Zehirli olmasıyla bilinen ve geçmişte nadir olarak görülen loplu örümcek (Argiope lobata) son günlerde ilimiz Nevşehir genelinde sıkça görülür oldu.

FİB Haber Merkezine görüntülerini paylaşan Nevşehirli vatandaşlar bu örümcek türüne sıkça rastlanmasından dolayı tedirgin olduklarını dile getirdi. 

Nadir görülen bu örümcek şimdi Nevşehir'de her yerde! ‘Argiope lobata’ örümceği ölümcül mü?

Birçok örümcek gibi zehirleri bulunan ve ihtişamlı görüntüsü ile dikkat çeken Argiope lobata örümceğini ilk kez gören vatandaşlar fotoğrafını çektikten sonra FİB haber sitemizle paylaşıyorlar. Yapılan araştırmalar sonucunda İklim değişikliği ile bölgede sıçlıkla görülmeye başlayan bu örümcek türünün insanlara yönelik zararsız olduğunu böcek ve çekirgelerle beslenen bir tür olduğu öğrenildi.

Nevşehir'de bir çok kez rastlanan Argiope Lobata örümceği peki zararlımıdır?

Dünyanın en zehirli örümcekleri arasında olduğu iddia edilen ‘Argiope lobata’ örümceği ile ilgili uzmanlardan rahatlatan açıklama geldi.

Son günlerde Nevşehir'in her tarafında görülen ve vatandaşlarda endişeye neden olan ‘Argiope lobata’ örümceğiyle ilgili Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Araknoloji Uzmanı Prof. Dr. Kemal Kurt’tan rahatlatan açıklama geldi.

Bu örümceğin yaygın bir tür olduğunu ifade eden Prof. Dr. Kurt, “Dünyanın en zehirli örümceği” ifadesinin doğru bir tanım olmadığını ve bu örümceğe ait zehrin insanları öldürebilecek güçte olmadığını açıkladı.

Argiope lopata nedir?

İlk kez 1772 yılında türün keşfi sağlanmıştır. Araneidae familyasından olan örümcek Afrika, Güney Avrupa ve Asya'da yaşayan örümcek türleri arasındadır.

Argiope Lopata örümceklerinin erkekleri küçük dişileri ise ekstra büyüklüktedir. Gümüş rengi bir karna ve siyah beyaz lekelere sahiptir. Argiope lopata örümcekleri derin oluklar ve loblara sahiptir. BU cins örümceklerde diğerleri gibi zikzak biçimli ağ süslemesi yapabilmektedir.

Argiope lobata örümceği zehirli mi?

Argiope Lobata zehirli mi?
Argiope lobata'nın ısırığı insanlar için genellikle hafif bir tahrişe veya kaşıntıya neden olabilir, ancak ciddi sağlık sorunlarına yol açma potansiyeli düşüktür. Yine de, örümcek ısırığına karşı hassas olan bireylerin dikkatli olmaları ve gerektiğinde tıbbi yardım almaları önerilir.

Erkekleri 6 milimetre büyüklüğünde olan bu örümceklerin dişileri ise yaklaşık 25 milimetre büyüklüğe ulaşıyor. Gümüş, siyah ve beyaz renkleriyle dikkat çeken bu cinsin diğer türleri gibi, "zikzak şeklinde ağlar" örüyorlar.

Farklı desenleri ile ilgi çekici türe sahip olan argiope lobata örümceği lobata tıp dünyasında 'nörodejeneratif' hastalığının tedavisi için kullanılır.

Afrika, Avrupa'nın güneyi ve Asya'nın bazı bölgelerinde yaşayan Argiope lobata örümceği, insanlar için tehlikeli veya zehirli bir tür olarak kabul edilmez. Genel olarak, Argiope cinsine ait örümcekler insanlar için zararsızdır ve zehirleri insan sağlığına ciddi bir tehdit oluşturmaz.

Ancak alerjik bir durum varsa, o kişi için sıkıntı elbette.

Ülkemizde gerçekten zehirli sayılabilecek başka örümcek türleri var. Örneğin "Kara Dul" ( Akdeniz Kara Dulu diye geçiyor bizdeki ). Ancak onlar bile yetişkin bir insan için çok ölümcül sayılmaz. Nitekim bu türden kayıtlara geçmiş olay sayısı, ülkemizde azdır.

Yani paniğe gerek yok...

Kaynak:Haberler-Ajanslar