Kış aylarında Afrika gibi sıcak ülkelere göç eden kırlangıçlar (hachacik), yaz mevsimi ile birlikte ilimiz Nevşehir'de yine görülmeye başladı.

Nevşehir'de Bekdik mahallesi Araç muane istasyon yanında kil toprağın oluşturduğu tepede binlerce kırlangıcın yuva yapması görenleri hayretler içerisinde bırakıyor.

Ani hareket ve hızlarıyla dikkat çeken kırlangıçlar, sabah saat 08:00 den saat 09:00 kadar yavrularını besliyorlar. Sıcaklıklar başlayınca kayboluyorlar, serin havada tekrar çıkıyorlar.

Kırlangıç kuşları, doğal çevre temizlikçileridirler.

Nevşehir'de kırlangıçlar binlerce sivrisinek ve sinek topluyor.

Kırlangıçların en eski hikayesi Nuh tufanına kadar dayanır o günden bu güne hiç bir dinde veya toplumda zarar görmez aksine yüceltilirler.

Kırlangıçların en dikkat çeken özelliği ise uçan kanatlı böcek ve sinek türlerini toplayarak beslenmeleri. Bu manada çevreci olduklarıda söylenebilir.

Kırlangıçlar günde yüzlerce sivrisinek ve sinek tüketir. Eğer bu tür bir yuvayı aile ortamımızda barındıracak kadar şanslıysak, tek başına bir çift kırlangıç günde yaklaşık bin 700 sinek ve sivrisineği ortadan kaldırabilir. Bundan daha etkili ve ekolojik böcek ilacı yok. Onları hoş karşılayalım.

Yüce yaratıcının verdiği içgüdüleriyle hareket eden bu kuşlar, DNA'larına işlenmiş marifetle büyük bir zanaatkâr gibi yuvalarını işleyerek inşa ederler. Bu mübarek kuşlar havada uçan övez, sinek, daha birçok uçan böcekleri kaparak kursaklarını doyurmakta, yuvada gagalarını açıp bekleyen yavrularına getirdikleri gıdaları kusarak onları uçuşa hazırlamaktadırlar.

Nevşehir'de Kırlangıç'ların topraktan yuvalarına girişleri...

Kırlangıç, kırlangıçgiller (Hirundinidae) familyasını oluşturan kuş türlerinin ortak adı.

Kırlangıçlar, kutuplar hariç dünyanın her tarafında yaşayabilen, sinek avlayarak geçinen, küçük, ötücü kuşlardır. Dağ kırlangıcına ebabil denir.

Genel özellikleri
Boyları 10–23 cm arasında değişir. Çoğunun karnı beyaz; baş, kuyruk ve kanatları siyah; alın ve gerdanı kahverengi parlak tüylüdür. Kısa ayaklarının tırnakları sivri olduğundan düz, yassı zeminlere rahatça tutunur. Üçgen şeklindeki gagaları geniş yırtmaçlı olup ağızları açık uçarken sinek, sivrisinek gibi küçük böcekleri avlar. Kuyrukları çatallı, kanatları uzun ve sivridir. Hızlı uçar. Kuyruklarını dümen olarak kullanır, ani dalışlar yapar. Çoğu, sürü halinde yaşamaz.

Yaz sonunda, günler kısalıp, böcekler azalınca yavru ve erginler göç ederek kışı Afrika'da geçirir. İlkbaharda geri döner. Diğer göçmen kuşların aksine gündüz göç yollarına devam eder. Göç sırasında bazen şiddetli yağmur ve fırtınalar binlercesinin ölümüne sebep olur.

Üreme
Binaların çatı altlarına, saçaklarına ve pencere oyuklarına çamur ve kilden çanak şeklinde sağlam yuvalar yaparlar. Dişi kırlangıç, erkeğinin tükürüğüyle harç ederek gagasıyla getirdiği çamuru toplar, saman ve otlarla sekiz gün içinde sağlam bir yuva yaparlar. Geniş ve yassı gagalarını, yuvalarını yaparken, çamurları sıvamak için mala gibi kullanırlar. Yuvalarının çoğu ancak bir kırlangıcın girebileceği kadardır. Eni yaklaşık 20 cm, derinliği 10 cm kadar olup içi tüy ve kıllarla döşenir. Yuvalarını gruplar halinde mağara, kayalık ve ağaçlara yapan türler de vardır.

Dişi, yazın tarçın renginde benekli 4-5 yumurta yumurtlar. Eşler sırayla kuluçkaya yatarlar. Yavrular anne babaların ağızlarında getirdikleri böceklerle beslenirler. İki hafta içinde gelişip yuvayı terk ederler. Kırlangıçlar, yılda 2-3 defa kuluçkaya yatarlar.

Editör: İbrahim UYSAL