Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) İlahiyat Fakültesinde görev yapan Dr. Öğr. Üyesi Havva Özata’nın yürütücü olduğu “Kur’ân Metninin Analizi Bağlamında Metindilbilim ve Dilbilimsel Tefsir Arasında Kuramsal ve Yöntemsel İlişki” başlıklı proje, ‘TÜBİTAK 3501 - Kariyer Geliştirme Programı’ kapsamında desteklenmeye hak kazandı.

Proje kapsamında, metindilbilim ve dilbilimsel tefsirin metne yaklaşım şekilleri, bu yaklaşımların ortaya çıkmasında etkin olan faktörler ve bunlara bağlı olarak iki disiplin arasında ortaya çıkan kuramsal, kavramsal ve yöntemsel benzerlik ve farklılıklar ele alınmakta. Bu iki disiplinin kuramsal çerçevesini ortaya koyarken en önemli nokta inceleme nesnesi olarak merkeze yerleştirdikleri ‘Metin’, dilbilimsel tefsir için de ‘Kur’ân metni’ olmakta. Metnin ne olduğu, yapısal özellikleri, tarihsel ve kültürel mahiyeti, metni oluşturan unsurlar ve bunlar arasındaki ilişki, bu iki disiplinin kuramsal çerçevesi kapsamında incelenecek. Ayrıca bu projede metindilbilim ve dilbilimsel tefsir alanında kullanılan kavramlar ve bu iki disiplinin metni anlamlandırma ve çözümlemede kullandıkları yöntemler de bu kuramsal çerçeveye bağlı olarak değerlendirilecek.

Projeyle, Kur’ân metninin dilsel yapısı üzerinden yola çıkarak onu açıklayan ve anlamlandıran dilbilimsel tefsir ile herhangi bir metnin metinsellik ölçütleri aracılığıyla çözümlemesini gerçekleştiren metindilbilimin karşılaştırmalı incelenmesi yoluyla metindilbilim verilerinin, Kur’ân’ın anlaşılmasında yeni yöntemlerin ortaya çıkarılmasındaki anlamlı katkılarını belirlemek ve dilbilimsel tefsirin bu anlamda eksik kalan yönlerini revize etmek amaçlanmakta.

İlahiyat Fakültesi’nde ilk defa yürütülecek olan TÜBİTAK projesi için Dr. Öğr. Üyesi Havva Özata’yı tebrik eden NEVÜ Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin, üniversitede görev yapan tüm akademik personeli ve eğitim gören öğrencileri proje fikirlerine kaynak bulmaları için NEVÜ Teknoloji Transfer Ofisi ile görüşmeye davet etti.