Kurucusu olduğu Anavatan Partisi'nin (ANAP) 1983 genel seçimlerinden birinci çıkmasının ardından, 1989'a kadar Başbakanlık görevini yürüten ve  TBMM tarafından 31 Ekim 1989'da Türkiye Cumhuriyeti'nin 8. Cumhurbaşkanı seçilen Turgut Özal, 17 Nisan 1993'te Cumhurbaşkanlığı döneminde vefat etmişti. 

“Türkiye’nin değişim ve dönüşümünde, kalkınmasında, dünyaya açılmasında büyük gayretler sarf eden merhum Turgut Özal, yaptığı reformlarla da demokrasi tarihimizde derin izler bırakmıştır.
 
Vizyonuyla, kişiliğiyle milletimizin gönlünde müstesna bir yer edinen Merhum Özal’ın hizmetleri, inanıyorum ki, aziz milletimiz tarafından ebediyen hatırlanacaktır.
 
Bu düşüncelerle, 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ı, vefatının yıldönümünde rahmetle, saygıyla anıyoruz.”

8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın vefatının üzerinden 31 yıl geçti. 

8.Cumhurbaşkanımız Merhum Turgut Özal’ı Ölümünün 31. Yılında Rahmetle, Şükranla Ve Minnetle Anıyoruz... Ülkenin meselelerini bildiği gibi çarelerini de biliyordu. Ömrünün müsaade ettiği kadar çalıştı ve ülkesine hizmet etti. Allahü teala rahmet eylesin.

Öte yandan Özal'ın o dönem Nevşehir'de birlikte yürüdüğü dava arkadaşlarından merhum Ali Babaoğlu, Necmi Cantekin ve Halil Uluer'e de Allah'tan rahmet diliyoruz.

Sekizinci Cumhurbaşkanı Turgut Özal 1993 Yılında Vefat Etti
Türkiye Cumhuriyetinin sekizinci cumhurbaşkanı olan Turgut Özal 17 Nisan 1993’te Ankara’da vefat etti. Ölümü ile ilgili olarak zaman zaman çeşitli iddialar gündeme gelmekte ve tartışılmaktadır. 12 Eylül 1980 darbesinin arkasından Anavatan Partisini kurmuş ve yapılan ilk seçimlerde tek başına iktidar olarak başbakan olmuştur. Başta ekonomi olmak üzere Türkiye’nin mevcut politikalarında köklü değişiklikler gerçekleştirmiştir.

Özal'ın ANAP ile Nevşehir çalışma arkadaşları ise; Eski AK Parti Nevşehir Milletvekillerinden Abdulkadir Baş, İl Başkanı Necmi Cantekin, İlçe Başkanı Yavuz Göncü, Caner Köksal, Halil Uler ...

TURGUT ÖZAL’IN HAYAT HİKAYESİ

1927 yılında Malatya'da doğdu. 1950 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Elektrik Mühendisliği bölümünü bitirdi. Elektrik İşleri Etüd İdaresinde görevlendirildi. 1952 yılında mühendislik ekonomisi alanında uzmanlık eğitimi için ABD'ye gönderildi. Türkiye'ye döndükten sonra Elektrik İşleri Etüd İdaresi Genel Müdür Yardımcılığı'na atandı.

1961–1962 yıllarında askerlik hizmetini Millî Savunma Bakanlığı Bilimsel Danışma Kurulu üyesi olarak yaptı ve Devlet Planlama Teşkilatı'nın kurulmasına katkıda bulundu. Bu sırada, Ortadoğu Teknik Üniversitesi'nde ders verdi.

Bir süre Başbakanlık Teknik Uzmanlar Kurulu Üyesi olarak çalıştı ve 1967–1971 yıllarında Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığı görevini yürüttü. Ayrıca Ekonomik Koordinasyon Kurulu, Para ve Kredi Kurulu, RCD Koordinasyon Kurulu ve AET Koordinasyon Kurulu başkanlıklarında bulundu.

1971–1973 yıllarında Dünya Bankası'nda danışman olarak görev yaptı. Türkiye'ye döndükten sonra çeşitli sınaî kuruluşlarında çalıştı ve 1979 yılı sonlarına doğru Başbakanlık Müsteşarı olarak atandı. Aynı dönemde Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığı görevini de vekâleten yürüttü. Türkiye ekonomisini liberalleştirmeyi hedefleyen ve 24 Ocak Kararları olarak bilinen geniş çaplı programın hazırlanmasında önemli rol oynadı.

12 Eylül 1980 askerî müdahalesinden sonra kurulan hükûmete ekonomik işlerden sorumlu Başbakan Yardımcısı olarak atandı. 1982 yılında bu görevinden istifa etti. 1983 yılında Anavatan Partisi'ni kurdu ve aynı yıl yapılan genel seçimlerde partisinin birinci gelmesi üzerine hükümeti kurmakla görevlendirildi ve Türkiye Cumhuriyeti'nin 19. Başbakanı oldu. 1987 seçimleri sonrasında tekrar hükümet kurdu ve başbakan olarak görev yaptı.

31 Ekim 1989'da Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından Türkiye Cumhuriyeti'nin sekizinci cumhurbaşkanı olarak seçilen Özal 9 Kasım 1989 günü bu görevine başladı.

17 Nisan 1993 günü geçirdiği bir rahatsızlık sonucu görevi sırasında vefat etti.

1954'te Semra Hanım'la evlenen Turgut Özal'ın üç çocuğu bulunuyordu.

Aşağıdaki Fotoğraf: 
Dönemin ANAP Genel Başkanı, Başbakan Turgut Özel ve ANAP Nevşehir Milletvekili Ali Banaoğlu Mekanınız cennet olsun. 

Yer: NEVŞEHİR yıl 1987

Merhum Özal'ın Nevşehir ziyaretinden...

Mehmet Kılıç arşivi