Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) Eğitim Fakültesi Sosyal Bilgiler Eğitimi 4. sınıf öğrencileri ‘Sanat ve Müze Eğitimi’ ve ‘Sosyal Bilgilerde Yerel Çocuk Oyunları’ dersleri kapsamında Nevşehir’in Ürgüp İlçesi Mustafapaşa Beldesi’nde bulunan ‘Kapadokya Sanat ve Tarih Müzesi/Kitre Bebek Müzesi’ni ziyaret etti.
NEVÜ Fe Edebiyat Fakültesi Sosyal Bilgiler Eğitimi öğretim elemanı Arş. Gör. Dr. M. Talha Özalp’ın sorumluluğunda sosyal bilgiler öğretmen adayları Türkiye'nin ilk Kitre Bebek Müzesi’ni ziyaret ederek, müze eğitimi ve eğitimde oyuncakların kullanımı ile ilgili ders işledi. Müzenin kurucusu Radiye Gül eşliğinde müzeyi gezerek incelemelerde de bulunan öğrenciler tarihin ve kültürün görsel hikayelerle gelecek nesillere aktarılmasında geleneksel kitre bebeklerin önemine dair bilgilendirildi.
Müzede bulunan çeşitli bebekleri ilgi ile inceleyen ve bu müze ziyaretinin öğretmenlik meslek hayatları için önemli bir deneyim olduğunu ifade eden öğretmen adayı öğrenciler, kitre bebeklerin sosyal bilgiler eğitimi için etkili bir öğretim aracı olabileceğini belirtti.
2001’de Radiye Gül tarafından kurulan ve 2005’ten beri Kültür Bakanlığı’na bağlı ‘Özel müze’ statüsünde Türkiye’de ilk ‘Kitre Bebek Müzesi’ olma özelliğin taşıyan müze, geleneksel kitre bebeklerin yapılması, yaşatılması ve gelecek nesillere aktarılmasında önemli bir kültürel bellek mekanı. Müzede bulunan kitre bebekler, tarihin ve kültürün görsel hikayelerle gelecek nesillere aktarılmasına katkıda bulunmakta.
Türkiye’nin İlk Kitre Bebek Müzesi’nde Kültürel Miras Yaşatılıyor
Radiye Gül, 2001’de Türkiye’nin ilk kitre bebek müzesini kurmuştur. Müze, 2005’ten beri Kültür Bakanlığı’na bağlı “özel müze” statüsünde, Kapadokya’da Mustafapaşa kasabasında (Ürgüp) faaliyet göstermektedir.
Gül, 1980’den itibaren kitre bebek çalışmalarını sürdürmektedir. Eserlerinde, özellikle Anadolu tarih, kültür ve halk hikayelerini anlatan eserlere yer vermektedir. Kitre bebekler, seçilen temaya uygun biçimde kostümlü ve dekorlu sahnelerle canlandırılmaktadır. Geleneksel Türk el Sanatlarının farklı alanlarında aldığı eğitimler (ahşap oymacılığı, kanaviçe, nakış, iğne oyası, ebru, keçe, minyatür, tezhip) nedeniyle, Radiye Gül, kitre bebek kompozisyonlarının gerektirdiği bütün kostüm, dekor ve aksesuarları kendisi hazırlamaktadır. Radiye Gül, yurtiçi ve yurtdışında karma ve kişisel sergiler açmıştır. Ayrıca, Kapadokya Sanat Tarih Müzesi’nde, okullar ve üniversitelerle işbirliği içinde, öğrencilere ve üniversiteli gençlere atölye çalışmaları düzenleyerek kitre bebeği tanıtmaktadır.
Türkiye’de ilk kez Radiye Gül’ün kurduğu Kitre Bebek Müzesi, geleneksel kitre bebeklerin yapılması, yaşatılması ve gelecek nesillere aktarılmasında önemli bir kültürel bellek mekanıdır.
https://www.