Türkiye genelinde son yıllarda üretim sahası genişleyen ve Nevşehir Kapadokya bölgesinde de ekimi yapılan, rengi ve kokusuyla alternatif tarımın en güzide ürünü lavantada hasat başladı.

'TURİZMDE ÖNEMLİ BİR UNSUR'

Tarım ve Orman Bakanlığınca 'Itri ve Tıbbi Bitkiler ile Boya Bitkileri Yetiştiriciliğinin Geliştirilmesi Projesi' Kapsamında atıl ve kıraç arazilerin değerlendirilerek il ve ülke ekonomisine katkı sağlaması amacıyla, iki yıl önce Ürgüp ilçesine bağlı Mustafapaşa köyünde 66 bin 660 lavanta toprakla buluşturulmuştu.

Ürgüp ilçesine bağlı Mustafapaşa köyünde katma değeri yüksek tıbbi ve aromatik bitki üreticiliğini teşvik amacıyla yetiştirilen lavantaların hasadına başlandı.

En iyi Turizm Köyü Lavantalara Bürünüyor Projesi kapsamında Mustafapaşa’da üretilen  Başladı

MOR ALTIN OLARAK BİLİNEN LAVANTA HASADI BAŞLADI

Nevşehir'de hasadı yapılan lavanta çiçeklerinden ekonomik değeri yüksek uçucu yağlar elde ediliyor. Bu yağlar, kozmetik ve temizlik malzemeleri ile ilaç ve takviye gıda sektöründe kullanılıyor. Ayrıca ağrı kesici, sakinleştirici ve uykusuzluk giderici özellikleriyle de aromaterapi uygulamalarında da kullanılan lavanta çiçeği, çay olarak da tüketiliyor.

LAVANTA ÇİÇEKLERİNDEN UÇUCU YAĞ ELDE EDİLİYOR

Son zamanların en trend bitkileri arasında ilk sıralarda yer alan Lavanta tam güneş alan yerlerden hoşlanır. Orta - hafif bünyeli, geçirgen, nötr ve fakir topraklarda, hemen hemen her yörede yetiştirilebilir. Çalı formlu tıbbi ve aromatik bir bitkidir. Maliyet ve bakımı düşük ama görselliği ve getirisi yüksek olması bakımından yatırımcıların, peyzajcıların gözdesi.