Kapadokya'da Güllüdere Vadisi'nde dün yaşanan olayda, ünlü bir tekstil firması tarafından peribacalarının duvarlarına pamuk ve elyaflar yapıştırarak zarar verildi. Kapadokya Fotoğrafçılar derneği tarafından şans eseri tespit edilerek Jandarma ve Alan Başkanlığına haber verilmesinin ardından da çalışma durduldu.

Kapadokya Alan Başkanlığından bir yetkili ile dün telefonla yapmış olduğumuz görüşmeye binayen yapılan açıklamada, olayla ilgilli gerekli tutanak tutuldu, faaliyet durduruldu gerekli idari ve hukuki işlem başlatıldı.

Bugün bazı haber sitelerinde, "Kapadokya'da reklam çekimleri için Peribacalarında kimyasal madde kullanarak pamuk yapıştıran ünlü bir tekstil markasına Kapadokya Alan Başkanlığı'nca işlem başlatıldı. Ve firmaya yaklaşık 2 milyon TL ceza kesildi." diye yazıyor.

Dünden beri bölge pamuk olayıyla çalkalanıyor, 2 milyon TL ceza kesildi diye yazılıyor internet haber sitelerinde ama Alan Başkanlığından tek bir bir açıklama yok. Bahse konu Dünyaca ünlü giyim firması Kığılı ise yaptığı açıklamada; “zarar vermedik, bize ceza kesilmedi” diyor. Ne kadarı doğru bu açıklamanın? Kapadokya Alan artık bir açıklama yapmalı ve bölgeyi NASIL KORUYACAĞINI ANLATIP HAREKETE GEÇMELİ!!!

Şu anda bölgede üç ayrı dizinin çekimleri yapılıyor. Bilmediğimiz birçok fotoğraf, reklam, film çekimi de... Bunların hepsi için Kapadokya Alan Başkanlığı ücret alıyor. BU PARALAR ÇEKİMLERİN DENETLENMESİ İÇİN HARCANMALI! HER SETTE, ÇEKİMDE MUTLAKA BİR DENETÇİ OLMALI! Yoksa daha çok ağlarız.

Nevşehir Restorasyon ve Konservasyon Bölge Laboratuvarı Müdürlüğü ise yazı temizlemekten, pamuk toplamaktan asıl işine zaman bulamıyor. Asli görevleri bu olmamalı; bölgede o kadar çok yapılacak iş var ki...

BU İŞ BU KADAR BASİT DEĞİL?

Turizmde ülkemiz ekonomisine önemli katkılar sağlayan ve UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alan Kapadokya'nın tanıtılması, korunması ve yaşatılması adına hizmet veren Kapadokya Alan Başkanlığı yönetimine soruyoruz.

İşte tüm bu soruların cevabını Kapadokya Alan Başkanlığı yönetimi tarafından kamuoyuna açıklama yapılmasını bekliyoruz.