Nevşehir'in en çok takip edilen www.fibhaber.com köşe yazarlarımızdan ve ilimizde uzun yıllar Jandarma Astsb.Kd.Bçvş olarak görev yapan Tamer Altuntaş, yaz aylarıyla birlikte kentte motosiklet ve elektrikli bisiklet kazalarında ciddi artış yaşandığını belirterek, "Yeni can ve mal kayıplarına uğramamak için, trafikte seyreden tüm araçların olduğu gibi motosikletlerin de kurallara uymaya azami önemi göstermeleri gerekmektedir" diyerek uyardı.

Altuntaş, motosiklet sürücülerine yönelik kask kullanımının hayati önemine dikkat çekerek, meydana gelen kazalarda ölüm ve ciddi yaralanmaların büyük ölçüde kask kullanımıyla önlenebileceğini vurguladı. 

Kendisininde bir motorsiklet kullanıcısı olduğunu ifade eden Altuntaş; "Sizleri en çok koruyacak şey kasktır. En çok kalıcı hasar alınan yer başta olur, kafada olur veya gözde olur. Bu sebeple kaskı kesinlikle kullanmalısınız. Denetimlerde çoğunuz görüyorsunuzdur. Genellikle kaska önem gösteriyor gibi oluruz ama koruyucu elbiselere de dikkat ederiz. ’Buna ceza yazılmıyor takmaya gerek yok’ diye bir düşünceniz kesinlikle olmamalı. Burada sizin canınız önemli. Sağlığınız için kullanmaktan çekinmeyin" dedi.

Motosiklet Sürücülerine Önemli Uyarı: 'Kask Hayat Kurtarır!

EKİPMAN HAYAT KURTARIR..

Bugün Nevşehir Zübeyde hanım caddesi Köprülü kavşağında saat 12.20 sıralarında bir araç ile motosiklet çarpışması neticesinde maddi hasarlı ve yaralamalı trafik kazası meydana geldi. Maalesef daha sonradan kamera kayıtlarından incelediğim kadarıyla Aksaray istikametine dönecek araç dönme şeridinin dışındaki şeritte ilerleyip, kendi şeridinde ilerleyen motosikletin önüne kırması neticesinde kaza meydana geldi. Kaza yerine geldiğimizde yerde kafasından yara almış şekilde yatan bir bayan vardı ve maalesef kafasında kask takılı değildi. Bir süre sonra ambulans gelerek şahsı hastaneye götürdü, hayati tehlikesi var mıdır yok mudur bilmiyorum. 

Yaklaşık 6 yıldır motorsiklet kullanıyorum ve motora başlamadan önce yaptığım ilk şey bir gün boyunca motorsiklet kazası yapmış kişilerin çekmiş oldukları videoları izlemek oldu, çünkü biliyorum ki motosiklette kaporta biziz. İzlediğim bu kazalardan kendimce dersler çıkardım ve gördüğüm şu oldu, kazalardan en hafif şekilde kurtulmanın temel yolu motosiklete binen kişinin kullandığı kask ve ekipmanlardır. Motorumu alır almaz bütün ekipmanlarımı eksiksiz olarak aldım ve halen kullanıyorum. Ekipmanların nasıl hayat kurtardığını görmek için bu konuda YouTube'da motor kazalarını incelemeniz yeterli. 

Bizler maalesef toplum olarak başımıza bir şey gelmeden tedbir alan insanlar değiliz. Tabii bu şu anlama gelmiyor hiç kimse tedbir almıyor demiyorum muhakkak ki bu konuda tedbir alan birçok kişi mevcut. Ancak yıl 2024 olmuş hala motosiklet kullanırken kask takmayan onlarca kişiyi trafikte görmeniz mümkün. Eminim ki bunların birçoğunun ehliyeti dahi yoktur. 

Şimdi tekrar kaza anına dönelim kaza gerçekleştikten sonra olay yerine trafik ekipleri ambulans geldi ve yaralıyı hastaneye kaldırdılar. İşin ilginç yanı kaza esnasında fark ettiğim yoldan geçen kasksız motosiklet kullanıcılarıydı. Şimdi bununla ilgili bir vatandaş olarak Nevşehirde görev yapan kolluk kuvvetlerine bir çağrı da bulunmak istiyorum. Bu konudaki uygulamaları sıklaştırıp trafikte kasksız ve ehliyetsiz motosiklet kullanan kişilerle ilgili gerekli yasal işlemler yapılmalıdır. Bir dönem bu konu ile ilgili olarak ciddi bir çalışma yapıldı ve o dönem bu kasksız ve ehliyetsiz motosiklet kullananlar kayboldular ama şimdi görüyorum ki aynı kişiler tekrar piyasaya çıktılar. Bence buradan şöyle bir sonuç çıkıyor, denetim ve uygulamalar arttığı zaman bu insanlar hareket alanı bulamıyor. Bu noktadaki uygulamaların ve denetimlerin tekrardan artması ve sürekli olarak takipçisinin olunması gerekli. 

Motosiklet kullanan arkadaşlarıma da mutlaka kask takmalarını, kullandığı ekipmanların kendi hayatları ile ilgili olduğunu bilmelerini, alabiliyorlarsa bu konuda eğitim almalarını, alamıyorlarsa dahi en azından motosiklet kazaları ile ilgili YouTube'da çekilmiş onlarca video var onları izlemelerini tavsiye ediyorum, bu konuda ders niteliğinde yayın yapan Zafer Akçay isimli şahsın paylaşımlarını takip etmelerini öneriyorum. 

Herkese kazasız sürüşler diliyorum.

Editör: İbrahim UYSAL