Nevşehir'in merkez ilçeye bağlı Çat kasabası sadece doğal güzellikleri ve coğrafi yapısı ile değil birbirinden ilginç gelenek ve görenekleriyle de dikkat çekiyor. Özellikle de düğünlerdeki gelenekler dikkat çekiyor.

Türkiye Somut Olmayan Kültürel Miras Ulusal Envanteri’ne dâhil edilerek kayıt altına alın ve Yaşayan geleneksel kültürel miraslarımızdan biri olan deve oyunu, önceki akşam Nevşehir'in merkez ilçeye bağlı Çat kasabasında gençler tarafından oynandı.

 Eğlenceli anlara sahne olan  deve oyununda düğüne katılan davetliler doyasıya eğlendi.

Toplumun yaşam tarzından hareketle ortaya çıkan ve temelinde hayvan figürlerine dayanan uygulamalardan biri olan deve oyunu geleneği önceki akşam gerçekleştirilen bir düğünde Çatlı gençler tarafından oynandı. Erkek evinde gerçekleştirilen oyuna dahil olan köylüler eğlenceli dakikalar yaşadı.

Orta Asya’daki bozkırlarda yapılan düğün törenlerinden Anadolu’ya kadar uzanan serüvende hep deve oyunu eğlencesinin var olduğu düşünüyor. Bu kadim geleneğin halen Nevşehir'in Çat kasabasında yaşatıldığı ifade edilerek; bu eğlencenin düğünlerin vazgeçilmezi olarak karşımıza çıkıyor.

Deve oyununda devenin boyun kısmının koyunların yününden yapıldığı biliniyor. Yine devenin kafasının da koyun postuyla birlikte bir maketten yapıldığı ifade ediliyor. Deve oyunu geleneğinden söz eden Mehmet Tütün; "İşler kitap evi sahiplerinden Muammer Uslu'nun düğünü kasabamızda yıllardır yapılmayan bir geleneğin yeniden yaşanmasına vesile oldu. Düğünde sergilenen Deve oyunu ile köylüler ve gençler arasında aşırı bir eğlence oluştu.

Deve içerisinde 2 kişi olur dışarda ise 2 veya 4 kişiye kadar olabiliyor. Biz bunlara Arap diyoruz. Odun ateşinde yanmış tencerelerin siyah duman islerini ellerine yüzlerine sürüyoruz. 1 kişi de deveyi yönetir içerdeki oldukça zor görür dışarıyı. Arap eline ipi alır nereye çekerse deve oraya gider. Genelde düğün yakınlarının önüne çöker deve bahşiş için sonrasında oyuna devam ederken Arapların yüzlerine çiğ yumurta atılır. Bu şekilde bu geleneği gelecek nesillere aktarmayı istiyoruz" dedi.

Asırlara varan bir geleneği temsil eden deve oyunun, yörenin de ORTA ASYA´dan Anadolu´ya göç edişini simgeliyor. Uzun yol için kullanılan develerin kervanlar oluşturduğu ve bu kervanlara karşı yapılacak herhangi bir saldırıya karşı savunmayı temsil eden deve oyunu, hala yaşatılıyor.

Düğünlerde özel günlerde yapılan deve oyunu en az üç veya dört kişi tarafından yapılıyor. Davul Zurna eşliğinde oynanan bu seyirlik oyunun hala yaşatılması memnuniyet oluştururken, kültürel bir değer olan bu oyunun gelecek kuşaklara da aktarılmasının önemli olduğu kültür araştırmacılarınca vurgulanıyor.