Nevşehir Kapadokya bölgesinin alt kısmında bir sürü tüneller olduğunu biliyoruz. Ama bu tünel yeni keşfedildi belki biliniyordu ama girilmemişti. Bu tünellerden en ilgi çekici olan şüphesiz Ürgüp ilçesinde bulunuyor...

Kapadokya'yı heyecanlandıran keşif!

Kapadokya'nın merkezi Nevşehir'in Ürgüp ilçesinde yer altında 450 metrelik bir tünel ortaya çıkarıldı.

SIRLARLA SAKLI ÜRGÜP...

Ürgüp'ün altında ne var

Ürgüplü Belgesel Yönetmeni, Araştırmacı Ömer Büyükakten bölge tarihi ve Ürgüp altındaki tünellerden yıllar öncesinde gündeme getirmişti. Kapadokya'nın görünmeyen yüzü olarak Ürgüp'te yeraltı tünellerine giren Büyükakten çektiği videoya; "Nevşehirli Damat İbrahim Paşa döneminde Nevşehir merkez ilçeye bağlı Kavak kasabasından Ürgüp'e 18 km uzunluğunda bir tünel açılmış. Yakın zamana kadar bilinmeyen ve su basması sonucu bakım onarım çalışması esnasında bu tarihi tünel tesadüf eseri Belediye ekiplerinin çalışmasıyla ortaya çıkarıldı." notu düşmüştü. Bu değerli araştırması 

Ürgüp Turizmini kökten etkileyecek proje

Türkiye'nin tanınmış mağaracılık grubu Obruk Mağara ekibinden Ali Yamaç ve Kapadokya Teknopark Genel Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Bilgin Yazlık, Songül Hanım Konağı’ndan Ürgüp altında kemerli tünele girdiler ve yaklaşık 450 metre tünelde ilerleyerek Refik Başaran heykeli yanına kadar tünelde gidip, geri döndüler. O anları ise fotoğraflayarak görüntülediler.

Tüneller turizme kazandırılacak...

Yapılan inceleme sonrası tünel haritası çizilerek Ürgüp Belediyesine teslim edilecek.

Eldeki veriler yapılacak statik çalışma sonrası değerlendirildikten sonra, Ürgüp'teki bu tünelin Konaktan, Şölen Alanına kadar olan bölümünü Turizme kazandırılması için harekete geçilecek.

Ürgüp Belediyesi tarafından tünelin hizmete açılması için Kültür ve Turizm Bakanlığı Eski Eserler Müzeler Genel Müdürlüğü nezdinde girişimlerde bulunulacağı öğrenildi. (2863 sayılı yasa gereği yeraltı Devletin)

Ayrıca, bu güzergahta Ürgüp'teki bir çok binanın kanalizasyonu tünele akıyor. Buradanda Damsa çayına gidiyor. Ürgüp Belediyesinin bu konuda da çalışma başlatılacağı ifade edildi.

Kaynak:Ömer Büyükakten