Tüm dünyada kaldırım yayalar içindir ama ilimiz Nevşehir de bu durum çok farklı. Çünkü Nevşehir'de kaldırımlar işgal altında...

Bu işte bir terslik var sanki! Yaya yolda, araba kaldırımda...

Nevşehir'de bir çok mahalle, cadde ve sokaklarda araçların kaldırımlara park ederek işgal etmesi sebebi ile yayalar yoldan geçmek zorunda kalıyor.

Bu şehrin pek çok noktasında araçlar kaldırımda yayalar yoldan gidiyor

Nevşehir'in bir çok noktasında rast gelebileceğiniz araçların kaldırıma park edilmesinden kaynaklı en büyük sorunu bebek arabalı, tekerlekli sandalye ve yaşlı vatandaşlar yaşıyor. Kaldırımı işgal eden araçlar yüzünden yaşlı ve engelli vatandaşlar yürümekte zorlanıyor.

Soru şu: Kaldırımlar kimin? 

Kuşkusuz yayaların. Ancak yaşadığımız şehirde pek de öyle olduğu söylenemez. Bulvar, cadde, sokak, kaldırımlar şehirde yaşayanların ortak kullanım alanları. Ortak kullanım kuralları, kanunları, yönetmelikleri var. Amacına uygun kullanmak herkesin sorumluluğu; denetimi de emniyet birimleri ile belediyeler nezdinde zabıtaların görevi.

Cevap: Kaldırımlar Yayalar İçindir

Maalesef ilimiz Nevşehir'de genel anlayış; İşyeri, ofis, dükkân, mağaza kiralayan esnaf aynı zamanda dükkânının önündeki kaldırımı hatta caddeyi de kiraladığını sanıyor; doğal kullanım alanı sanıyor. Yine maaleseftir ki bu durumu başta vatandaş olmak üzere resmi kurumlar da kabullenmiş, kanıksamış durumda.

Araç sahipleri, Cadde, sokaklarda dükkân, ev sahipleri kaldırımları kendileri için doğal otopark gibi görüyorlar. Araçlarını park edip yayaların kullanmasına engel oluyorlar.

Nevşehir'de yaşayan vatandaşlar, her gün yol kenarında ve kaldırımda duran araçların yaşattığı sorunlardan dolayı şikayetçi olduklarını dile getirdi.

Nevşehir'in trafik sorunu herkezce malum. Yıllardır bir türlü kalıcı çözüm bulunamadı maalesef. Araç çok, yollar yeterli değil ve dar, otopark yok. Kaldırıma park eden araçlar yayaları tehlikeye düşürüyor, engellileri ise adeta hayata küstürüyor. Aracı kaldırıma park eden sürücü ise 'otopark yok, yanımda eve mi götüreyim' diye kendini savunuyor.

Oysa sürücü vatandaşlarımıza sesleniyoruz; Allah göstermesin rabbim korusun ama Engelli bir aile ferdin olsa inan bana o arabayı bırak yanında eve götürmeyi, nereye koyacağını şaşırırsın. Bu kadar zor mu acaba empati kurmak!

Gelelim şimdi kaldırıma park etmiş araçlar için vatandaş olarak ne yapabileceğimize; Bunun cevabı çok basit! En güzeli emniyete ya da belediyeye şikayet etmek.

Ancak bir hatırlatmada bulunmak isteriz, hangi birime şikayet edeceğinizi aracın kaldırımdaki durumu belirliyor. Yani aracın 4 tekerleği de kaldırımda ise belediyeye şikayetinizi iletebilirsiniz...

Şayet 4 tekerlek de kaldırımda değilse o zaman emniyete şikayet etmeniz gerekiyor.

Emniyete şikayetinizi  adresinden aracın fotoğrafını da ekleyerek yapabilirsiniz. Üstelik emniyet isminizi gizli tutuyor ve eğer isterseniz sonuç hakkında size bilgi de veriyor.

UNUTMAYIN; Trafik polisleri ve Nevşehir Belediyesi Zabıta Amirliği ekipleri, kaldırıma park eden araç sahipleri hakkında yasal işlem yapmak zorundalar...

Eğer buna rağmen çözüm bulamamışsanız www.fibhaber.com ihbar hattına gönderin yayınlayalım...

Nevşehir'de yaşayan vatandaşlar, her gün yol kenarında ve kaldırımda duran araçların yaşattığı sorunlardan dolayı şikayetçi olduklarını dile getirdi.

Zira vatandaşların yürüme alanını kapatan sürücüler cezalara, uyarılara aldırış etmeden kaldırımlara park etmeye devam ediyor. Öyleki, Nevşehir'de yayaların yürümesi için yapılan kaldırımlar, kentin hemen hemen her bölgesinde adeta işgal altında...

Kaldırıma park eden araçlar yüzünden yolda yürümek zorunda kalan duyarlı bir vatandaşımızın FİB Haber.Com, WhatsApp İhbar Hattına çektiği fotoğrafla birlikte gönderdiği şikayet mesajında; "Görüldüğü gibi burası Nevşehir Fatih Sultan Mehmet Mahallesi Niğde Yolu üzeri. Yaya yolu normalde ama ne yazık ki araçlar işgal ediyor. Nevşehirde yaya yolunda arabalar gidip yayaları sıkıştıracaksa yayalar nereden gidecek?" diyor. Öncelikle Sürücülerimizin bu konuda hassasiyet göstermelerini Polisimizinde bu noktada uygulama yapmasını bekliyoruz...

Kaldırım, cadde işgalleri sürerken bu işgalleri kim engelleyecek? Yasal yetki, sorumluluk kimde, kimlerde?

Belediye Zabıta Yönetmeliği bu işgallere önlemekle ilgili yetki ve sorumluluğu belediye zabıta teşkilatına verdiğini görüyoruz. Yönetmeliğin 10/c/3. Maddesinde, “… cadde, sokak, park, meydanlar, kaldırımlar…” işgal edildiği taktirde belediye zabıtası tarafından Kabahatler Kanununa göre işlem yapılması zorunluluğunu ifade ediyor.

Devamında yine aynı 10/ç maddesinin, “Trafikle ilgili görevleri” başlığı altında şehir içinde araç trafiğinin düzenini sağlama üzere; cadde, sokak, kaldırım, meydanlarda uygunsuz park eden araçlara yine Kabahatler Kanununu gereğince işlem yapma görevi ve sorumluluğu var.

Bir şehrin tertip, düzeni şehrin medeniyetini, medeniyet seviyesini gösterir. Kaldırımları işgal edilmiş, kafasına göre canları istediği yerlere araçlarını park yaptıkları; caddeleri, kaldırımları işgal ettikleri, kirlettikleri şehrin medeniyet seviyesinin yukarılarda olduğunu söyleyemeyiz. Hele “Marka Şehir” olması mümkün değil…

Kaldırımlar yayalarındır, kaldırımlara sahip çıkalım. Kaldırım işgallerine engel olalım.

Bu manzarayla heryerde karşılaşabilirsiniz. Nevşehir'de sıradan bir gün ve arabalar yaya kaldırımında...