Nevşehir'in Avanos ilçesinden geçen Kızılırmak Nehri üzerinde bulunan ve ilçenin iki yakasını birbirine bağlayan tarihi köprü'de restorasyon ve bakım çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor.

Avanos Belediye Başkanı Mustafa Kenan Sarıtaş, Tarihi Taş Köprü’sünde devam eden restorasyon çalışmalarını yerinde inceleyerek, yetkililerden çalışmalar hakkında bilgiler aldı.

Başkan Sarıtaş yaptığı açıklamasında; "İlçemiz Tarihi Taş Köprü’nün restorasyon çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor. Mevsim şartlarının normale dönmesiyle birlikte hız kazanan çalışmalar; köprünün tarihi ayaklarının güçlendirilmesi ve üst tablasının büyük ölçüde yerleştirilmesi suretiyle hızlı bir şekilde ilerliyor. İlçe merkezimizin araç ve yaya trafiğinde büyük önem taşıyan; iki yakayı birbirine bağlayan Tarihi Taş Köprü’müze kavuşmamıza az kaldı. Değerli halkımıza ve kıymetli esnaflarımıza, Avanos’umuza yakışır ve ihtiyaçlarımızı daha iyi karşılayacak nitelikte bir köprünün restorasyon sürecinde gösterdikleri hoşgörü ve sabır için teşekkür ediyoruz. Mümkün olan en kısa zamanda yeni köprümüzün açılışını coşkuyla kutlayacağımız konusunda müsterih olun" dedi.

Tarihi taş köprünün sütunlarında restorasyon çalışmasının tamamlanma aşamasına geldiği köprüde bu aşamaların ardından üst yapı ve çelik bağlantıları kapsamında elektrik, korkuluk, asfalt ve cam işçiliği çalışmalarına geçileceği öğrenildi. Her hangi bir aksilikle karşılaşılmaması durumunda köprünün 2024 Kasım ayında bitirilmesi planlanıyor.

Avanos'un Tarihi Taş Köprüsü

Sultan Abdülhamit döneminde sarayda görevli Avanoslu Kurena Arif Bey´in katkılarıyla 1898 yılında yapımına başlanmış, 1900 yılında hizmete açılmıştır. O günün parasıyla 3700 lira harcanarak yapılmış köprü, iki tarafındaki başlıklarıyla beraber, toplam 11 ayak üstüne oturtulmuştur. Ayakların yapımında kullanılan taşlar, Avanos yakınlarındaki çeç ve karadağ bölgesinden manda kağnılarıyla getirilip yerleştirilmişlerdir. Taşların hiçbir aşınmaya uğramaksızın, hala ayakta kalması, bugün bile dikkat çeken bir durumdur. Köprünün ayaklarının, halk arasında sarı-kara ustalar olarak bilinen Türk ustalarca yapıldığı söylenmektedir. Hatta, aynı ustaların 1895 yılında Avanos´un çarşı içindeki eski hükümet konağını da yaptıkları ileri sürülmektedir. Köprünün üstü, yapıldığında önce tahtayla kaplanmış ve 20 yıl boyunca geçiş ücrete tabi kılınmış, fakat tahtalar zamanla yıpranınca, o yıllarda Kırşehir Milletvekili olan Avanoslu Ali Rıza Bey´in yardımlarıyla 1924´te değiştirilmeye başlanmış, çalışma 1926´da tamamlanarak, beton haline getirilmiştir. Beton kısmın yapımı, Wolf isimli bir Macar ustanın öncülüğünde, bazı Türk ustaların da katılımıyla oluşan ekip tarafından, dönemin fiyatlarıyla 60. 000 liraya mal edilerek gerçekleştirilmiştir.

Uzunluğu 151 m. olan taş köprünün yaya bölümü 1995 yılında tadilat görerek genişletilmiştir.


Editör: İbrahim UYSAL