlesi tek katıldığımız nokta burası. Bunun içinde hala hazırda ilgili birimler tarafından gerekli kontroller ve denetimler gerçekleştirilmektedir.

Elbette başka Kapadokya yok! Elbette Kapadokyamız korunmalı  ve yarınlara taşınarak yaşatılmalı. Fakat eğer bu tür haberler birileri tarafından belirli bazı amaçlar uğruna bilinçli bir şekilde çıkartılıyorsa bu tür oyunlara da herkesin karnı tok! 

Özellikle son bir hafta içerisinde; "Kapadokya'da balon turizminin görünmeyen yüzü", "Kapadokya tehdit altında: "Balon turizmi zarar veriyor" şeklinde yapılan haberle gündeme taşınmaya çalışılan altı üstü boş bir takım iddialar samimiyetten uzak art niyet taşıyor.

Süslü kelimelerle bölgede "Balon turizminin yok gürültü oluyormuş yok toz yutuluyormuş bu tozların içinde kanserojen olan bir takım maddelerini olup olmadığı incelenmeliymiş" türü safsatalar ile acaba kimin değirmenine su taşınmak isteniyor merak ediyoruz.

Binlerce kişiye istihdam olan, Gerek bölgemiz gerekse ülkemiz adına ekonomik anlamda büyük katma değer arz eden ülkemizde Balonculuğun merkezi Kapadokya'da bir takım gerçekleri kimse gözardı edemez.

Bu komik bakış açısıyla yola çıkarsanız o zaman Türkiye'nin hiçbir bölgesinde balon turizmi yapılmasın. Hiçbir bölgede ATV lere binilmesin, Denizlerde hiçbir araçlar kullanılmasın, gökyüzünde uçaklar uçmasın, cep telefonu kullanılmasın vesaire vesaire...

Kapadokya'yı balon turizmi uçuruyor

FİB Haber Merkezine konu hakkında açıklamada bulunan Royal Balloon Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Dinler; "Kapadokyamızdaki sıcak hava balon turları artık sadece bölgesel değil ülke tanıtımının en önemli turizm ürünlerinden bir tanesidir. Ülke tanıtımının yanı sıra bölgesel kalkınma için bacasız sanayi hüviyetindedir. Muhalif ve çatlak seslere bakmaksızın, ülkemiz ve bölgemiz için üretmeye ve emek vermeye devam edeceğiz." dedi.

Kapadokya'da balon turlarına yoğun ilgi

Öte yandan, yerli ve yabancı çok sayıda turistin ziyaret ettiği Kapadokya bölgesinde, sıcak hava balonları büyük ilgi görüyor. Bölgede faaliyet gösteren balon firmaları peribacalarını kuş bakışı görmek isteyen turistleri, yaklaşık bin 500 metre yükseğe çıkarıyor. Kapadokya, yılın 12 ayı uçuş yapılabilmesi ve peribacaları gibi doğal güzellikleri ile dünyanın en iyi balonla uçuş noktalarından biri olarak dikkat çekiyor. Sabahın erken saatlerinde başlayan uçuşlarda, yolcular gün doğumuna havada şahit olurken, tan vaktinin tüm güzelliğini ortaya çıkardığı Ürgüp, Göreme, Ortahisar, Uçhisar, Avanos ve Nevşehir’i havadan panaromik olarak görme şansını da yakalıyorlar.