Sonbaharın gelmesi ile birlikte meşhur üzüm diyarı Nevşehir'de kışa hazırlık olarak bilinen üzüm turşusunun geleneksel yöntemlerle yapılması başladı.
Nevşehir'de kadınların turşu mesaisi başladı ...
Kadim Anadolu toprakları Nevşehir'imizin kıymetlisi; köfterinden pekmezine, şırasından turşusuna, sirkesinden hoşafına, dalından sofralara berekettir “Üzüm”
Başka vilayetlerde pek fazlaca bilinmeyen bu yönüyle sadece Nevşehir ve çevre yöremizde yapılan ve sofralarımızı süsleyen meşhur üzüm turşularını şimdilerde pek fazla göremez olduk. Hele hele yeni kuşaklar belkide bir daha bizlerin tattıkları bu lezzetleri hiç tadamayacaklar.
İşte burada en önemli konu bu kültür ve değerlerimize sahip çıkmak korumak ve yaşatmak…
Ağustos ve Eylül ayının gelmesi ile birlikte toplanmaya başlayan meşhur Nevşehir üzümlerimizin bir kısmı kurutularak kuru üzüm olarak kışa saklanır, bir kısmı yine pekmez kaynatılır, köftür yapılır. Kuru üzümünden yapılan hoşafın suyu kan yapıcı kuvvet verici bir ilaçtır. Ama başka vilayetlerde pek bilinmeyen "Üzüm turşusu" yine sadece Nevşehir ve çevre yörelerde yapılır. Ürgüp, Avanos, Gülşehir, Göynük, Karaburna, Sulusaray, Çat, Karacaşar, Özkonak, Ortahisar, Göreme, Uçhisar gibi tüm Kapadokya bölgesinin vazgeçilmezidir.
Üzüm turşusu genellikle Parmak üzümünden yapılır. Üzüm turşusu geçmişten geleneksel Osmanlı mutfağının unutulmaya yüz tutmuş bir değeri olarak azda olsa halen bölgemizde güz döneminde hazırlanılarak yapılıyor.
Üzüm turşusu, başka vilayetlerde pek bilinmez. Üzüm turşusu dendiğinde tuzlu bir tat tahayyül ederler ama yediklerinde de hayal kırıklığına uğrarlar. Bilenler bilir. Genelde parmak üzümünün tanelerinden yapılır. Esas salkımlar hevenklere asılıp kışın ortalarına kadar muhafaza edillip tüketilir.
Üzüm turşusu Kapadokya'da yaygın bir lezzet.
ÜZÜM TURŞUSU
5 kğ Üzüm
2 Su bardağı Toz Şeker
5 gr Turşu tozu(benzuat desot)
Şeker Su ve toz ile karıştırılır ve bir küpe konur. Üzerine yıkanan yaş üzümler konulur. Ağzı kapatılıp 1-2 ay bekletilir.
üzüm turşusu yemeğin yanında değil komposto gibi yemek üzerine yenilir. Üzüm olarak yöremizin parmak üzümü veya sert kabuklu bir başka üzüm konulur.
Turşu tozu olmadığı zamanlarda kök hardal bitkisi denen bir bitkini tohumları 1 bez içerisine sarılarak turşunun üzerine konulabilir...
Yöremizin yitilenmiş peyniri ile yapılmış bir yufka ve üzüm turşusu ayrılmaz bir ikilidir....tadına doyum olmaz.....
AFİYET OLSUN
(Şimdi o unutulmaz sofralarımızın unutulmaz lezzetlerini gelin bir hatırlayalım.)