Genel

Nevşehir'de tarihi cami minaresinin alemi onarılıyor

Nevşehir'in Hacıbektaş ilçesine bağlı Aşağıbarak köyünde geçtiğimiz günlerde etkili olan şiddetli rüzgarda yıldırımın isabet etmesi sonucu tarihi caminin kubbesinde bulunan minare alemi yere düştü.

Edinilen bilgilere göre, Yaklaşık bir hafta önce Nevşehir'in Hacıbektaş ilçesine bağlı Aşağıbarak köyünde ki tarihi caminin minaresine yıldırım düştü. Olayda yaralanan olmazken, cami minaresinde hasar oluştu. Yıldırımın etkisiyle minarenin üstündeki paratoner, alem, bazı taş ve demir parçaları yola düştü. Zarar gören minare için onarım çalışması başlatıldı.

Aşağıbarak köyü camii'nde yaşanan olayın ardından Aşağı Barak köyü muhtarı Yaser Kavak hayırseverelere seslenerek cami kubbesindeki alemin onarılması için çağrıda bulundu.  Bu çağrıya kulak veren köy sakini hayırseverlerin desteği ile hasar gören minare aleminin yapımına başlanıldı.

Aşağı Barak köyü muhtarı Yaser Kavak, FİB Haber Merkezine yaptığı açıklamasında; "Geçtiğimiz günlerde ilimizi etkisi altına alan şiddetli rüzgar ve fırtına köyümüzde de etkili oldu. aynı gün, tarihi Aşağıbarak Camimizin minaresine yıldırım isabet etmesi sonrası minare alemi düştü ve büyük ölçüde hasar meydana geldi. Yine camimizin ses sistemi tamamen yandı. Bunun üzerine hayırseverlerimizin katkı ve destekleri ile camimizin hasar gören kubbesindeki aleminin onarıma başlanılmış olup, hayırseverlerimize teşekkür ediyoruz" dedi.

Bu camiden Türkiye’de 2 tane var biri Nevşehir'de ...

Nevşehir’in Hacıbektaş ilçesine bağlı Aşağıbarak köyünde 1850 yılında Ermeni mimarilerinin tasarladığı ve Türkiye’de sadece mimari özelliği ile 2 tane bulunan camiden biri olan Aşağıbarak Camisi, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulunca koruma altına alınmıştı. 200 yılı aşkın süredir hizmet veren camii ermeni ustaları tarafından yapılmış olup bu mimaride Türkiye'de iki tane bulunuyor. Biri Adana'nın Kozan ilçesinde diğeri ise Nevşehir'in Hacıbektaş ilçesine bağlı Aşağıbarak köyünde yer alıyor.