FİB Haber Köşe yazarlarımızdan emekli öğretmen şair Türk ve Dünya Ozanları Ocağı Genel Başkanı Sadi Teltik, yaptığı röportaj ve kaleme aldığı yazıları ile Nevşehir'in hafızasını tutuyor.

FİB Haber'de yayınlanan üçüncü yazı dizisinde köşe yazarımız Sadi Teltik, Nevşehirli Nevzat Öndegelen (73) ile yapmış olduğu keyifli sohbeti sizlerle paylaşıyoruz.

İşte Sadi Teltik hocamızın kaleminden, Nevzat Öndegelen ile mülakat...

DEĞERLİ KOMŞUM, NEVŞEHİR'İMİZİN MEDÂR-I İFTİHARI SAYIN NEVZAT ÖNDEGELEN İLE MÜLÂKAT

YER: MİLLET KIRAATHÂNESİ

TARİH: 07.06.2024 SAAT:14:00

Bir gün önce Nevzat Abi'mi gördüm. Sizinle mülâkat yapmak istiyorum, ne dersiniz dediğimde, elbette Sayın Hoca'm, yarın olabilir dedi. Cuma namazından sonra kıraathanede buluştuk. Köşeye çekildik. Karşılıklı oturduk. O sırada Cahit Kıroğlu dostum geldi. Hemen bizim fotoğrafımızı çekmesini istedim. Böylece 3 Karasokulu derin bir sohbete başladık.

-Âbi, hoş geldin. Nerede,ne zaman doğdun?

-27 Mart 1951 Nevşehir'de doğdum. Annem Naciye, Babam Ahmet/Keklikler derler bize.

Neden Keklikler, anlatayım size. Dedemin babası Ali Hoca, Boynuinceli Eğri Cami/Tavukçu Camii İmam Hatibi imiş. Sesi çok güzel olduğu için ezanı da hâliyle çok güzel okurmuş. Maşaallah, Hoca yine Keklik gibi ötüyor derlermiş. Böylece Keklikler lâkabıyla anılır olmuşuz. Biz 3 kardeşiz. Ablam 1947 doğumlu Fatma ve 1956 doğumlu kardeşim Necdet. Necdet'i 1981'de trafik kazasında kaybettik. Amcam Ali,e vimizin altında bakkaldı. Ilkokulu Cumhuriyet'te, Ortaokulu Sanat Okulu orta kısmında okudum.

Liseyi, Sanat Okulu Elk.bölümünde okudum ancak 2'den terk...1967'de Tekstil Fab.Alarko firmasında kalorifer tamircisi olarak çalıştım. 1969-1970 yılında Tekstil Fab.sendikalı işçi oldum. Aynı zamanda Yüksek Gerilim Elektrik işçisiydim. Hacıbektaş ve Gülşehir'in köylerinin bilumum işlerini yaptım. 1971'de Sivas'ta Ulaştırma asker oldum. Askerlik dönüşü 1975'te, komşum Rasim Varol'un teşvik ve tensipleriyle Nevşehir Belediyesi'ne girdim. Endeks Memuru olarak çalıştım. Kendisi o zaman Belediye İşletme Müdürü idi. Kaçak ve Kontrol memurluğu da yaptım. Elektrik işleri Türkiye genelinde TEK'e devr olunca oraya geçtim. Misk (Milliyetçi İşçi Sendikaları Konfederasyonu) Muhasibi olarak görev yaptım. Başkan Hacı Ahmet Tipit, Başkan Yrd.da Uslu Erkek'ti. Disiplin Kurulu Başkanı Sayın Mehmet Ziya Bulaner'di. Ben de Başkan Yardımcısı görevini  üstlendim. TES İŞ/ Türkiye Enerji Sendikası İşçileri, İşyeri Temsiliği de yaptım(1982-1983)

1975 yılında evlendim. Bu evlilikten 1 oğlum (Alper), 3 kızım (Hilal, Naciye, Ayşe) var.

1993'te 26 yıllık hizmetten sonra emekli oldum.

-Çalışkanlığınız, fedâkârlığınız, sevilen bir kişilik ve başarılarınızla Nevşehir halkının gönlünde yer aldınız. Emekli oldunuz ama hâlâ birçok çalışmalarda isminiz geçiyor. Buna ne dersiniz?

-Sayın Hoca'm,haklısınız.

Benim asıl icra-yı faaliyetim emeklilikten sonra başladı.

-1993-1997'de Halil Köybaşı ve Fevzi Güleç ile galericilik yaptım. Baktım ki bana göre bir iş değil. Bir müddet sonra bıraktım.

1993'te Sayın İsmail Çevik ile MHP yönetimine girdim. İl Başkan Yrd. ve 1998-2003 Belediye Meclis Üyeliği ve Encümen üyeliği yaptım.

-1969'dan 2019 yılına kadar tam 50 yıl Ülkücü Hareket'in içerisinde bu davaya hizmet ettiniz.Kendinizi bu serüvene vakfettiniz. Dile kolay, âdeta bir ömür bu yoldan hiç sapmadınız Maşaallah.

Milliyetçi, Ülkücü Hareket'in sevilen, saygın bir kişisi olarak birlikte yürüdüğünüz idealist arkadaşlarınız kimlerdi?

-1976'da Ulu Ülkü Derneği'nin Genel Muhasibi'ydim.Genel Merkez Nevşehir, Genel Başkanımız Sayın Hüdâyi Öz idi. Sayın Atila Yayım Hoca'mızın da büyük hizmetleri oldu. 1967'de Soner Arın, Ahmet Özatalay(Kayserili), Abdullah Çatlı, Ali Şerit, Abdülkadir Baş, Osman Seyfi, Sait Uluğlar, Servet Göncü, Metin Kumal, Mehmet Erarslan (Kinova), Mustafa Erarslan, Salih Bakışlı ( Herkül), Ahmet Yüncü, Ibrahim Kurt, Burhan Tataroğlu, Mustafa Salanuş, Mahir Palamut, Feridun Akın, Osman Balcı, Mükremin Taşkın, Faruk Özgün çok önemli görevler yaptılar. Vatan ve millet uğrunda çok gayret gösterdiler.
Bizleri pişiren, insan içine katan,itibar kazandıran, vatan-millet-bayrak sevgisini aşılayan bu Ocağa şükran borcumuz var. Bu sebeptendir ki hep dik olduk, onurlu ve gururlu yaşadık, kimseye taviz vermedik.

Bu kutlu davanın ölümsüz neferleri olan Ali Batman, Abdullah Çatlı ve Muhsin Yazıcıoğlu'nu rahmet ve minnetle yâd ediyoruz.

-Ahmet Özatalay bir zamanlar hiç konuşmamıştı ,sebebini açıklar mısın?

-Sayın Tansu Çiller, Başbakan olunca bir kadının yönettiği bir ülkede ben konuşmam dedi. Hiç ağzını açmadı.Halkın arasında adeta ağzı kilitli dolaştı. Bütün merâmını yazarak anlattı.

-Evet Abi, ben de buna şahidim.Nur içinde yatsın.

Turizm Derneği Lokali vardı ki Sayın Muammer Koyuer işletirdi. Orası Ülkü Ocakları faaliyet alanı gibiydi. Bütün gençler orada toplanırlar, birbirlerini eğitirlerdi. Muammer Abi de sağolsun gençlere sahip çıkardı. Babacan bir tavır sergilerdi.Turizm'de büyük büyük tablolar vardı. Altında Servet Göncü imzasını taşırdı. Aydalga ismine de rastlardık. Bilardo da oynanırdı.

Esnaf Spor'un kurucuları arasındaydım. Hasan, Hacı Uçar/ Bastır Hacı(Taksici) ve Mehmet Paşaoğlu'nun da Esnaf Spor'un kuruluşunda emeği vardır. Sonra Metin Kalfaoğlu ve ekibine devr ettik.

-Abi, Mahallemizi önceki mülâkatlarda (Fahri Teltik ve Sabri Kızıl) tanıttım ama sizin evin alt tarafını ve karşınızı da Çekiç Çeşme'ye kadar tanıtır mısınız?

-Tabii ki Sayın Hoca'm.

Komşularımız, aşağıya doğru ve karşımızdakiler... Mehmet ve Salih Başbuğ ( Zabıta Amiri(Gö Sâli'), Palamutlar,

Kalaycı Osman Ağa,Etli Hilmi,Salih İlktürk,Bağdatlının Kâzım İlktürk,Ceritler,Cıvalar,Kömürcüler,Köse Mehmet ve Halil,Zilfi Abalar(İler),Haşimoğulları Tarık ve Faruk Türkçü,Uzun İsmail,Kemal Demir( Bld.Bşk.Yalçın Demir'in babası),Musapaşalar,Kürt Halil,Emrullah ve Ahmet Teltik,Babası Ali ve Annesi Aniş/Ayşe,Ali ve Ahmet Ay,Mustafa Çalışkaner,Molla Efendiler,Yanızlar...

-Unutamadığınız Anılardan bahseder misin?

-Yıl 1958 Şoför Deli Fethi Palamut, bütün mahalleyi Haflı'ya pikniğe götürdü. Ben bu yaşıma geldim, öyle güzel bir piknik yapmadım.

Dedem Ali Hoca 1910-1930 yıllarında Şerefli Koçhisar'da İmam iken Hatice Ana'mla evlenmiş. 1963'e kadar hayvancılık yapmış. Akrabası bize 4 veya 5 çift atlı arabayla süzme yoğurt getirirdi. Bütün mahalle sıraya girerdi yoğurt almak için. Biz satardık,alanlar da tarhana yapardı.

Karşımızda Tavukçu Camii var. Ezan okumak için beş,altı merdivenle çıkılan bir yer vardı, minaresi yoktu o zamanlar. Ramazanda Mevlit okutulurdu ve buradan şeker dağıtılırdı. O şekeri kapmak için mahallenin çocukları birbirleriyle yarışırdı. Ne güzel anlardı onlar, ne güzel anılardı.

Karşı komşum her gün kedileri için bizden yemek götürürdü. Onların yemeği mutlaka ayrılırdı.Tıpkı bir insana yapılan hürmet gibi...

Kayıt Damı'ndan konu komşu her istediğini teklifsiz alırdı. Senin benim evim yok,hepimizin evi birdi.

Eski Hastahanenin altında özler vardı. Üç arkadaş, paralarımızı birleştirdik, Üçüncü Sigarası aldık. İlkokul öğrencisiyiz. Bir arkadaşımız bizi görmüş sigara içerken. Doğruca Başöğretmenimiz Osman Gürtemel'e şikayete gitmiş, bizi ihbar etmiş. Artık çekeceğimiz var. Üçümüzü birden sorguya çekti. Dayak kötekle kalsa iyi. İlfat Ağa/ Okulumuzun Hademesi Rıfat Atılgan'ı çağırdı. Odunluğu açtırdı, üçümüzü de oraya kilitledi. Akşama kadar orada kaldık...

-Nevzat Abi'mle sohbetin tadına vardık bu arada saat 15:00'i geçti. Bir saat süren bu hoşça sohbeti, dostça sonuçlandırdık. Böylece bir mülâkatı da keyifle noktaladık. Allah razı olsun Nevzat Abi. Size sağlıklı, huzurlu bir ömür diliyorum. Teşekkür ederim bana zaman ayırdığın için.

-Ne demek Sayın Hoca'm!

Allah senden razı olsun.Beni ihya ettiniz, duygulu anlar yaşattınız. Sağ olunuz,var olunuz. Teşekkürler... Gidebilirim artık.

SADİ TELTİK
TÜRK ve DÜNYA OZANLARI OCAĞI GENEL BAŞKANI

Editör: İbrahim UYSAL