Nevşehir il geneli köylerinde erik, kayısı, üzüm, dut, elma, armut gibi meyveler geleneksel yöntemlerle kurutularak kış için saklanmaya başlandı.

Nevşehir'de meyveler geleneksel yöntemlerle kurutuluyor.

Meyve kurutmada bir ön hazırlık aşaması vardır. Meyveler bahçelerden toplanarak eve getirilir. Akşam olduğunda ev halkından bıçak kullanma becerisine sahip olan herkes erik, kayısı, elma veya armutların dilimlenmesi ve çekirdeklerinin çıkarılması işinde görev alır. Bu işlemin ardından hazırlanan meyveler evin güneş gören yerlerinde altına gazete, temiz çuval yada örtüler sererek genellikle damlarında kurumaya bırakılır. 

Kurutulan meyveler kış aylarında ya hoşafı yapılır yada çerez olarak sofraları süsler. Fazla olanı ise pazarlarda tezgahlarda satışı yapılır.

Kapadokya organik ürünleri her daim turistlerin gözdesi

Kapadokya bölgesinde ev hanımların yaptığı özel kurutmalık meyveler, turistlerin gözdesi... Kültür turizminin ülkemizdeki en önde gelen adreslerinden Nevşehir’de turistik mekanlarda yerli ve yabancı turistlere sunulan her derde deva organik ürünler her dönem ilgi görmeye devam ediyor.

Başta üzüm, dut, kayısı, kabak çekirdeği, badem içi, kayısı çekirdeği, koftür, armut ve elmalarla yapılan kurutmalıklar turist gruplarının ilgisini çekiyor. 

Kapadokya bölgesinin çeşitli tarihi ve turistik merkezlerinin girişlerinde turistlere sunulan kurutmalık meyvelerin yapımı ile bölge kadınları ev ekonomilerine de katkı sağlıyorlar. 

Güneşle kurutuluyor

Meyve kurutma yöntemlerinden en sağlıklı ve organik olan olarak da bilinen açık ve güneşli havada kurutmaktır. Bu şekilde meyve kurutmak için bol güneşe ihtiyacınız olmaktadır. Güneşin en yoğun olduğu yaz ayları, bu kurutma yöntemi için en ideal zaman olarak bilinir. Güneşte kurutma yapılmadan önce, tüm meyveler son derece detaylı şekilde temizlenir, üzerinde bulunan kir ve toprak kalıntısı gibi çeşitli dış etkenlerden iyice arındırılır. Bir de son aşama olarak tüm meyvelerin kurutma işlemi öncesinde kontrol edilir. Özellikle dış yüzeyleri zarar görmüş, deforme olmuş ya da çürümeye başlamış olan meyveler kurutma işlemi öncesi ayrılr. Kuru meyve yapımı için, kurutma işlemi büyük ve elverişli bir alanda yapılmalıdır Bahçede yapılacaksa, meyvelerin bu süreçte toprakla ya da farklı bir yüzeyle temas etmemesi önemlidir.

Ürgüp ilçesine bağlı Bahçeli Köyünden Mustafa Özata; "Yetiştirdiğimiz meyvelerda kurutma sezonu devam ediyor. Hayırlı bereketli olsun inşallah. "Yoktan var eden varlığından haberdar eden" Rabbime şükürler olsun. O, yaratan, yoktan vareden, şekillendiren Allah'tır. En güzel adlar O'nundur. Göklerde ve yerde ne varsa O'nu tesbih etmektedir. O, yücedir, hikmet sahibidir." dedi.

Kuru meyvelerin hepsi sağlık için oldukça faydalıdır.

Kurutulmuş meyveler son zamanların en çok sevilen ve tüketilen ürünlerinin başında gelir. Normal meyveler kadar kurutulmuş meyveler de oldukça sık tüketilir. İlimiz Nevşehir genelinde kuru meyve çeşitleri içinde en çok tüketileni üzümdür. Üzümün yanında kuru kayısı ve erik de en sık tercih edilen kuru meyveler olarak öne çıkar. Genel olarak bakıldığında ise kuru meyvelerin tamamı sağlık besinler olarak bilinir. Kuru erik ve üzüme ek olarak farklı meyve çeşitleri de kurutulabilir. Kuru meyve kalori değerleri, ürüne göre farklılık gösterir. Ancak, vitamin, mineral değerleri ve lezzetli özellikleri sebebiyle diyet listelerine eklenebilir.

Kuru meyve faydaları saymakla bitmez. Ancak bazı kuru meyveler, insan sağlığı için tahmin ettiğinizden çok daha faydalı olabilir. Kuru meyveler tansiyon rahatsızlıkları, göz yorgunluğu, kansızlık hatta bazı kanser türlerine bile iyi gelebilir. Birçok rahatsızlıkla ilgili önleyici etkileri olduğu bilinir. Bunların dışında sindirim ve bağırsak sistemine iyi gelen kuru meyveler de mevcuttur. Vücuttaki şekerin dengelenmesine yardımcı olan kuru meyveler de bulunur. En çok sevilen kuru meyve çeşitleri üzüm, incir, erik ve yaban mersini olarak sıralanmaktadır. 

 - Potasyumun En Saf Hali: Kayısı

Kuru kayısı tek kelime ile tam bir potasyum deposudur. A vitamini açısından da oldukça zengindir. Aynı zamanda cilt hastalıklarına da iyi gelir. Kayısının kişiyi sakinleştiren, stresi azaltan ve rahatlatan etkileri de bulunur. Karışık kuru meyve paketi hazırlandığında içine mutlaka kuru kayısılar da eklenir.

 - Kansere Karşı Koruma Kalkanı: Erik

Erik tüm kanser çeşitlerine karşı koruyucu, bağışıklık sisteminin destekleyicisi ve dostu olarak bilinir.  Kuru meyve karışımı yapıldığında içinde mutlaka olan meyvelerden birisi olan erik, aynı zamanda yaşlanma etkilerini de önleyici bir rol oynar. Sahip olduğu E, B1, B2, B3, B6, A ve C vitaminleri ile aynı zamanda tam bir vitamin deposudur. Ayrıca potasyum ve magnezyum açısından da zengindir. Böbrek yetmezliği ve diğer böbrek hastalıkları, tansiyon rahatsızlıkları, çeşitli kalp hastalıkları, karaciğer hastalıkları ve karaciğer hastalıkları gibi çok sayıda hastalık için tüketilmesi tavsiye edilir. Bu nedenle en faydalı kuru meyve çeşitlerinden birisidir. Kuru meyve sipariş edilirken ilk tercih edilen ürünlerden biri eriktir.

- Kuru Üzüm Faydaları Nelerdir?

Küçük olmasına rağmen bir o kadar büyük faydaları bulunan kuru üzüm, besleyici ve doyurucu özelliğiyle öne çıkan önemli bir besin kaynağı olarak kabul edilir. Başlıca faydası kansızlığa iyi gelmesi ve enerji vermesi olan kuru üzüm aynı zamanda vitamin, mineral ve lif bakımından da zengindir. Ayrıca kuru üzümün içinde yüksek tansiyonu dengelemeye yarayan polifenollerin bulunduğu da değerlendirilir.

Sağlıklı bir atıştırmalık ve ara öğün olarak kabul edilen kuru üzüm, kansızlığa iyi gelir, enerji seviyesini yükseltir, kalp sağlığını destekler, serbest radikallerle mücadele eder, sindirime yardımcı olur ve diş çürümelerine karşı etkili bir besindir.

Potasyum kaynağı olan kuru üzümün faydaları şunlardır:

  • Kuru üzüm vücut için demir kaynağıdır
  • Kemik sağlığını destekler
  • Kansızlığa iyi gelir
  • Enerji seviyesini artırır
  • Kuru üzüm kalp sağlığını destekler
  • Serbest radikallerle mücadele eder, hücre hasarını önler
  • Sindirime yardımcı olur
  • Bağırsak sağlığını destekleyecek düzeyde lif içerir
  • Cildin genç, esnek ve yumuşak görünmesini sağlayan E vitamini içerir
  • Kuru üzüm aynı zamanda diş çürümelerine karşı etkilidir
  • Vitamin ve mineral açısından zengindir
  • Kronik hastalık riskini azaltır