Yerel

Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik (PDR) nedir ve ne değildir?

Öncelikle; 2020 yılından bu yana coşkuyla kutlanan 30 Eylül Ulusal Psikolojik Danışmanlar Günü’nü tüm meslektaşlarım için kutlar; değerli meslektaşlarıma heyecan, gelişim ve mesleki doyum ile geçirecekleri nice güzel yıllar dilerim.

Öncelikle; 2020 yılından bu yana coşkuyla kutlanan 30 Eylül Ulusal Psikolojik Danışmanlar Günü’nü tüm meslektaşlarım için kutlar; değerli meslektaşlarıma heyecan, gelişim ve mesleki doyum ile geçirecekleri nice güzel yıllar dilerim.

Hızla değişen ve gelişen dünyamızda, bireylerin giderek karmaşıklaşan yaşam koşullarına etkin ve verimli bir şekilde uyum sağlayıp insan yaşamını geliştirme ve iyileştirme amacıyla çeşitli meslekler ortaya çıkmıştır. Bunlar: Psikiyatri, Sosyal hizmetler, Klinik psikoloji, Psikolojik danışmanlık ve rehberlik gibi “Psikolojik yardım meslekleridir.”

Bu yardım mesleklerinden Psikolojik danışma ve Rehberlikte, bireylerin normal gelişimi temel alınır ve bu hizmete başvuran kişilerin psikolojik sağlıklarının güçlendirilmesi hedeflenir. Ve bu kişiler insan doğasının iyileşmeye programlı olması gereğince “Hasta” olarak değil, “Danışan” olarak adlandırılır.

PDR hakkında bilinen bazı yanlışlar:
•Okul Psikolojik danışmanları gün boyu odalarında keyfi zaman geçirmezler. Bunun yerine gizlilik ilkesi gereğince sahip oldukları özel odalarında öğrencilerle bireysel ya da grupla görüşme ve çalışmalar yaparlar. 
•Psikolojik danışmanlar öğrencilerini veya danışanlarını herhangi bir konuda ikna etmez, akıl vermez ve yönlendirmezler. Yalnızca bireylere seçenekleri sunup onların kendilerini keşfetmelerine ve sağlıklı seçimler yapabilmelerine eşlik ederler. 
•Psikolojik danışmanlar ilaçlı tedavi değil, konuşarak sağaltım süreci gerçekleştirirler.
•Psikolojik danışmanların her türlü problemi anında çözebilecek güçleri yoktur. Psikolojik danışma bir süreçtir ve iyileşme zamanla gerçekleşir. 
•Psikolojik danışmanlar etik kurallar gereği objektif değerlendirme yapamayacağı aile, akraba, arkadaş gibi kişilere danışmanlık hizmeti verememektedir. 
•Psikolojik danışmanlara “Deli doktoru” denmesi, danışanlar için olumsuz bir etiketleme oluşturmaktadır. Toplumumuzda halen var olan bu ön yargı profesyonel destek almak isteyen kişiler için bir engel oluşturmaktadır. Oysa ki Psikolojik danışma, günlük hayatımızdaki sorunların çözülmesine yardımcı olur ve herkesin bu desteğe ihtiyacı olabilir. 

Türk PDR Derneği Nevşehir İl Temsilcisi 
Psikolojik Danışman Elif Büşra Ateş