Nevşehir eskilerin deyimiyle eyyam-ı bahur sıcaklarının etkisi altına girdi. Her yıl Ağustos ayının ilk günlerine denk gelen eyyam-ı bahur sıcakları ile Nevşehir ve ilçelerinde yaz mevsiminin en sıcak günleri yaşanacak. 

Hafta sonuna kadar ilimiz Nevşehir genelinde sıcaklıklar mevsim normallerinin altında seyredecek.

3 Ağustos-7 Ağustos tarihleri arasında yaşanması beklenen eyyam-ı bahur sıcakları ise Cumartesi ve Pazar günleri Nevşehir'de pik yapması beklenen sıcaklıkların en çok Avanos, Gülşehir, Ürgüp ve Kozaklı ilçelerinde etkili olması bekleniyor.

Hava Sıcaklıkları Hissedilir Derecede Artarak Mevsim Normallerinin Üzerine Çıkacak!

Yapılan son değerlendirmelere göre; mevsim normalleri civarında seyreden sıcaklıkların hafta sonundan itibaren tekrar artarak bölge genelini etkisi altına alacağı ve mevsim normallerinin 4 ila 8 derece üzerinde seyredeceği bekleniyor.

Sıcak hava dalgası nedeniyle başta kronik rahatsızlığı olanlar, yaşlılar ve çocuklar olmak üzere tüm vatandaşlarımızın günün en sıcak saatleri olan 11 ile 16 saatleri arasında dikkatli ve tedbirli olmaları gerekmektedir.

-11.00-16.00 saatleri arasında güneş ışınlarına maruz kalınmamalı

-Açık renkli ve bol giysiler giyilerek vücudun güneş ışınlarından korunmalı

-Bol su içmeli

-Güneş altındaki yorucu faaliyetlerden kaçınılmalı

-Orman yangınlarına karşı dikkatli olunmalı

 Eyyam-ı Bahur Ne Demek?

Eyyam-ı Bahur, halk arasında çöl sıcakları ya da cehennem sıcakları olarak da bilinen boğucu sıcak anlamına gelen Arapça kökenli Türkçe bir sözcüktür. Eyyam-ı Bahur Kuzey yarımkürede, temmuz ve eylül tarihleri arasında olurken, Güney yarımkürede ise bu tarih ocak ve mart arasına olmaktadır.

Edinilen bilgilere göre, Eyyam-I Bahur günleri kalp ve göğüs hastalıkları olanlar için çok riskli bir dönemlerdir. Kişilerde aşırı stres ve asabiyet görülebilir. Orman yangınları başlayabilir. Enerji hattı kablolarının esnemesi, yol malzemelerinin erimesi ya da demiryollarında rayların genleşmesi gibi nedenlerle can ve mal kaybına neden olan kazalar yaşanabilir. 2000'li yıllarda, Avrupa'daki sıcak hava dalgalarına bağlı sağlık sorunlarından her yıl on binlerce kişi yaşamını yitirmiştir.

Meteoroloji'den alınan bilgiye göre Nevşehir'de hava;

30 Temmuz Salı günü 29 derece ve Parçalı bulutlu, 

30 Temmuz Çarşamba günü 27 derece ve Az bulutlu, 

01 Ağustos Perşembe günü 27 derece ve Az bulutlu, 

02 Ağustos Cuma günü 29 derece ve Az bulutlu, 

03 Ağustos Cumartesi günü 32 derece ve Az bulutlu, 

04 Ağustos Pazar günü 33 derece ve  Az bulutlu, geçmesi bekleniyor.