Nevşehir'in Ürgüp ilçesine bağlı Ayvalı köyünde düğün öncesi bayrak duası geleneği yaşatılmaya devam ediyor.

"Bayrak merasimi" geleneği

Düğün gününden bir veya iki gün önce erkek evine bayrak dikilir. Bayrak şan ve şereftir. Düğünlerde asılan bayrak şan ve yeni kurulacak bir ocağın yeni bir yuvanın, geçmişine atasına saygının inanç ve inayetin simgesidir. Bayrak damat evinin en yüksek noktasına dikilir. Böylelikle bu evde düğün olduğunu ve tüm dostlara kapının açık olduğunun mesajı verilir.

Düğün süresince Bayrak çalınma ihtimaline karşı, evin damı gibi yüksek bir yere dikilir ve bayrağın başında bir kişi bekler. Bu kişiye “bayraktar” denilir. Ayrıca bayrağı kaçırmayı başarabilen kişiye para verilir.

Düğün günü gelin almaya gidileceğinde bayrakta götürülür ve bayrak bekçileri olur bunlar bayrağı korur bayrağı çaldırmamak için uğraşırlar.

Gelin alınır, bayrak bekçileri bir kamyonun bagajına oturur. Konvoy eşliğinde korna çala çala bayrak sallanarak erkek evine geçilir.

Bayrak asmanın ardından da katılan herkese yemek ikram edilir.

Ayvalı köyünde gelenek yaşatılıyor...

Karacabey ve Yiğit ailelerinin biricik evlatları Gülşah ve İbrahim çiftinin hafta sonu Ayvalı köyünde gerçekleştirilen düğünlerinde de bu tarihi gelenek yaşatıldı.

Köy camiinde yapılan Bayrak duası sonrası camiden alınan bayrak damat evine getirildi. 2. 5 metre özel kumaş dikişşiz bayrağa bağlanarak düğün bitene kadar evin damında asılı kaldı.

Ürgüp Ayvalı köyünde yaşatılan "bayrak merasimi" geleneği kapsamında, önce Bayrak direğinin tepesine kumaş basma bağlanır. Bayrağı habersizce alıp saklayan çocuklara bayrağı getirme karşılığında yüksek bahşiş verilir. Düğün bitene kadar bayrak düğün evinde asılı kalır. Çünkü bayrak olmadan düğün olmayacağını herkes bilir. Düğün bitince bayrak camiye teslim edilir bağlanan basma kumaş camiye hediye edilir.

Öte yandan 60 metre kare büyüklüğünde ki dev Türk bayrağı Ayvalı köyü meşelik ormanı manzarasında vadiye asıldı.

FİB Haber Merkezi olarak çiftimize iki dünya saadeti diliyoruz.