100. Yılında Türk-Yunan Nüfus Mübadelesi  Nevşehir'in Ürgüp ilçesindeki Kapadokya Üniversitesinde Kapsamlı Bir Kongreyle Ele Alınıyor...

Kapadokya Üniversitesi, Küçük Asya Araştırmaları Merkezi ve Lozan Mübadilleri Vakfı iş birliğiyle, Türk-Yunan Nüfus Mübadelesi’nin 100. yılına özel olarak düzenlenen kongrede, mübadele çok boyutlu bir perspektifle değerlendiriliyor. Üniversitemizin Mustafapaşa Yerleşkesi’nde gerçekleşen bu uluslararası etkinlikte, mübadelenin tarihsel, kültürel, sanatsal, ekonomik ve sosyal etkileri üzerine derinlemesine incelemeler yapılıyor.

Türkiye’den ve dünyadan göç ve mübadele konularında uzmanlaşmış pek çok akademisyen, yazar, araştırmacı, yönetmen ve sanatçının bir araya geldiği, toplamda 80’in üzerinde sunumun gerçekleştirileceği etkinliklerde, mübadele sürecinin iki toplum üzerindeki etkileri çeşitli disiplinler ışığında ele alınıyor. Tarihsel arka planın yanı sıra, mübadeleyle şekillenen kültürel miras, sanat ve ekonomi gibi alanlar da detaylı bir şekilde tartışılıyor. Ürgüp Belediyesinin de katkı sunduğu kongrenin dikkat çekici diğer bir yönü ise sanat ve kültürel etkinlikler.  Mübadele etkinlik programı kapsamında açılan seramik ve fotoğraf sergileri, sanatın birleştirici gücünden faydalanarak dönemin izlerini taşıyan eserlerle, katılımcılar için görsel bir deneyim sunuyor. Müzik dinletileri ile mübadeleye dair yayınlanan belgesel gösterimleri de katılımcılara dönemin ruhunu aktarıyor.

Kongrenin, Türk-Yunan Nüfus Mübadelesi ile ilgili bilimsel çalışmalara yeni bir ivme kazandırması ve bu alandaki kültürel birikimi artırması hedefleniyor. Etkinlik aynı zamanda, Türkiye ve Yunanistan arasındaki tarihsel bağların ve göçün toplumsal sonuçlarının daha iyi anlaşılmasına katkı sağlamayı amaçlıyor.

100. Yılında Türk-Yunan Nüfus Mübadelesini Yeniden Düşünmek kongresi 21 Ekim Cumartesi gününe kadar devam edecek. Kongre hakkında ayrıntılı bilgi almak ve etkinlik takvimine ulaşmak için tıklayınız.