Nevşehir'in Ürgüp ilçesinde 1960'lı yıllarda afet bölgesi ilan edilerek boşaltılan gayrimenkullerin turizme kazandırılması için çalışma başlatıldı.

Ürgüp Belediyesi tarafından, yapılan açıkalamda; "Ürgüp ilçesinde önemli sayıda gayrimenkul zamanında Afete maruz bölge alanına alınmış ve mülk sahiplerince kullanılamamakta, Mülk sahipleri ve Ürgüp ekonomisine ev, otel veya ticarethane olarak katkı sağlayamamaktadır.

Bundan önce bireysel, tapu bazında yapılan başvurular AFAD tarafından değerlendirilmekteyken şimdi AFAD tarafından alınan yeni bir karar ile Ürgüp afet bölgesinin tamamı için bir çalışma talep ediliyor.

Bu ölçekte çalışmanın imkansızlığı açıklanarak AFAD yetkilileri ile yapılan görüşmede kaya bazlı çalışma yapılabileceği sonucuna varıldı.

Böyle baktığımızda da, Ürgüp haritada görüleceği 4 bölgeye ayrılıyor.

- Dereler+Yenicami

- Musaefendi+Yunak+Esbelli+Kavaklıönü

- Dutlucami

- Karağandere

Farklı açılarda yapılan değerlendirmede ilk olarak Dereler+Yenicami bölgesi için bu çalışmayı üniversite ile birlikte yapalım, bu alanın afet bölgesinden çıkartılmasını alınacak önlemler ile sağlayalım kararı aldık.

Belediyemizde sadece bu işi takip etmek üzere Müdürümüz Fahri Yüksekkaya’yı görevlendirdik.

Uzun meşakkatli ve maliyetli bir proje. Kayseri Soğanlı’da benzer çalışma Valilik himayesinde yapılmış ve ilgili alan afet bölgesi olmaktan çıkartılmış.

Ürgüplülerin elbirliği ile bu çalışmayı 4 bölgemiz için tamamlayalım ve alınacak tedbirler ile afetten çıkartarak, Ürgüp ekonomisine ve yaşamına bu gayrimenkulleri katalım istiyoruz.

06 Eylül 2024 tarihinde, ilgili hocalarımızın da katılımı ile konuya ilişkin 3. toplantımızı yapacağız.

Dereler ve Yenicami’de yer alıp, afette gayrimenkulü bulunan tüm vatandaşlarımızı karşılıklı konuşmaya bekliyoruz." dedi.