Turizm

Kapadokya Zelve Vadisi Mapping Rekor İçin Guinness'e Başvuracak

Kapadokya'da Zelve Vadisi'nde hayata geçirilen 3D Mapping Show, yaklaşık 30 dakikalık süresi ile dünyanın en uzun gösterisi. Doğal bir yüzeye yapılan en büyük ve en uzun içerikli mapping olarak Guinness Dünya Rekorları için başvuru hakkı bulunan Kapadokya 3D Mapping Show için En kısa sürede başvuru yapılacağı belirtildi.

Kapadokya’da yer alan Zelve Açıkhava Müzesi eskisi gibi gece kapılarını kapatmıyor. Gündüz ziyaretçilerini ağırlayan görkemli açıkhava müzesi, gün battığında dünyanın oluşumundan itibaren içinde yer aldığı coğrafyadan geçen kültürlerin görsel şovuna tanıklık ediyor.

Projenin adı Zelve Mapping... Mapping, haritalamak veya yansıtarak yapmak anlamına geliyor. Kapadokya Zelve Açık Hava Müzesi'nde yapılansa tarihi görsellerin üç boyutlu olarak mağara oluşumlarının üzerine yansıtılması... Bu; müzik ve efektlerle süslenince tadına doyulmaz bir yarım saatlik şova dönüşüyor. Aslında bu yöntem reklam amaçlı sık sık kullanılıyor. Ama bu kez amaç turizm ve kullanılan alan devasa... Haliyle epey etkileyeci bir görsel şölen. Kendi dokusu içinde, dünyanın varoluşundan bu güne kadar Kapadokya tarihini izlemek mümkün. Büyük bir alanda, açık havada yer minderlerine oturuyorsunuz. Karşınızda devasa kaya oluşumları var. Ancak hiçbirinin yüzeyi düz değil. Ama siz bunu düz bir satıhta izlemiş duygusu yaşıyorsunuz. Gösteri, dünya bir ateş topuyken başlıyor. Üç boyutlu görsel ve efektler sayesinde dünyanın oluşumunu tüm heybetiyle hissediyorsunuz. Ardından mağaralar dünyadaki yerini alıyor ve elbette insanoğlu perdeye çıkıyor. Ateşi bulan, parayı keşfeden insanoğlu dünyadaki yaşamını inşaa ederken Kapadokya da yavaş yavaş bugünkü halini almaya başlıyor. Sırasıyla Asur ve Hititler, Ege ve Kuzey kavimlerinin Kapadokya'ya gelişi, Frigyalılar, Hitit Tabal Krallığı'nın bölgede tekrar canlanışı, Kimmer-İskit akınları ve Lidyalılar'ın egemenliği, Pers egemenliği, Roma İmparatorluğu dönemi, Doğu Roma (Bizans) Devleti, Anadolu Selçukluları dönemi, Osmanlı İmparatorluğu egemenliği ve Türkiye Cumhuriyeti dönemleri tek tek yansıtılıyor tarihi dokuya... Osmanlı padişahlarının görüntüleri, mağara insanları, Romalı savaşçılar, atlar (üzerinize geliyor gibi hissediyorsunuz), semazenler bir bir geçiyor gözlerinizin önünden...

DANIŞMANLARDAN FİKİR ALINDI
Projenin senaryosuna imza atan isim Beste Koçak. Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Oyunculuk Bölümü mezunu Koçak, senaryoyu yazış aşamalarını şöyle anlatıyor: "Daha önce tanışmadığım 3D Mapping tekniğine uygun bu çerçevede senaryo hazırlamak, kapsamlı bir araştırma ve uzun bir çalışma dönemi gerektirdi. Düşüncelerimi bu tarihsel sürecin çeşitli verilerinden yaralanarak yoğurdum ve biraz da hayal gücümü kullanarak kronolojik bir kurguyla senaryoyu aktarmaya çalıştım. İstenilen, Kapadokya bölgesini yani aslında Anadolu'yu 30 dakikalık bir sürede anlatmamdı. Bölgenin jeolojik oluşumunu ayrı, bu oluşumun şekillenmesini ve bölgeye kültürel etkisi olan medeniyetleri ayrı inceledim. Çeşitli kaynaklardan yaralandım; tarih kitapları, gezi kitapları, mitler, romanlar, üniversite araştırmaları, dergiler, makaleler, internet... Ayrıca uzun süre Kapadokya'da kaldım. Bölge halkı samimidir, yardımseverdir. Beni bol bol gezdirip gördüğüm yerler için kendi söylencelerini aktardılar. Durum böyle olunca uzunca bir senaryo kurgulamış bulundum, bu da benim acemiliğimdendi. Yazdığım senaryonun animasyona dökülmüş hali istenilen sürenin dört katına çıkıyordu. Senaryoyu, kullanılacak mekandan en iyi yararlanılabilecek şekilde, ortak belleğe hitap edecek görseller düzeyine indirgeyerek yeniden kurgulayıp yazdım." Tam bu noktada projenin teknik detaylarından söz etmekte fayda var: Kullanılan görsellerin ve uygulamaların ihtişamı, yansıtma yapılan yerin mimarisi ile birlikte müthiş bir görsel şölen olarak izleyicilerin karşına çıkıyor.

YÜZDE YÜZ TÜRK YAPIMI
Projeyle ilgili yola çıkılmadan önce yansıtma yapılacak dokunun yapısı özel olarak incelenmiş. Ve ona göre şekillendirmeler yapılmış. Kapadokya'da doğal doku, kaya mağara oluşumlarından ibaret olduğu için görseli buna uygulamak ekibin bir hayli zamanını almış. Mesela ilk insanların ateşi bulduktan sonra taştan mağaralarda yaşamının anlatıldığı bölüm gerçeğine çok yakındı. Zelve Vadisi Kapadokya bölgesinin kuzey yamaçlarında bölgenin en etkileyici açık hava müzelerinden biri... İçinde birçok manastır, kilise ve camii barındıran müze, farklı kültürlerin iç içe yaşadığı, 1956 yılına kadar da içerisinde yaşamın devam ettiği bir yer. Projede Vista Bilişim ve Dorak Holding imzaları var. Vista Bilişim'den Mesut Altun yola çıkış hikayesini şöyle anlatıyor, "2015 yılı başlarında bölgenin gece aydınlatılması için görüştüğümüz İl Kültür Müdür vekili Cengiz Yıldız, Kapadokya'da mapping yapmak istediğini söylemişti. Serüven bunun üzerine başladı. Kültür Bakanlığı'nın dikkatini çekince DÖSİMM bu işi üstlendi. Anıtlar Kurulu'ndan alınan izinler sonrası teknik ekipmanlar sahaya yerleştirildi. Bu yerleştirme esnasında en dikkat ettiğimiz konu, çevreye ve dokuya zarar vermemekti. Hiçbir tahribat yapmadan bunu gerçekleştirebildik. Teknik cihaz odamız konteyner alanda monte edildi ve üzeri doğal dokuya uygun bir şekilde kaplandı. Özel tasarlanmış ve hesaplanmış yönlü hoporlörler sayesinde ses sistemi de çevreye zarar vermiyor. Animasyonu Fikirbazzenger firması rekor denilecek kadar kısa bir sürede, üç ayda tamamladı. Bu animasyonun hazırlanmasında 100'ün üzerinde insan çalıştı. Gösteriyi hazırlayan ekibin tamamı Türklerden oluşuyor. Bu da ayrı gurur kaynağı bizim için." Dorak Holding Kurumsal İlişkiler Müdürü Leyla Sağlıkova, bunun dünyada bir ilk olduğunu belirtiyor: "İrregüler bir yüzeyde 3D animasyon olarak dünyada bir örneğine rastlanmamıştır. En yakın örneği Mısır'da pramitler üzerinde, ancak düz bir zeminde ve sadece ışık showu olarak yapılıyor. Üstelik çok daha kısa süreli. Zelve Vadisi'nde hayata geçirdiğimiz 3DMapping Show, yaklaşık 30 dakikalık süresi ile dünyanın en uzun gösterisi. Gerçekleştirdiğimiz prodüksiyon ile doğal bir yüzeye yapılan en büyük ve en uzun içerikli mapping olarak Guinness Dünya Rekorları için başvuru hakkımız olduğunu öğrendik. En kısa sürede başvuracağız."

Sabah Gazetesi / SONAT BAHAR Haberi