Bu gece gerçekleşecek Süper Mavi Ay, Nevşehir'den de gözlemlenebilecek. Süper Mavi Ay, Türkiye saatiyle 04.36’da en yüksek noktasına ulaşacak.

Gökyüzü gözlemcileri, bu gece “Mersin Balığı Ayı” veya “Süper Mavi Ay” olarak da adlandırılan Ağustos dolunayının gökyüzünü renklendirmesini heyecanla bekliyor.

Gözünüz gökyüzünde olsun

Yılın dört ardışık Süper Ay’ından ilki olan bu nadir gök olayı Nevşehir Kapadokya bölgesinden de Süper Ay ve Mavi Ay’ın birleşimi olarak gökyüzünde izlenebilecek. Süper Ay, Ay’ın yörüngesindeki en yakın noktasında Dünya’ya yaklaşması sonucu, normal dolunaylardan yüzde 14 daha büyük ve yüzde 30 daha parlak görünmesi olarak tanımlanıyor. NASA, Süper Ay’ları yıl boyunca gözlemlenebilen diğer dolunaylardan belirgin şekilde daha parlak olarak tanımlıyor. Bu da Süper Ay’ı çıplak gözle izlemek için özel bir ekipman gerektirmediği anlamına geliyor.

Şuan için gökyüzünde ay henüz mavi renklere bürünmüş değil ama Nevşehir'de bulutsuz bir gökyüzü olduğu sürece Türkiye saatiyle 04.36’da Süper Mavi Ay’ı rahatlıkla görebilirsiniz.

Bir sonraki Süper Mavi Ay 2037’de

Mavi aylar diğer tarz dolunayla göre çok daha nadir görülüyor. Süper Mavi Ay en son 1 Ağustos 2023’te görüldü.

Bir sonraki Süper Mavi Ay ise Ocak 2037’de.

Bu nadir gök olayını kaçırmamak için bu gece gökyüzünü izlemeyi unutmayın.

Öte yandan Nevşehir Çakıllı köyünden Tuncay Dalc bugün saat:21.00 sularında ayın görüntülerini cep telefonu kamerasıyla kayıt altına aldı. İşte o görüntüler...