Genel

Mısır Akbabası Nevşehir'i mesken tuttu

Nesli tehlike altındaki Küçük Akbaba (Mısır Akbabası), Nevşehir'in Ürgüp İlçesi sınırlarında görüntülendi.

Nesli tehlike altındaki Küçük Akbaba (Mısır Akbabası), Nevşehir'in Ürgüp İlçesi sınırlarında görüntülendi. Yaz aylarında göç rotası olarak Anadolu’yu kullanan Mısır Akbabaları Nevşehir'de yuva yaptı."Mısır akbabası" adıyla da anılan Neophron percnopterus adı verilen bu tür (Küçük Akbaba), ülkede görülen dört türün en küçüğü olarak biliniyor.

Uluslararası Doğayı Koruma Birliği, 2023-24 kırmızı listesinde bulunan Küçük Akbaba, üreme alanı olarak Türkiye’yi tercih ediyor.

Nevşehir'de Fotoğraf Sanatçısı Hasan Galip Temur'un peri bacası üzerinde iken objektifine yansıyan mısır akbabası için sosyal medya hesabından; "Yine karşılaştık keratayla, önce dedesi şimdi torunu Mısır Akbabası..."

​“Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından Türkiye'de nesli tehlike altında ilimiz Nevşehir'de görülen kuşlardan Küçük Akbaba, “Tür Koruma Eylem Planı” Kapsamında İzleniyor.” 

"Küçük Akbaba Projesi" ile akbaba nüfusunu koruma çalışmaları devam ediyor...

Tür koruma eylem planı kapsamında ilimiz Nevşehir'de görülen ve soyu tehlike altındaki Küçük Akbaba (Neophron Precnopterus) izleme çalışmaları devam etmektedir.

Nesli tükenme tehdidi ile karşı karşıya olan "küçük akbaba", Türkiye'de üreyip Afrika'da kışlayan tek akbaba türü olma özelliğini taşıyor. Eski Mısır'da kutsal hayvan olarak anıldığından "Mısır akbabası" adıyla da anılan Küçük Akbaba'nın davranışlarını, yuva hayatlarını ve daha fazlasına "Tabiatın Çöpçüsü Küçük Akbaba" ile TRT Belgesel'de tanık oluyoruz.

Tabiatın Çöpçüsü Küçük Akbaba...

Küçük akbaba; Türkiye’de yaşayan 4 akbaba türünden birisidir. Yetişkin bir bireyi kafası ve sırtı beyazdır. Gagası ince ve kanca gibidir. Kanat tüyleri siyahtır. Yüzü sarıdır ancak üreme döneminde turuncuya dönüştüğü görülmektedir. Bacaklar genç bireylerde gri olmakla birlikte, yetişkin bireylerde pembedir. Düz ve uzun pençeleri vardır, ayaklarında küçük perdeleri mevcuttur. Boyu yetişkin bireylerde 47-65 cm aralığındadır. Ağırlık alt türlere göre değişkenlik göstermekle birlikte ortalama 2 kg civarındadır. 

Neophron percnopterus (Mısır akbabası) (Küçük Akbaba), atmacagiller (Accipitridae) familyasından Neophron cinsinin tek türü olan Türkiye ve Avrupa'daki en küçük akbabadır. 60–70 cm boyunda, 155–180 cm kanat açıklığındadır. Gövdesi ve kanat örtüleri beyaz, kanat telekleri siyahtır. Leşlerin diğer akbabalardan kalan kısmı ile çöplük ve mezbahalardaki atıklarla beslenir.

1960 ve 2010 yılları arasında yarıdan fazlası yok olan Mısır Akbabası IUCN (Dünya Doğayı Koruma Birliği) tarafından "tehlike altında" (endangered) statüsüne alınmıştır. Dünya Kuşları Koruma Birliği'ne (Birdlife International) göre Türkiye, bu türün Avrupa popülasyonunun yarısını barındırmaktadır. Ankara'nın Beypazarı ilçesi, türün en önemli üreme ve beslenme alanıdır. Beypazarlılar Mısır Akbabası'nı "Beypazarı Martısı" olarak adlandırmaktadırlar.