FİB Haber Merkezi olarak, Nevşehir'in hafızasını sizler için aralamaya devam ediyoruz. Bir kent belleği olarak eski Ürgüp TUSAN Otelini sizler için yad ediyoruz.
TUSAN M/Otel zincirinin parçası olarak Ürgüp’te hizmet vermiş olan konaklama tesisi. (Ürgüp, Nevşehir, 1961– 1970)
Yabancı turistler için 10 ila 15 gün süren Anadolu antik kent gezileri sırasında konaklamalarını sağlamak üzere kurulan TUSAN Otel-Motel zinciri m/otellerinden biridir. Ürgüp Belediyesi’nin mülkü olan otel, 1961 yılında TUSAN Şirketi’ne kiralandı. O dönemde Yol Yapı Şirketi için çalışan ve beş TUSAN M/otelin mimarı olan Mimar Ertem Ertunga’nın, otelin iç mimari projelerini gerçekleştirmesi sonrasında hizmet vermeye başladı. 1970’te kira sözleşmesi bitince, belediyenin otelin işletmesini TUSAN’a vermeme kararı alması üzerine oteli, son müdürü Saffet Yatağan kiraladı ve adını Büyük Otel olarak değiştirerek 1987 yılına değin işletti. 1990 yılında otelin ihaleye çıkarılmasıyla, işletmesini başka bir otel zinciri olan Bursa Almira Otel satın alarak adını Almira Otel Ürgüp olarak değiştirdi. 2000 yılına değin bu adla işletilen ve bir süre boş kalan otel; 2007 yılından günümüze değin Ahmet Bayram tarafından yine aynı adla, Büyük Otel olarak işletildi. 2019 yılı itibariyle hizmete ara verilen otelde tadilat sürecine girildi.
Ürgüp TUSAN Otel, kent merkezinde, Ürgüp Hükümet Konağı’nın hemen karşısında, Atatürk Bulvarı ile Şehit Turan Caddesi’nin kesiştiği noktada konumlandı. İnşa edildiği yıllar için oldukça bâkir bir çevrede yer aldığı söylenebilecek otelin, günümüzde çevresinde yoğun bir doku olduğu görülmektedir.
Yaklaşık 5.500 metrekarelik yapılaşma alanı içinde konumlanan otel, taban alanı 1.435 metrekare olan konaklama ve servis birimleri ile içinde yüzme havuzunun da bulunduğu 1.204 metrekarelik bir rekreasyon alanından oluşmaktadır.
Kapadokya’daki diğer TUSAN Oteller gibi Ürgüp TUSAN Otel de yörenin taş dokusunu, kullandığı malzemelerde yansıtmaktadır. Cepheler işlenmesi kolay, yumuşak, havayla buluşunca sertleşerek doğal yalıtım sağlayan Ürgüp taşıyla kaplıdır. Aynı koridora açılan kuzey ve güney cepheli 14 oda ve restoran mutfağının üzerinde yer alan bir süitten oluşan toplam 60 oda ve 120 yatak kapasiteli bir tesis olarak hizmet verdi. İlk inşa edildiği dönemde odaların yarısında banyo, konaklama birimlerinin içerisinde yer alırken; diğer yarısında ortak banyo kullanımı gerçekleşti. En üst kattaki odalarda ise ranza kullanılarak yatak kapasitesi artırıldı. Girişin solunda kalan açık restoran birimi gerektiğinde farklı işlevleri de barındıracak büyüklük ve nitelikte tasarlandı.
TUSAN’a kiralandıktan sonra otel çeşitli değişimler geçirdi; modernist düz çatılı otel bloğuna Kürşat Numanoğlu tarafından yeni bir ek ve havuz yaptırıldı. 2000’li yıllarda toplam 101 oda ve 228 yatak kapasitesine ulaştı. 1960’lar için rakipsiz olarak tanımlanan Ürgüp TUSAN Otel, ilk açıldığı yıllarda bölgenin en önemli oteli oldu ve uzun süre bu unvanını korudu.
1970’lerde mimar Daniel Gelabert de TUSAN Otel’i bölgenin en iyisi olarak tanımladı. TUSAN m/oteller, toplumun ileri gelenlerinin ve sosyo-ekonomik olarak üst tabakadan kişilerin konakladığı yerler olarak dikkat çekmektedir. Bölge halkının pek çok etkinliğine de ev sahipliği yapan otel, ünlü İtalyan yönetmen P. P. Pasolini tarafından 1969 yılında çekilen ve başrolünde Maria Callas’ın oynadığı Medea filminde görev alan ekibin burada konaklamış olmasıyla da önemli bir yere sahiptir.
Kaynak: Zeynep TUNA ULTAV (2019)
1965 Ürgüp Tusan Otelin kat çıkma inşaatından bir fotoğraf.
Fotoğrafın yer aldığı ve dönemin Turizm&Tanıtma Bakanlığı ile İmar&İskan Bakanlığı işbirliğiyle hazırlanan “Nevşehir Turizm Planlaması” isimli ve 1965 tarihli çalışmada aynen şöyle deniyor:
“Ürgüp-Tusan (Belediye) Oteli bugün için bölgenin yegane kaliteli tesisidir. Artan ihtiyaç dolayısiyle üzerine bir kat daha çıkılmaktadır. Bölge şehirlerinin birçok yerlerinde dikkati çeken farklı teknikdeki duvar inşasından behemehal vazgeçilmelidir. Yaşıyanların kültür temellerine dayanan, yaşama memnuniyetini mucip olacak (gerektirecek) ve organik gelişme prensiplerine uygun bir çalışma disiplininin yaratılmasının önemi aşikardır. Bunun için de beldelerin imar davalarını bu çok yönü ile gerçekleştirebilecek ve kadrosunda mimarları, şehircisi, mühendis ve teknisyenleri, arkeoloğu ve tabiat tanzimcisi, jeolog ve haritacıları bulunan bölgesel bir kuruluşa gitmenin lüzumuna dikkati çekmek isteriz. Bu, özel bir fon tesisi ile finanse edilmesi halinde mahalli idarelere bağlı teşkil edilebileceği gibi, İmar ve İskan Bakanlığı ile Turizm ve Tanıtma Bakanlığınca müştereken kurulabilir ve faaliyete geçirilebilir.”
Kaynak: Cappadocia Explorer..
1960 lı Yıllar Ürgüp Tusan Otel Tabelasının dikimi..
Yer Turasan Yakınları..
Oturanlardan Soldan 1. H. Yusuf Geçer, 2. Mehmet Dülger, 3. Ali Osman Çökek..
Yararlanılan Kaynaklar.
Asım Durusu (Foto) Acundaş, A. ile 20. 02. 2012 tarihli görüşme. (Görüşen: Z. Tuna Ultav); Aydemir, M. ile 19. 09. 2012 tarihli görüşme. (Görüşen: Z. Tuna Ultav); Baltacıoğlu, T. ile 08. 02. 2012 tarihli görüşme. (Görüşen: Z. Tuna Ultav); Gelabert, D. (1973). Turquia: Arquitectura Troglodita de Capadocia. Cuadernos de Arquitectura y Urbanismo (99), http://www.raco.cat/index.php/CuadernosArquitecturaUrbanismo/article/view/111701, (Erişim tarihi: 15.07.2019); Numanoğlu, K. ile 19. 02. 2012 tarihli görüşme. (Görüşen: Z. Tuna Ultav); Uçargönül, F. İle 08. 06. 2011 tarihli görüşme. (Görüşen: Z. Tuna Ultav); Yatağan, M. ile 02. 02. 2013 tarihli görüşme. (Görüşen: Z. Tuna Ultav); Yazıcı, A. ile 20. 03. 2013 tarihli görüşme. (Görüşen: Z. Tuna Ultav); https://turkiyeturizmansiklopedisi.com/urgup-tusan-otel